avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... incadrare in art. 215 pt. o tigaie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

incadrare in art. 215 pt. o tigaie

Buna seara, mama mea intr-un supermarket a inversat fara intentie folia cu pretul de pe capacul unei tigai cu o alta. La casa nu i s-a mentionat ca nu este eticheta corespunzatore si cei de la securitate si paza dupa ce probabil au vazut pe camera de luat vederi ca le-a inversat au acuzat-o de inselatorie art.215 .Va rog mult sa imi scrieti daca se poate ce se poate intampla in urma acestora

Cel mai recent răspuns: adreana , utilizator 20:45, 25 Noiembrie 2011
si...i s-a facut dossar penal a fost chemata la politie???
da, are dosar penal
ieri s-a intamplat, iar azi la politie a fost incadrata la inselaciune in urma declaratiei celui de la camera
mama are 64 ani, nu vede bine, nici macar nu face diferenta intr-e doua tigai diferite. o interesa cat sunt de grele si daca capacul este de sticla
Art 215
(1)Inducerea în eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos material injust şi dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 12 ani.

Se va dispune neinceperea urmaririi penale sau scoaterea de sub urmarire penala daca deja s-a inceput urmarirea din simplul fapt ca nu se intrunesc elementele constitutive ale infractiunii de inselaciune si lipseste si pericolul social.

1. Lipseste unul dintre elementele constitutive ale infractiunii: pt a avea infractiunea de inselaciune trebuie in mod obligatoriu sa se fi pricinuit o paguba, pe cand, din datele spetei reiese ca mama dvs nu a ajuns cu tigaia acasa, nici macar nu a iesit din magazin cu ea.
Un alt element care lipseste este intentia directa calificata prin scop, adica latura subiectiva, daca mama dvs a facut dintr-o eroare acest lucru inseamna ca nu avem intentie, bineinteles acust lucru trebuie demonstrat.

Daca mai analizam putin textul ne dam seama ca prezentarea frauduloasa a unei fapte mincinoase ca fiind adevarata trebuie sa fie apta de a capta buna-credinta, increderea victimei, sa o induca in eroare, sa amageasca sau sa o mentina in eroarea produsa anterior. Pe cand lucratorul din magazin isi cunoaste foarte bine produsele si e cam greu sa consideram ca fapta mamei a fost in masura sa induca in eroare lucratorul. E ca si cum cineva incearca sa vanda pepene spunand ca e mazare, putin probabil sa il credem.

Totusi, daca ducem fapta la extrema, putem afirma ca e o tentativa, dar personal nu cred acest lucru.

2. Lipsa pericolului social: daca se va considera in continuare ca fapta constituie infractiune, lipsa pericolului social este si mai evidenta, asadar, in cel mai rau caz, se va alege cu o amenda administrativa.

Sfatuiti-va mama sa nu mai inverseze etichetele produselor ca dupa cum vedeti se poate alege cu dosar penal, chiar daca a fost cu intentie sau din eroare.

P.S: cei care au deschis dosar penal pt o astfel de fapta trebuie sa se fi plictisit tare mult la serviciu.

Ultima modificare: Marți, 8 Noiembrie 2011
ContSters178374, utilizator

Alte discuții în legătură

Furt dau inselaciune? fanutzasima fanutzasima ACUM O LUNA AM SCHIMBAT ETICHETELE UNOR ADIDASI,AM PUS UN PRET MAI MIC UNUI PRODUS MAI SCUMP.AM DAT O DECLARATIE LA POLITIE ,DAR ACUM AM PRIMIT O CITATIE PE ... (vezi toată discuția)
Inselaciune dangisca dangisca Am fost asociat intr-o societate care a incheiat un contract cu alta societate pentru construirea unui adapost de animale. Dupa ce a primit avansul de 70.000 ... (vezi toată discuția)
Inselaciune sau nu?ajutor FenichiuBogdan FenichiuBogdan Am si eu o intrebare. Am un prieten care a folosit posta romana pentru a trimite unei persoane un colet cu altceva decat trebuia sa primeasca persoana ... (vezi toată discuția)