avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 471 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort

Buna ziua. Am si eu in familie pe cineva care a intentat divort si este deja la al treilea termen- pe 23 sept a fost al doilea termen, iar pe 7 oct este al 3-lea La primele doua termene parata nu s-a prezentat. Reclamantului i s-a cerut ca la al 2-lea termen sa prezinte 2 martori, si nu a reusit sa-i prezinte.Audierea martorilor a fost amanata pentru cel de-al 3-lea termen Mentionez ca din relatie a rezultat un copil care in prezent are 14 ani impliniti. Atat la primul termen cat si la cel de-al doilea termen instanta a cerut prezenta minorei, dar aceasta nu doreste sa se prezinte (nu o lasa mama) , iar tatal nu o poate obliga. Inainte de primul termen au fost cei de la autoritatea tutelara si au facut ancheta. Credti ca se va pronunta un divort in acest caz sau va fi respins de instanta? si cui ii va fi incredintat copilul? Tatal a declarat ca doreste ca fiica sa fie incredintata in functie de hotararea copilui. De asemenea este de mentionat ca singurul sustinator al familei este tata. Mama nu are si nu a avut niciodata serviciu. Dar tata a prezentat adeverinta de la locul de munca pentru stabilirea pensiei alimentare.Daca tata nu cere in mod expres copilul, iar copilul si parata nu se prezinta niciodata la divort se va desface casatoria????? Cui ii va fi incredintat copilul??? O istanta poate sa incredinteze un copil unei persoane pe care nu a vazut-o si nu a stat de vorba niciodata??? Tata poate lua copilul daca cere in mod expres acest lucru dar copilul nu se prezinta sa tribunal sa-si exprime dorinta si nici mama nu se prezinta sa-si exprime dorinta de a-i fi incredintat copilul ????? Pe parata pana cand o citeaza si daca o poate obliga sa se prezinte la proces???? Va dura mult acest proces??Va multumesc...
Judecatorul nu poate hotari asupra unei cereri decat dupa citarea sau infatisarea partilor, afara numai daca legea nu dispune altfel (art. 85 si 87 Codul de procedura civila ).
Dispozitiile legale referitoare la citare au caracter imperativ, deoarece au fost prevazute pentru respectarea principiului contradictorialitatii si al dreptului de aparare. Nesocotirea lor atrage nulitatea hotararii pronuntate si casarea ei cu trimitere spre rejudecare (art. 107 si 304 pct. 5 Codul de procedura civila ).

Instanta judecatoreasca decide incredintarea copiilor minori in functie de interesului copiilor.
In determinarea interesului copiilor minori se tine seama de anumiti factori, cum ar fi:
- posibilitatile materiale ale parintilor;
- posibilitatile de dezvoltare fizica, morala si intelectuala pe care copiii le pot gasi la unul dintre parinti;
- legaturile de afectiune stabilite intre copil si familie.
- starea sanatate a copilului, varsta;
- moralitatea parintilor.
Pentru a decide cu privire la incredintarea copiilor minori, instanta de judecata este obligata sa asculte pe parinti, autoritatea tutelara si pe copiii care au implinit varsta de 10 ani.
Concluziile delegatului autoritatii tutelare trebuie sa se intemeieze pe rezultatul investigatiilor acestui organ concretizate intr-un act de ancheta sociala.
Ascultarea copilului minor se face in camera de consiliu in conformitate cu art. 144 ind.1 din Codul de procedura civila.
Pai... mama nu are cu ce creste copilul ca nu are venit, tatal nu l-a cerut decat asa, aproximativ...
Oamenii aia nu au auzit sa ceara un sfat de la un specialist? Se opereaza singuri?
Instanta trebuie sa citeze mama sub sanctiunea amenzii sa se prezinte cu minora la instanta... Daca nu vine, o aduce cu arcanul, ca sa spun asa...

Daca omului i s-a spus in vara sa vina in septembrie cu martori, nu inteleg, ce credea? De ce nu i-a dus? De ce nu i-a numit sa fie citati macar?...

Eu cred ca mai bine se duce omul sa stea de vorba cu un avocat, ca daca nu a inteles importanta de a duce 2 martori cand i-a spus instanta... e greu sa lamurim aici cat se va poticni omul si instanta etc., asa, ca sa apreciem cat va dura.
Mai poate dura un singur termen, mai poate tine un an... in functie de cum stie omul sa actioneze...
Divortul se pronunta daca va fi dovedit, cine stie ce-a mai scris in actiune, sau macar aia e facuta de un avocat? Ca am intalnit motivari de genul: m-am mutat de acasa de 10 ani si am o alta viata cu altcineva... Si se mirau apoi ca instanta nu pronunta divortul... :slap:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, va rog daca ma puteti ajuta cu un sfat adinaraducu adinaraducu Buna ziua. Am si eu in familie pe cineva care a intentat divort si este deja la al treilea termen- astazi pe 23 sept a fost al doilea termen, iar pe 7 oct ... (vezi toată discuția)
Divort intre parinti! trebor trebor Buna ziua! Am 18 ani si parintii mei vor sa divorteze. Tatal meu intenteaza sa bage actele de divort pe motivul ca mama mea a parasit domiciliul desi aceasta ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla daca unul dintre parteneri nu merge la prima infatisarept divort? luptator luptator si daca merge apoi si spune nu divortului pe ca ea nu vrea sa divorteze?Cum va afecta decurgerea infatisarilor? Multumesc (vezi toată discuția)