avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 378 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... preaviz art. 61 lit.a) Codul Muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

preaviz art. 61 lit.a) Codul Muncii

Daca o concediere disciplinara conf. art.61 lit.a) are specificat: "se acorda preaviz de 20 zile lucratoare " dar nu se specifica intervalul de preaviz si nici data cu care inceteaza activitatea poate fi anulata de catre instanta? Se tine cont ca la o concediere conf. art.61 lit.a) Codul Muncii prevede neacordarea preavizului (valabil numai in cazul concedierilor colective , desfiintare de post etc)

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:01, 8 Noiembrie 2011
activitatea inceteaza la expirarea termenului de preaviz,pana atunci raporturile de munca sunt ca si cand contractul nu a fost desfacut,oricum se poate renunta prin contractul de munca la termenul de preaviz
dar la concediere disciplinara nu se acorda preaviz ,iar decizia de concediere nu este inregistrata la ITM!
1. In cazul concedierilor disciplinare nu se acorda preaviz, asa ca nu vad cum sa se renunte la ceva ce nu existe ..

2. De la 01.01.2011 nu se mai depun spe vizare la ITM actele cu privie la modificarea, suspendarea, executarea sau incetarea c.i.m. ... oricum viza ITM-ului pe un astfel de act nu constitutia conditie de valabilitate a unei decizii de incetare a raportului de munca.

3. Din ce spuneti dvs , decizia respectiva nu indeplineste conditile de forma prevazute de lege , si anume:
Sub sanctiunea nulitatii absolute, in decizie se cuprind in mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil care au fost incalcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, in conditiile prevazute la art. 251 alin. (3), nu a fost efectuata cercetarea;
d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.
(art.252 alin.2 C.mun.)

4. Aveti posibilitatea sa contestati in instanta decizia de desfacere a c.i.m. .. termenul este de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.
Contestatia o depuneti la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliu si nu se platesc taxe judiciare.
Ultima modificare: Marți, 8 Noiembrie 2011
Cornel Vasile, Consilier juridic
decizia de concediere este din 2008, dosarul este inca pe rol din cauza invocarii unei exceptii de neconstitutionalitate (dealtfel respinsa) a fost suspendat. Viza ITM nu este obligatorie , ea nefiind inscrisa in Carnetul de Munca. A fost emisa alta decizie dupa trecerea celor 20 zile preaviz , angajatorul nu o revoca pe prima. Deci, sunt 2 decizii,initial am crezut ca prima este o instiintare privind preavizul, dar nu e, scrie decizie de concediere conf.alin.61 lit a).
Se pare ca prima decizie a fost un fel de instiintare si a doua ar fi practic decizia de incetare a raportului de munca ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce inseamna - data constatarii cauzei concedierii salariatului ? oanaportar oanaportar Va rog frumos sa ma ajutati sa inteleg ce inseamna - data constatarii cauzei concedierii salariatului ? Sunt membru numit intr-o comisie de cercetare ... (vezi toată discuția)
Concediere pentru furt crinna crinna Buna ziua, Am fost instiintata de colegi ca avem angajati care au fost vazuti pe camere ...furand. Cum pot actiona legal concedierea lor? (vezi toată discuția)
Mi-au desfacut contractul de munca dupa ce mi-am depus demisia studladr studladr Bună ziua! Pe 2 martie mi-am prezentat demisia(desi eram in CO pana pe 6 martie ). Imediat, am încheiat contract de munca cu un alt angajator. Fostul ... (vezi toată discuția)