avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Modificarea abuziva a salariului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Modificarea abuziva a salariului

Contractul de munca este incheiat abuziv, fara a se evidentia salariul normal pe care il primesc ca plata, luna-de-luna, ci in acesta este trecut un salariu mult mai mic. Implicit obligatiile sunt stabilite si virate in raport cu salariul din contractul de munca. Intre timp am iesit la pensie. Se poate modifica carnetul de munca cu salariul real si pe care l-am primit?
Cel mai recent răspuns: Nicoleta Ilea , Consultant resurse umane 16:44, 29 Septembrie 2008
trope_doi a scris:

Caz real: angajatul primea lunar o suma de bani multumitoare, fara a semna vreun stat de plata si fara a primi "fluturasi". Era convins ca are salariu mare in "realitate", dar surpriza: pe hartie, salariul era putin mai mare decat jumatate din ceea ce primea - a aflat in momentul cand a primit de la ITM carnetul de munca incheiat. Altfel spus: in practica se intampla fel de fel. Aceasta exceptie, insa, nu schimba datele problemei.

Acest lucru este greu de crezut , ar fi trebuit sa aiba semnat un CIM cu un salariu mai mare pe care sa il fi primit si in stat salariul mai mic , atunci el poate actiona angajatorul pentru neplata salariul negociat si castiga diferenta.
In realitate salariatii accepta in CIM un salariu mai mic, in mod constient ,si o plata mai mai mare .
Nu toti angajatii stiu sa isi calculeze salariul brut sa vada daca este trecut cel corect in contract. Este de datoria angajatorului sa ii explice acest aspect.
Intr-adeva multe persoane accepta in mod constient munca "la gri" negandindu-se si la consecintele pe termen lung.
Sigur ca e greu de crezut, dar tanarul in varsta de 23 ani al carui "caz" l-am mentionat nu se gandea el sa verifice daca angajatorul a inregistrat la ITM actul aditional de majorare a salariului si nici nu a cerut un exemplar vizat la ITM. Pustiul era supraveghetor la o sala de jocuri electronice, birourile firmei se aflau in alt capat al orasului... Luna de luna isi lua salariul pe care i-l aducea "patronul".
Gata.
Este greu de crezut ca, in general, angajatii nu acorda prea mare atentie actelorpe care le semneaza. Se multumesc doar sa primeasca un salariu buicel. La fel de vinovati sunt angajatorii care speculeaza fiecare tanar fara prea multa experienta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salar minim pe cartea de munca - triplu in realitate ioanaraluka ioanaraluka Buna ziua! Poate cineva sa ma lamureasca in urmatoarea problema? Am o vechime de 5 ani la actualul loc de munca. Inca de cand m-am angajat am pe Cartea de ... (vezi toată discuția)
Refuzarea platii salariilor vedere vedere Buna ziua, Pana de curand am lucrat in carul unei companii sub patronat italian. In ultimele luni firma a cunoscut asprimea crizei economice si situatia a ... (vezi toată discuția)
Probleme la plata salariului negociat din cim. Bogde1 Bogde1 Buna ziua, O firma care declara in actele oficiale ca a platit salariile integrale (flutirasi de salarii, adeverinte emise si stampilate) dar in realitate ... (vezi toată discuția)