avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 971 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Inregistrare factura
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Inregistrare factura

Buna ziua
Am urmatoarea situatie, am primit o factura si o chitanta de la un furnizor...sunt din luna iunie 2011.
Cum ar fi cel mai corect inregistrarea?
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cristina Alexandrescu , Contabil 19:28, 12 Noiembrie 2011
Intrebati din punct de vedere al termenului de inregistrare inteleg.
Inregistrati in luna in care ati primit-o.
Daca va ganditi sa o inregistrati in luna iunie-in cazul in care nu aveti raportare la 30.06.2011-depuneti rectificativa la D 100 cu privire la impozitul pe profit-dar din punctul meu de vedere este mai corect in luna cand ati primit sa inregistrati.
simonaoprica a scris:
[...]dar din punctul meu de vedere este mai corect in luna cand ati primit sa inregistrati.

Exact Simona. E foarte bine asa.
Da-ti un numar de inregistrare cu data de acum si inregistrati pe luna in curs. Pentru chitanta intocmiti un Decont, ca sa poata fi inregistrata in contabilitate la data depunerii acestuia.
depinde ce reprezinta si daca a fost platita , vedeti omiteti continutul facturii si normal ca veti primi raspunsuri superficiale.
In primul rand, dumneavoastra ar fi trebuit sa inregistrati in luna iunie factura in contul 408 Furnizori facturi nesosite, si sa evidentiati corespunzator cheltuiala. Va recomand sa evitati pe cat posibil situatii de genul acesta, intrucat ele au impact nu doar asupra fidelitatii raportarilor, ci si afecteaza si obligatiile fiscale datorate de entitate. De asemenea, pe viitor nu ezitati sa cereti extrase de cont de confirmare de sold de la clientii si furnizorii dvs, atunci cand aveti suspiciuni asupra corectitudinii soldurilor din contabilitatea dvs. (este adevarat ca marea majoritate a agentilor economici respecta aceasta procedura doar cu ocazia inventarierii, dar asta nu inseamna ca aceste confruntari de solduri nu pot fi efectuate si in cursul exercitiului).

In aceasta situatie, personal as opta pentru inregistrarea facturii in luna primirii acesteia (in baza unei declaratii scrise de la furnizor care sa contina clar si explicit cauzele care au condus la aceasta situatie).
Cat priveste deductibilitatea cheltuielii si a TVA, aici se pun mai multe probleme.
1. Daca mergem pe ideea ca aceasta cheltuiala a fost efectuata in scopul realizarii de venituri, atunci tratati cheltuiala si TVA aferent ca fiind deductibile. In aceasta situatie, pasul doi ar fi regularizare TVA colectat in cursul lunii curente, prin inscrierea acestuia la randul corespunzator din decontul de TVA.
Pasul al treilea ar fi recalcularea impozitului pe profit la 30.06.2011 cu suma inscrisa pe factura, reprezentand cheltuiala (daca se pune problema incadrarii din punct de vedere contabil direct in clasa 6...aici din pacate nu ati furnizat suficiente detalii, daca e vorba de o factura de marfa, caz in care sunt afectate stocurile si trebuie corectate, sau daca este o factura de servicii si sunt afectate doar conturile de cheltuieli), precum si intocmirea declaratiei rectificative 710, daca rezulta diferente din calculul impozitului pe profit.
Pasul al patrulea ar fi rectificarea declaratiei 394 privind achizitiile si livrarile efectuate pe teritoriul national, cu valorile inscrise pe factura primita de la furnizorul dvs.
2.In situatia in care cheltuiala nu a fost una in scopul realizarii de venituri, si o tratati ca nedeductibila, conform Legii 571/2003 privind Codul Fiscal, va trebui doar sa revizuiti calculul impozitului pe profit la 30.06.2011 (prin includerea acesteia si a TVA aferent la cheltuieli nedeductibile) si sa rectificati declaratia 394 pe semestrul 1 2011.

Neaparat va trebui sa tineti cont de aceste modificari atunci cand veti intocmi declaratia 394 pe semestrul 2 2011, pentru a evita dubla raportare a facturii respective.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Facturi exercitiu financiar precedent ramona chisalita ramona chisalita Buna ziua. mai pot inregistra in contabilitate facturi primite in august 2011, dar aferente exercitiului financiar 2010? sunt deductibile acele ... (vezi toată discuția)
Inregistrare factura din 2009 krika8712 krika8712 Buna ziua, Am primit de la administrator o factura de leasing extern, dar este de anul trecut. Declaratia 300 am depus-o deja,acum pe 2010 cum o inregistrez ... (vezi toată discuția)
Declaratie de inactivitate in loc de bilant crist1979 crist1979 [quot]Buna ziua, Am nevoie de ajutorul dvs pentru a rezolva o problema foarte urgenta pentru mine. Am preluat anul trecut o firma care prezenta urmatoarea ... (vezi toată discuția)