Am un angajat care ocupa functia de sofer. De saptamana trecuta, mai exat din data de 01.11.2011, nu a mai venit la servici. Hotararea a fost luata probabil in urma unui conflict cu fiul patronului(care mentionez ca nu este angajat al societatii, dar este cel care l-a recomandat pe respectivul salariat pt. angajare si m-a anuntat telefonic ca angajatul X nu va mai veni la servici). Noi avem un contract cu o firma din Olanda pt. transport international, iar ca sa pot sa-mi onerez comenzile am fost nevoita sa angajez un alt sofer, dar vechiul sofer nu vrea sa-si semneze demisia. Intrebarea mea este urmatoarea:
- Cum trebuie sa procedez legal pentru a putea sa il concediez. Am inteles ca as putea sa-l concediez in baza art. 61 lit. a) dar nu stiu daca trebuie sa ii trimit si acasa instiintare si daca da in ce zi anunt ITM-ul ca persoana nu mai lucreaza la noi?
Multumesc anticipat celor care au avut rabdare sa-mi citeasca intrebarea si poate sa-mi dea si un raspuns, o lamurire sau poate chiar un exemplu.
Puteti sa il concediati doar dupa derularea procedurii de cercetare disciplinara, unde evident ca trebuie sa il convocati pe salariat.
In cazul in care acesta nu se prezinta, trebuie sa faceti dovada convocarii (confirmare de primire, etc.).
Adica ii trimit decizia de concediere acasa si in termen de 30 zile daca nu se prezinta pot sa-i inchid contractul? daca da eu cum il pontez daca el nu vine la servici?
Asa cum a spus Tanjani, trimiteti invitatie, cu confirmare de primire, sa se prezinte la sediul unitatii in vederea obtinerii notei explicative, conform procedurii de cercetare disciplinara(vezi cap.II-Raspunderea discilinara din codul muncii).
In primul rand trebuie sa-l pontati absent nemotivat, apoi se face un raport de catre seful lui direct (se scrie abaterea si se propune cercetarea disciplinara), dupa care se intocmeste convocarea scrisa ce se trimite prin posta cu confirmare de primire, in care se specifica faptul ca daca nu se prezinta in data x pentru rezolvarea problei se desface cim disciplinar.
Multa bafta.
Convocarea la comisia de disciplina va trebui sa cuprinda : obiectul, data, ora si locul intrevederii.
Mentionarea in convocare a faptului ca daca nu se prezinta in data x pentru rezolvarea problemeii se desface cim disciplinar poate suna ca amenintare , fapat ce intra sub incidenta legii penale...
Procedura concedierii discplinare este urmatoarea:
1. Intocmirea referatului constatator (proces-verbal de constatare) de catre responsabilul direct cu atributii de control al salariatului respectiv;
2. Constituirea comisiei insarcinate cu efectuarea cercetarii;
3. Convocarea salariatului; salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de angajator sa efectueze cercetarea, cu stabilirea datei, orei si locului intrevederii;
4. Ascultarea salariatului. Punctul de vedere al salariatului va fi cuprins intr-un proces-verbal util ca proba pt. angajator.
5. Emiterea deciziei de concediere;
6. Comunicarea deciziei de concediere.
Este posibil, insa ca angajatul sa nu se prezinte in fata comisiei insarcinate cu efectuarea cercetarii disciplinare pentru a fi audiat. Consecinta imediata a acestei neprezentari este prevazuta de art. 251 alin. (3) din Codul muncii: angajatorul are dreptul sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii prealabile, procedura fiind considreata indeplinita.