avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1013 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... DJ la un radio pe internet. Pot difuza melodii pe care ...
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

DJ la un radio pe internet. Pot difuza melodii pe care le-am descarcat, gratuit, de pe net?

Buna ziua,

Am o foarte mare dilema legata de urmatoarea situatie:
Doresc sa devin DJ la un post de radio pe internet, din pura pasiune...adica nu voi fi platita.
Intrebarea pe care o am este urmatoarea: exista vreun risc dpdv legal, daca difuzez la acest post de radio melodii pe care eu le-am downloadat de pe internet de pe site uri gratuite, pt a le asculta in interes propriu (melodii ale unor cantareti cunoscuti)?
Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: broscuta21 , utilizator 18:44, 7 Noiembrie 2011
Da,exista o pb pentru ca va loviti de legea drepturilor de autor.Una este sa asculti muzica pentru tine si alta este sa obtii un profit de pe urma difuzarii fara plata drepturilor de autor nu dvs ci radioul.Este ca si cum ai poza o casa veche pt ca e frumoasa si apoi ai incepe sa comercializezi vederi fara acordul proprietarului,in acest caz este vb de dreptul la imagine in cazul dvs va loviti de legea drepturilor de autor.
Intre "download gratuit" si "melodii gratuite" este o diferenta majora. Daca eu va ofer prin intermediul unui site personal acces gratuit la editia comerciala a ultimului album al lui Fane Tramvai, nu inseamna nici ca am dreptul legal sa fac asta, nici ca Dvs aveti dreptul de a distribui mai departe albumul respectiv. Pe scurt, amandoi putem avea probleme cu avocatul lui Fane Tramvai.

Daca prestati servicii pentru un post de radio legal infiintat, compania care il detine trebuie sa obtina toate aprobarile necesare functionarii, inclusiv drepturile / licenta de difuzare a muzicii. Detalii gasiti pe pagina UPFR.
Dar daca radioul este non-profit? Adica nu obtine niciun fel de beneficii de pe urma difuzarii melodiilor?

Si daca radioul respectiv are obtinuta licenta de difuzare a melodiilor ( dar fiind non-profit, intelegerea dintre noi este strict verbala), presupun ca tot nu e ok? Adica muzica se va auzi din calc meu, cu IP-ul meu, indiferent ca eu colaborez , din pura p[asiune, cu radioul respectiv?

Cei de la radio mi-au zis ca nu e nicio problema cu difuzarea melodiilor, deoarece radioul nu este pe FM, este pe internet.
Va rog sa-mi spuneti daca e ok, mi-ar placea tare mult sa fac asta, dar nu cu riscul de a intra in ilegalitate:((
Ultima modificare: Duminică, 6 Noiembrie 2011
broscuta21, utilizator
Nu am competenta necesara pentru a va trimite la un text de lege, dar pot sa fac o observatie de bun simt: faptul ca o activitate este non-profit nu poate implica obligativitatea tertilor (colaboratorilor, furnizorilor etc) de a functiona la randul lor non-profit. Pt a pastra conventia din mesajul anterior, sa spunem ca mega-starul Fane Tramvai nu doreste ca muzica lui sa fie distribuita gratuit, prin urmare faptul ca postul de radio la care lucrati este non-profiit il lasa rece.

Indepartindu-ma de subiect, as spune ca un post de radio non-profit care utilizeaza abilitatile Dvs de DJ si resursele Dvs (conexiune Internet, utilizare computer personal samd) realizeaza oricum un minim profit, chiar daca asta se materializeaza doar intr-un bun renume, la un moment dat. Moment in care se poate transforma, nu-i asa, intr-o afacere profitabila, si datorita implicarii Dvs si a altora ca Dvs.

Ce v-au spus cei de la radio nu este neaparat adevarat. Afirmatia lor poate fi valida doar daca au obtinut o licenta ca cea de la adresa de mai jos.

[ link extern ]

... situatie in care Dvs personal nu trebuie sa va mai faceti griji privind legalitatea distribuirii muzicii.

Recomandarea mea e sa contactati fie UCMR, fie UPFR si probabil ca veti primi raspunsuri mai precise de la cei care sunt calificati sa faca exact acest lucru. In rest, raspunsurile pe care vi le-am dat eu le puteati obtine rasfoind prima pagina de rezultate de pe Google, mai ales ca doua dintre rezultate trimit inclusiv spre topicuri mai vechi de pe avocatnet, care trateaza exact aceeasi problema.
Va multumesc! Citisem sieu, dar am vrut sa aflu un raspuns clar referitor la situatia mea. Se pare ca o sa raman numai un ascultator fidel; al postului de radio respectiv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa pt radio online privind drepturile de autor claudiu.ar claudiu.ar buna ziua, vreau sa fac un radio online si sa pun muzica comerciala.pe viitor o sa bag si reclame. as dori sa stiu cat ma costa taxa pe drepturile de ... (vezi toată discuția)
U.p.f.r. (uniunea producatorilor de fonograme din romania) mishhha mishhha Buna ziua. Eu ca post comercial de radio, am nevoie de licenta din partea UPFR, pentru a difuza diferite play-listuri, colaje muzicale puse le dispozitie de ... (vezi toată discuția)
Drepturi de autor - content audio CarolinaBelle CarolinaBelle Am gasit o tema cu o intrebare asemanatoare pe forum. Insa nu m-a lamurit. Puteti va rog sa-mi explicati, in cazul in care sunt proprietara unui local, o ... (vezi toată discuția)