avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort+firma
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort+firma

Buna ziua,
as vrea sa stiu daca in cazul unui divort la partaj se ia in calcul firma ( cu tot ce implica o firma: bunuri mobile si imobile, profit, etc), mai pe scurt daca eu am o firma in care sunt asociat unic, se poate dispune de catre instanta partajarea ei?
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 17:48, 15 Decembrie 2009
in acest caz, firma nu va fii inclusa in masa partajabila.
buna ziua!
potrivit disp art 31 din cod fam lit. e) bunurile de uz personal şi cele destinate exercitării profesiunii unuia dintre soţi- sunt bunuri proprii.
deci partile sociale nu vor intra in masa partajabila.
multumesc f mult pt profesionalism si promptitudine
Care e profesia celui ce are o firma? Aceea de asociat? E trecuta in COR?

Se pot imparti partile sociale, se intampla in practica des.
Cat e de legal... alta mancare de peste. Dar nu trebuie trecut cu vederea.
Pe de alta parte, si partile sociale sunt bunuri, nu? :( Si daca sunt obtinute in timpul casatoriei, sunt cam comune.
A se vedea, de exemplu, Decizie nr. 627/2001
din 26/04/2001a Curtii de apel Brasov, in care se arata:
În timpul căsătoriei, părţile au cumpărat un număr de 540 acţiuni, cu bani comuni, care în decursul timpului au produs dividende. Fiind achiziţionate în timpul căsătoriei, acţiunile au caracterul de bunuri comune, la fel ca şi dividendele produse de acestea, ce se cuvin în cote egale ambilor coproprietari.

CA Bacau, Decizie nr. 390/2001din 12/03/2001: Profitul, activele şi mijloacele fixe ale S.C. "C.M." SRL nu pot intra în comunitatea de bunuri a soţiilor pentru considerentele reţinute în mod corect de tribunal.
Societatea comercială cu răspunderea limitată are un patrimoniu distinct de cel al asociatului său şi cu atât mai mult de cel al soţiilor.Ceea ce ar fi putut avea calitatea de bun comun ar fi putut fi aportul pârâtului la constituirea capitalului social, însă acest aport nu a fost cerut de reclamantă a fi împărţit.
Din beneficiul societăţii ceea ce revine pârâtului ca asociat îl constituie dividentele şi nu profitul societăţii, care poate avea alte destinaţii (reinvestire, constituire de fonduri speciale). Ori, dividentele, pe de o parte nu au fost cerute, iar pe de altă parte reprezintă venituri ale pârâtului (cum pentru reclamantă poate fi salariatul) a căror utilizare se prezumă, în lipsa dovezii contrare, a fi fost făcută în interesul comun al soţilor.
Ultima modificare: Luni, 14 Decembrie 2009
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
de acord cu colega AVLIL.Partile sociale se pot solicita la partaj ..daca se demonstreaza ca, capitalul social initial a fost din patrimoniu comun al sotilor( da, da, e vorba de cele 2 mil. de lei la constituirea de SRL-uri!!!#-o)..mai ales ca , in momentul in care sotul actionar unic, a varsat suma, acesta se prezuma a fi comuna.Sfatul meu e sa consultati un avocat , sa nu aveti surprize..Personal, am vazut destule cauze in care s-a dispus inclluderea partilor sociale in masa partajabila.

Alte discuții în legătură

Partaj bunuri firma costel 3 costel 3 AM UN SRL LA DIVORT NEVASTA ARE DRUPT LA BUNURILE FIRMEI ,SE IMPART (vezi toată discuția)
Proces de partaj cu averea inregistrata pe persoana juridica mmireille mmireille Am divortat de curand. Eu si fostul sot am pus bazele unei afaceri in timpul casatoriei, afacere infiintata acum 18 ani. Majoritatea bunurilor sunt pe firma. ... (vezi toată discuția)
Firma intra la partaj? Raduu13 Raduu13 Bună seara! În urma deteriorării iremediabile ale relațiilor conjugale, urmează să divorțăm cu soția. Din păcate, partajul probabil nu ... (vezi toată discuția)