avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1105 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... boxa
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

boxa

Buna Ziua,

Acum un an, m-am mutat intr-un bloc construit in 77. Cei de la care am cumparat apartamentul, mi-au lasat si cheia de la boxa lor si o hartie facuta de mana ca pot sa o preiau de la ei. La fel au preluat si ei boxa de la primul proprietar. Si acela, in momentul in care s-a mutat in apartamentul nou, in 77, a primit boxa pe principiul primul venit, primul servit.

Acum presedinta blocului, vrea ca toti detinatorii de boxe sa plateasca asociatiei de proprietari o chirie pe luna. Cine nu plateste, urmand sa ii fie luata boxa.
Legal, poate sa faca asta? Daca da, pe baza a ce se calculeaza suma ce urmeaza sa fie platita lunar?
Astept un raspuns. Multumesc anticipat.
Dana
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 15:57, 7 Noiembrie 2011
In situatia in care apartamentul nu este prevazut din constructie cu spatiul anexa=boxa,
cand in actul de proprietate nu este mentionat existenta de boxa,la unele asociatii de propretari se practica metoda "primul venit ,primul servit"care insa nu este legala,avand in vedere ca in cauza este vorba despre parte comuna
Art 11 din L nr 230/2007 (2) Proprietarul nu poate schimba aspectul sau destinatia proprietatii comune fara a obtine mai intai acceptul din partea asociatiei de proprietari
Totodata L nr 175/2010 precizeaza ca vanzarea partilor comune din imobil se realizeaza cu acordul a 2/3 din numarul proprietarilor
Presedintele de asociatie,cu scopul constituiirii unui fond suplimentar,necesar activitatii asociatiei de proprietari ,are dreptul sa acorde spatii comune ,pentru utilizarea carora beneficiarii sa achite o valoare dispusa de comitetul executiv al asociatiei de proprietari
multumesc pentru raspuns.
Asociatia de proprietari poate inchiria spatiul comun catre terti, dv. fiind in aceasta situatie, prin dreptul de a folosi un spatiu din proprietatea comuna un tert, sumele stranse din chirii alimentand fondul de reparatii al asociatiei.
Criteriul dupa care se stabileste suma se decide in asociatie, eventual se supune la o licitatie.

Deci este perfect legal si echitabil, ca pentru un drept aparte de folosinta a unei portiuni din spatiul comun sa platiti chirie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acord vecini inchiriere spatiu comun c0st3l c0st3l Buna ziua, Doresc obtinerea acordului vecinilor in vederea inchirierii spalatorului de pe scara. Ambii proprietari ai apartamentului invecinat cu acest ... (vezi toată discuția)
Chirie pentru folosirea uscatoriei luciano39ok2007 luciano39ok2007 locuiesc intr-un apartament la bloc la ultimul etaj ,deasupra apartamentului meu este un uscator,de 20 de ani am folosit acest uscator ca magazie ,neavand un ... (vezi toată discuția)
Impartire patrimoniu asociatie de proprietari eugen.stanisteanu eugen.stanisteanu Buna ziua, Va prezint urmatoarea situatie din asociatia noastra de proprietari si va rog sa-mi spuneti cum este mai bine sa procedez : Blocul cu 4 etaje ... (vezi toată discuția)