avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 762 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Contestatie la executare. Adjudecatar interpus.
Discuție deschisă în Executare silită

Contestatie la executare. Adjudecatar interpus.

Ce sanse sunt de admitere a unei contestatii la executare motivata pe faptul ca adjudecatarul a fost interpus al debitorului-girant? E vorba de un contract de ipoteca, unul dintre giranti. Banca trece la vanzare, girantul trimite pe cineva care adjudeca, apoi adjudecatarul intrevede posibilitatea de specula si se razgandeste in privinta vanzarii inapoi catre debitor a imobilului. Se formuleaza contestatie la executare de catre debitor. Ce sanse are? Faptul ca respectivul a fost persoana interpusa se poate demonstra: martori, inscrisuri din care rezulta ca i-au fost restituiti o parte din banii platiti pentru imobil. Ati mai avut astfel de spete? M-ar ajuta ceva practica judiciara in sensul de mai sus....
Si inca o intrebare: toata aceasta executare nu a inceput cu o somatie, ci a inceput cu procesul verbal de situatie intocmit de catre executor. Pot obtine o anulare a executarii pe acest motiv? E motiv de nulitate absoluta a executarii? Precizez ca ulterior procesului verbal de situatie, s-a trimis si somatia. Dar ULTERIOR.
A treia si ultima intrebare. Se poate face plangere penala impotriva unui evaluator bancar care a facut un proces verbal de evaluare din birou cum se spune, cu multe elemente false in descrierea imobilului care implicit au dus, in opinia mea la o supraevaluare. Plus: e normal ca evaluatorul sa fie din partea bancii creditoare? Nu trebuie sa fie un evaluator independent??
Va multumesc mult. Astept cu interes raspunsurile voastre mai ales ca e relativ urgent...in cateva zile se judeca pe fond contestatia si nu stiu cum as putea continua daca mi se respinge doar pe motivarea de mai sus..debitor interpus.
Debitorul nu poate licita nici personal , nici prin alte persoane. Interdictia e clara, daca aveti dovezile pe care le-ati enumerat cred ca instanta de executare va admite contestatia si va anula vanzarea.
Executarea silita nu poate incepe decat dupa ce se comunica debitorului o somatie - art. 387 C. Pr. Civ.. De la aceasta regula exista 2 exceptii: in cazul popririi, care se infiinteaza fara somatie si in cazul urmaririi imobiliare, cand somatia de plata care are un termen de 15 zile, se comunica debitorului cu mentiunea ca in caz de neplata a creantei, se va proceda la vanzarea imobilului identificat si descris in procesul verbal de situatie. Executorul jud./bancar nu poate proceda la inceperea urmaririi imob. fara a se deplasa la imobilul urmarit, in vederea identificarii si descrierii acestuia.
Daca in termen de 15 zile de la primirea somatiei, debitorul nu plateste datoria, executorul va stabili de indata pretul imobilului, sau va cere parerea unui expert, in cazul in care considera necesar si va proceda conf. art. 411 alin. 3 C. Pr. Civ..
Ultima modificare: Duminică, 28 Septembrie 2008
ContSters4405, utilizator
Ok, deci pare a fi in regula faptul ca s-a inceput o urmarire imobiliara cu procesul verbal de situatie si apoi cu somatia...

Dar par a fi sanse pe motivul principal invocat de mine, respectiv faptul ca adjudecatarul a fost interpus al debitorului girant. In procesul verbal de licitatie se mentioneaza faptul ca adjudecatarul declara pe propria raspundere ca nu este interpus. Asta in fond e problema lui, nu a mea. Eu tot ce vreau este sa anulez vanzarea respectiva. Am invocat in actiunea introductiva si cauza ilicita, respectiv faptul ca nu s-a urmarit infaptuirea unui act juridic civil in adevaratul sens al cuvantului, ci doar o actiune de specula. Poate dupa ce se termina procesul asta, o sa va povestesc mai pe larg speta, e intr-adevar interesanta.
Pastrez ca varianta de rezerva daca mi se respinge contestatia asta, plangerea impotriva evaluatorului. Totusi imobilul a fost supraevaluat, s-a trecut o suprafata mult mai mare decat are in realitate, s-a trecut multiple imbunatatiri pe care nu le are, etc...Iar pretul stabilit la vanzare a fost exact cel apreciat de evaluator.
Va multumesc mult pentru raspuns si astept si alte opinii.
cine formuleaza contestatia la executare si in ce termen?
Contestatia e formulata de debitorul girant (caruia i s-a vandut imobilul) si e in termen de 15 zile fata de procesul verbal de licitatie. AM cerut si anularea actului de adjudecare intocmit ulterior.
Adjudecarea si-a produs efecte? ati solicitat si suspendarea executarii ? A fost platit pretul?

Alte discuții în legătură

Buna ziua, am garantat un credit ipotecar cu imobilul meu, pentru ... celeonora celeonora Buna ziua, Am garantat un credit ipotecar cu imobilul meu, pentru o alta persoana . Imobilul a fost ulterior vandut la licitatie, iar un alt executor (altul ... (vezi toată discuția)
Plata creantei dupa vanzarea la licitatie a imobilului Bobonex Bobonex Vreau sa intreb si eu daca este posibil ca dupa vanzarea la licitatie a unui imobil(in cadrul executarii silite imobiliare), insa pana la emiterea actului de ... (vezi toată discuția)
Adjudecare desfiintata Lucc Lucc X cumpara la licitatie publica o casa la al doilea termen,dar pretul urca putin peste suma evaluata de catre evaluator.(mai convenabil era sa-l fi luat direct ... (vezi toată discuția)