Care e profesia celui ce are o firma? Aceea de asociat? E trecuta in COR?
Se pot imparti partile sociale, se intampla in practica des.
Cat e de legal... alta mancare de peste. Dar nu trebuie trecut cu vederea.
Pe de alta parte, si partile sociale sunt bunuri, nu? :( Si daca sunt obtinute in timpul casatoriei, sunt cam comune.
A se vedea, de exemplu, Decizie nr. 627/2001
din 26/04/2001a Curtii de apel Brasov, in care se arata:
În timpul căsătoriei, părţile au cumpărat un număr de 540 acţiuni, cu bani comuni, care în decursul timpului au produs dividende. Fiind achiziţionate în timpul căsătoriei, acţiunile au caracterul de bunuri comune, la fel ca şi dividendele produse de acestea, ce se cuvin în cote egale ambilor coproprietari.
CA Bacau, Decizie nr. 390/2001din 12/03/2001: Profitul, activele şi mijloacele fixe ale S.C. "C.M." SRL nu pot intra în comunitatea de bunuri a soţiilor pentru considerentele reţinute în mod corect de tribunal.
Societatea comercială cu răspunderea limitată are un patrimoniu distinct de cel al asociatului său şi cu atât mai mult de cel al soţiilor.Ceea ce ar fi putut avea calitatea de bun comun ar fi putut fi aportul pârâtului la constituirea capitalului social, însă acest aport nu a fost cerut de reclamantă a fi împărţit.
Din beneficiul societăţii ceea ce revine pârâtului ca asociat îl constituie dividentele şi nu profitul societăţii, care poate avea alte destinaţii (reinvestire, constituire de fonduri speciale). Ori, dividentele, pe de o parte nu au fost cerute, iar pe de altă parte reprezintă venituri ale pârâtului (cum pentru reclamantă poate fi salariatul) a căror utilizare se prezumă, în lipsa dovezii contrare, a fi fost făcută în interesul comun al soţilor.
de acord cu colega AVLIL.Partile sociale se pot solicita la partaj ..daca se demonstreaza ca, capitalul social initial a fost din patrimoniu comun al sotilor( da, da, e vorba de cele 2 mil. de lei la constituirea de SRL-uri!!!#-o)..mai ales ca , in momentul in care sotul actionar unic, a varsat suma, acesta se prezuma a fi comuna.Sfatul meu e sa consultati un avocat , sa nu aveti surprize..Personal, am vazut destule cauze in care s-a dispus inclluderea partilor sociale in masa partajabila.