Buna ziua,
Am fost anuntati ca de saptamina viitoare in fiecare simbata se va lucra , program normal de 3 schimburi, platite ca ore normale de lucru, pt ca se recupereaza o saptamina din decembrie, cind firma a hotarit sa se inchida mai devreme.Nu a fost nimeni consultat sau intrebat daca se doreste asa ceva, din textul afisat se intelege ca nu se accepta chiar daca ai sa se bage concediu.
Cit aste de legal sa ceri sa se faca in avans recuprarea a unor ore, cind prin recuperare se intelege ceva ce deja s a petrecut , a unor ore , zile cind ai lipsit de la lucru?
multumesc anticipat
Nu este legal sa fiti obligati sa lucrati suplimentar.
Prin sistemul prezentat, practic prestati ore suplimentare care ulterior vor fi compensate cu zile libere, si nu invers. V-a fost prezentata situatia astfel probabil pentru a accepta mai usor.
Personal nu consider sistemul propus de angajator ca ilega
Art. 117. - (1) Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 109, este considerata munca suplimentara.
(2) Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.
Art. 119. - (1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
(3) In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.
Codul Muncii
Nu cred ca este vorba despre munca suplimentara ... in locul saptamanii din decembrie in care nu se lucreaza, angajatorul a decis sa se lucreze sambata ... un astfel de sistem este deja consacrat in sectorul bugetar cand se faceau punti intre zilele de sarbatori si se recupera sambata...
Intr-adevar, se poate pune problema legalitatii acestei decizii ... insa daca aveti sindicat acesta este cel care trebuie sa actioneze ...
Cate ore?
cristins
as vrea sa stiu si eu care este numarul de ore suplimentare pe care pot sa le fac intr-o luna la locul de munca? si cu cat sunt platita? (vezi toată discuția)