avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 618 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Accident cu victime - vatamare corporala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Accident cu victime - vatamare corporala

In februarie a.c. circuland pe un drum cu 3 benzi am ajuns la o intersectie aflata in dreptul unui fost refugiu de tramvai. Am semnalizat stanga coresp, am efectuat virajul dupa ce am acordat prioritate masinilor din dreapta, si am dat prioritate pietonilor de pe trecerea aflata la cca 3m de coltul intersectiei. Dupa ce am depasit trecerea de pietoni, circuland cu viteza redusa deoarece drumul era foarte aglomerat, aflat fiind pe banda din mijloc si avand in intentie sa ma incadrez pe banda din dreapta, m-am trezit brusc cu o batrana in fata masinii si nu am reusit sa o mai evit. Din impact, batrana s-a ales cu fractura platou tibial, pentru care din cate m-a informat politia a primit 110 zile ingrijiri medicale si eu cu dosar penal pentru vatamare corporala din culpa.
Mi s-a retinut permisul de conducere ( pentru neacordare prioritate trece pietoni ) si mii s-a eliberat dovada cu drept de circulatie, cu care am reusit sa circul pana la fantastica decizie a curtii constitutionale - deliberat scriu cu litere mici.
Am fost la spital cu batrana, i-am dat 500 RON pentru operatie si a spus initial ca nu are pretentii de la mine decat sa ii platesc spitalizarea. Initial, mi s-a parut corect, desi nu ma consideram vinovat sa o ajut pe batrana. A stat in spital 3 zile, duapa care m-am intalnit cu ea acasa, bineinteles si in prezenta altor rubedenii ahtiate dupa bani, si mi-a cerut 3000 Euro ca sa ne impacam. Nu am fost de acord, asa ca a depus plangere la politie ( oricum de cerceta din oficiu ) si s-a constituit parte civila. Mi-am angajat avocata, m-am prezentat cu martorii din masina mea la politie unde au declarat si ei ca nu se afla pe trecerea de pietoni si ca ne-am trezit brusc cu ea in lateral stanga masinii. Si acum urmeaza nelamuririle mele :
1. De ce mi-a retinut permisul pentru neacordare trecere de pietoni ( nu avea de unde sa stie asta, mai ales ca martorii din masina mea, 2 la numar, au declarat ca nu eram pe trecere).
2.Masina mea, conform schitei efectuate la locul acc. a fost gasita la 6 metri de trecerea de pietoni, iar batrana pe care am lovit-o cu farul stanga al masinii a fost proiectata in lateral stanga, nu in fata masinii.Din punctul meu de vedere este imposibil sa lovesti un om pe trecerea de pietoni, sa il proiectezi in partea stanga a masinii si sa fii la 6 metri de trecere, aflat fiind in treapta I de viteza.
3.Inafara dovezii inlocuitoare a permisului, agentul nu era obligat sa imi dea si alte documente -Spre exemplu : Raportul de retinere, Procesul verbal de constatare s.a.m.d. ?
4.Procurorul care se ocupa de caz m-a chemat in cursul lunii iunie din cate imi amintesc sa imi prezinte probele de la dosar, in prezenta subofiterului de politie care a "instrumentat" cazul, dar nefiind prezenta si avocata mea, a ramas ca ne citeaza pe amandoi sa ne prezentam la o data ulterioara. Bineinteles ca nu am primit nici o citatie de atunci.
5.Omul cu ochi albastri de la politie, mi-a spus ca la intrarea in intersectie se afla un indicator rutier, aflat pe stalpul din capatul refugiului, care m-ar fi obligat chipurile sa nu virez stanga dupa refugiu, ci inaintea lui. L-am rugat sa imi arate si mie indicatorul respectiv, m-am uitat la poza facuta mult dupa producerea accidentului ( data la care nu s-au efectuat poze ) si ce-i drept este un indicator de obligare pe fond albastru cu o sageata alba cu varfu indreptat spre stanga. Mai bine zis, seamana cu indicatorul de "ocolire" dar nu cu varful indreptat spre dreapta jos, asa cum este prevazut in anexa OUG 195/2002, ci cu linia dreapta, spre stanga, semanand mai degraba cu un indicator iarasi inexistent " obligatoriu la stanga ". Este exact opusul indicatorului " obligatoriu viraj la dreapta".
Astfel, dorea sa demonstreze ca am incalcat celebra "regula de circulatie" si ca am o vina in producerea accidentului.
Deci, de ce sunt pedepsit cu retinerea permisului daca nu ma fac deoacamdata vinovat de nimic, ca doar nu politaiul imi stabileste vinovatia pe loc , ci instanta. De ce nu s-au ocupat si de vina batranei care nu era pe trecere, nu s-a asigurat in momentul in care a traversat in fuga strada ?De ce nu mi-a inmanat nici un document decat dovada cu drept de circulatie?De ce dureaza atat de mult?

Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 16:05, 9 Octombrie 2008
Pina una alta sunteti cercetat sub aspectul savirsiri infractiuni de Vatamare corporala din culpa. Cercetarile sunt in faza se urmarire penala. Inteleg ca aveti si aparator. Aveti acces la dosar,la administrarea de probe. Procedura cu retinerea permisului si eliberarea unei dovezi cu valabilitate pina la solutionare este corecta. Dvs. nu va ramine decit sa va dovediti nevinovatia. Pentru aceasta ati si apelat,din cite inteleg si la serviciile unui avocat. Succes.
1.- Se poate stabili daca victima se afla sau nu pe trecerea pentru pietoni
2.- Traiectoria pe care se deplaseaza victima dupa impact nu coincide cu traiectoria pe care circula autoturismul
3.- Este posibil ca impactul sa se produca pe trecerea pentru pietoni, iar autoturismul sa se opreasca prin franare la 6 m dupa trecere.
4.- Vi s-a dat o dovada cu care puteti circula. Restul documentelor se afla in dosar.
ing. Ioan Ciobanu
Eu sa imi demonstrez nevinovatia ? Credeam ca ei trebuie sa demonstreze ca ma fac vinovat de ceva...
Mai mult de martorii care au dat declaratii ce pot sa mai fac ? Mi s-a sugerat sa angajez un expert ( pe care sa il platesc tot eu )....de ce nu angajeaza ei expertul sa demonstreze ca sunt vinovat ?
Ce fel de sistem juridic e asta in care eu trebuie sa imi demonstrez nevinovatia ?
bunyka a scris:

Eu sa imi demonstrez nevinovatia ? Credeam ca ei trebuie sa demonstreze ca ma fac vinovat de ceva...
Mai mult de martorii care au dat declaratii ce pot sa mai fac ? Mi s-a sugerat sa angajez un expert ( pe care sa il platesc tot eu )....de ce nu angajeaza ei expertul sa demonstreze ca sunt vinovat ?
Ce fel de sistem juridic e asta in care eu trebuie sa imi demonstrez nevinovatia ?


in final, toate cheltuielile de judecata vor fi suportate de catre persoana vinovata de producerea accidentului.
Va doresc numai bine.
va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine daca se poate...pe data de 3 august 2008 masina prietenului meu a ramas fara baterie,eu si parinti mei din masina ne-am dat jos am impins la masina si la cateva secunde o doamna care vb la tel m a lovit din plin...am fst la spital a vnt politia ...eu nu am depus declaratie impotriva dansei am zis ca daca am scapt cu viata de ce sa ii fac rau.Prietenul meu la mom accidentului a inceput sa o injure pe respectiva doamna si a incercat sa o scoata din masina...insa ea nu a iesit decat la sosirea organelor de politie mentionez ca nu a agresato nimeni fizic nu a fst atinsa insa zilele trcute prietenului meu i a venit citatie cu dosar penal sa se prezinte la sectie...despre ce poate sa fie vb?daca nu a atinso poate sa il dea in judecata ce poate sa se intample nici nu stiu cum sa ma exprim sunt f speriata..va rog frumos daca puteti sa imi dati un rasp

Alte discuții în legătură

Accident rutier soldat cu persoane vatamate din celalalt autoturism implicat FlorianTeodor FlorianTeodor Buna ziua, Va rog sa imi spune-ti ce as putea face in cazul in care am fost implicat intr-un accident rutier, iar vina nu imi apartine in totalitate asa cum ... (vezi toată discuția)
Parcare ilegala, sarbe sarbe M-am ales cu permisul suspendat in urma unui accident petrecut la o intersectie.Vrand sa intru pe un drum principal de pe o strada laterala am intampinat ... (vezi toată discuția)
Contestatie verdict dat de politie in cazul unui acident .putin ajutor va rog! andreiunicat andreiunicat Buna Ziua, Acum cateva zile am fost inplicat intr-un accident de masina. Eu rulam pe un drum national DN76 si doream sa intru pe un drum cu rang mai mic .El ... (vezi toată discuția)