avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 653 soluții astăzi

Marți, 15 aprilie, are loc evenimentul: Reges-Online - Care sunt noutățile și cum abordăm tranziția la noul registru de evidență a salariaților. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Este legala \"delegarea\" e o perioada de 60 de zile a ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Este legala "delegarea" e o perioada de 60 de zile a unei contabile pe o pozitie de portar ADP?

Buna ziua,
Mama mea lucreaza ca si contabil pentru o institutie de stat. Aflata in concediu de odihna pentru o zi, la intoarcere a fost chemata in biroul directorului, si, dupa ce acesta i-a adresat injurii fara nici un motiv obiectiv, mamei i s-a inmanat Decizia conform careia a fost "Delegata" la "Administrativ" pe o pozitie de noapte, orar 12 din 24, pentru o perioada de 60 de zile. Momentan noua pozitie implica lucrul la "poarta" de noapte.
In acest timp mama indeplineste o functie diferita aceleia pentru care a fost angajata, nu a fost facut un examen de medicina muncii care sa ateste ca poate munci de noapte, iar directorul sau a dat ordin direct sa nu fie ajutata cu nimic in indeplinirea noilor functii. Mai mult decat atat, decizia a afectat puternic starea ei de sanatate, fiind dusa de urgenta la spital cu tensiune mare dupa aflarea vestii, si stare de depresie ulterioara aflarii vestii.
Decizia nu este rezultatul nici unei cercetari disciplinare sau abateri disciplinare.
Va rog sa ne ajutati cu un sfat, este legala procedura si cum poate fi abordata contestarea acesteia?
Ne puteti recomanda un avocat in acest sens?
Multumesc, astept sfatul dumneavoastra.

Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Noiembrie 2011
RoxanaCarmen, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:57, 6 Noiembrie 2011
Nu este legal . nu putea fi schimbat felul municii. Mai jos, prvederil edin Codul Muncii aplicabile


Art. 42. – (1) Locul muncii poate fi modificat unilateral de catre angajator prin delegarea sau detasarea salariatului intr-un alt loc de munca decat cel prevazut in contractul individual de munca.

(2) Pe durata delegarii, respectiv a detasarii, salariatul isi pastreaza functia si toate celelalte drepturi prevazute in contractul individual de munca.

Art. 43. – Delegarea reprezinta exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca.

Art. 44. – (1) Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile si se poate prelungi, cu acordul salariatului, cu cel mult 60 de zile.

(2) Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, cat si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

Delegarea presupune modificarea locului muncii cu păstrarea neschimbată a celorlalte elemente ale contractului de muncă.
Delegarea este legală numai dacă sunt îndeplinite următoarele condiţii: existenţa unui interes al serviciului ca temei al delegării, respectarea felului muncii salariatului, durata limitată potrivit legii, salariatul să beneficieze de toate celelalte drepturi prevăzute în contractul individual de muncă.

Puteti contesta in instanta in termen de 45 de zile decizia de delegare .. actiunea se va depune la Tribunalul in raza caruia isi are domiciliul mama dvs.
Multumesc mult pentru informatie si promptitudinea rasunsului. In fapt, felul muncii este schimbat, numai ca acest lucru nu este recunoscut in nici un document. Are vreo importanta acest lucru? Cum poate dovedi ca felul muncii s-a schimbat daca acest lucru nu reiese din nici un document?
Se poate dovedi prin activitatea pe care o desfasoara mama dvs ... ca mijloc de proba exista si cercetarea la fata locului ...
Multumesc mult.

Cu o zi inainte de a i se inmana decizia de "delegare", mamei i s-a inmanat o convocare la comisia disciplinara pentru data de 10 Noiembrie. Acesteia i-a urmat Decizia de delegare cu efect imediat. Momentan mama se afla in concediu medical pana in data de 12 Noiembrie.

Exista obligatia ca ea sa participe la intalnirea disciplinara in conditiile in care se afla in concediu medical? Se poate lua o decizie in absenta ei (daca se afla in concediu medical)?

Este necesar sa se prezinte la aceasta intalnire disciplinara in conditiile in care, o zi mai tarziu, i s-a inmanat o Decizie de delegare?

Mama ar dori sa conteste acuzele care i se aduc in documentul de Convocare Disciplinara, care este cea mai buna modalitate de a face acest lucru? Este recomandat sa intocmeasca un document cu faptele concrete in prealabil, pe care sa il prezinte la sesiunea disciplinara? Este acceptat un astfel de document?

Alte discuții în legătură

Delegare dijmarescu dijmarescu Buna ziua, Unui salariat i s-a modificat unilateral contractul de munca prin delegarea sa pentru 60 de zile calendaristice la un alt loc de munca. Delegarea ... (vezi toată discuția)
Litigiu de munca Briana Briana contestare decizie delegare Buna ziua, in cazul in care se contesta la Tribunalul muncii decizia de delegare se suspenda delegarea?Am primit decizie de ... (vezi toată discuția)
Prelungirea delegarii fara acodul angajatului costel58 costel58 Poate fi considerat accept pentru prelungirea delegarii peste termenul de 60 de zile continuarea activitatii la locul delegarii? Mentionez ca angajatorul nu a ... (vezi toată discuția)