avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1038 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Imi poate lua jumatate din firma?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Imi poate lua jumatate din firma?

Am nevoie va rog de sfaturi in urmatoarea chestiune:

Mi-am infiintat un srl debutant (srl-d) si am primit si fonduri europene prin agentia care se ocupa cu asa ceva. Cu banii respectivi mi-am infiintat un salon de cosmetica. In acest moment sotul ma acuza ca daca divortez de el imi ia jumatate din firma.
Imi puteti spune va rog daca eu figurez ca asociat unic cu puteri depline si ca administrator si toate actele firmei sunt pe numele meu el are dreptul la 50% din firma? Asta in conditiile eu am fost cea care am alergat o luna pe la agentia de aici din timisoara pentru a obtine respectivele fonduri europene nerambursabile.

In cazul in care este posibil ce zice el cum s-ar intampla? Ma obliga sa inchid salonul sa vand tot si sa impart la doi? Sau cum?

Va rog un raspuns
Multumesc
Ultima modificare: Luni, 7 Noiembrie 2011
joulya, utilizator
Cel mai recent răspuns: br_nicku , utilizator 21:48, 8 Noiembrie 2011
Fara a avea pretentia ca raspunsul este si unul foarte competent , parerea mea ar fi urmatoarea:
1. pentru ca sotul sa poata solicita ceva din averea comuna trebuie sa deschida actiune de partaj, dupa ce actiunea de divort ramine definitiva (deci dureaza). aceasta actiune se timbreaza la valoarea solicitata (deci ii trebuie si bani).
2. raspunderea asociatului intr-un SRL este in limita capitalului social, iar dupa parerea mea daca ar fi in drept sa ceara ceva ar fi jumatate din capitalul social subscris si varsat. Logic ma gindesc ca daca am 20 de asociati intr-o firma si unul din ei divorteaza nu lichidez firma sa-i dau exului bucatica lui. In alta ordine de idei o evaluare a afacerii s-ar putea sa coste mai mult decit ar avea dreptul sa primeasca, dat fiind ca un salon de cosmetica nu are o valoare de piata imensa, dividentele nu pot fi asa tentante. Valoarea societatii dv. nu este data de patrimoniul ei, pentru ca este inca grevat de contractele de finantare la care sunteti parte si nu poate fi instrainat sau folosit in alte scopuri decit cu savirsirea unei fapte penale.
3. in cadrul actiunii de partaj suma ce ar fi cuvenita celuilalt sot cind se imparte un bun comun (apartament, masina, ....) este sub forma unei sulte ce se poate plati si in rate asa cum veti cere la instanta.
Prin urmare in luarea deciziei de divort ar trebui sa primeze cu totul alte motive decit cele legate de societate, mai precis interesul dv. si al eventualilor copii.
Avind in vedere totusi ca noul cod civil are prevederi noi in domeniul familiei apelati la o consultanta profesionista va va scuti de batai de cap pe viitor.
~ Conținut șters la cerere ~
@ bode .. multumesc pentru citat , care este parerea ta totusi??
~ Conținut șters la cerere ~
Asadar confom noului cod civil in ce situatie ma aflu? Domnule bodealex poate ma puteti ajuta cu un raspuns. Sau oricine altcineva care se pricepe.

va rog mult

Alte discuții în legătură

Divort+firma cammelia cammelia Buna ziua, as vrea sa stiu daca in cazul unui divort la partaj se ia in calcul firma ( cu tot ce implica o firma: bunuri mobile si imobile, profit, etc), mai ... (vezi toată discuția)
Srl-majorare capital social. in ce termen? adela05 adela05 La un SRL, hotararea prin care se face majorare de capital social, trebuie sa fie o hotarare a adunarii generale sau extraordinare? De asemenea, tot la ... (vezi toată discuția)
Executarea capitalului social a unui srl Andrei Koszti Andrei Koszti In speta: exista o creanta constatata printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila impotriva unei societati comerciale SRL. Societatea nu MAI ... (vezi toată discuția)