avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1127 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Retinere salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Retinere salariu

Buna ziua,
ma confrunt cu urmatoarea problema:
am fost angajat in perioada septembrie 2010-octombrie 2010 ca reprezentant vanzari la o societate. In primul rand la data angajarii nu a fost efectuata inventarierea pentru a prelua gestiunea la zi. in luna iunie 2011 a fost efectuata inventarierea si s-a constatat o lipsa in gestiune de aproximativ 5.000 lei, lipsa care a fost impartita la 3 deoarece erau 3 salariati pe respectiva gestiune. Cu ocazia inventarierii singurul document semnat a fost o lista de inventar pe care a semnat si membrii comisiei de inventariere. Nu au fost intocmite alte documente pentru a respecta procedura inventarierii (declaratia gestionarului inainte de inventariere, semnarea pe fiecare pagina a listelor, etc). Cu ocazia virarii salariului lunii iulie am constatat ca mi-a fost retinuta suma de 400 lei, in agust la fel iar in septembrie suma de 832 lei, cu data de 01.10.2011 contractul de munca a fost incetat ca urmare a demisiei mele.
Mentionez ca am solicitat o decizie de impunere sau orice alt document in baza caruia au fost operate aceste retineri dar singurul document primit a fost acea lista de inventar pe care am semnat. De asemenea, precizez ca aveam constituita o garantie materiala de 790 lei care mi-a fost restituita ulterior incetarii contractului de munca, garantie care in mod normal ar fi trebuit retinuta daca ar fi existat un titlu executoriu definitiv si irevocabil (care nu exista).
Intrebarea mea este daca, in cazul in care formulez actiune in instanta, am sanse de reusita avand in vedere ca am semnat acea lista de inventar si faptul ca in contractul de munca am clauza ca sunt de acord sa despagubesc angajatorul in cazul in care se constata lipsa in gestiune, pana la concurenta sumei prejudiciate. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Carmen Jurubita , Contabil 16:40, 9 Noiembrie 2011
Retinerile din salariu nu pot fi operate in baza fapului ca ati semnat lista de inventariere.
Angajatorul trebuia sa va solicite o Nota explicativa prin care va recunoasteati vina , dar ea nu indreptateste angajatorul sa emita o decizie de imputare in baza careia sa faca retineri din drepturile salariale.
Se putea solicita un Angajament de plata pentru acoperirea pagubei.
Dar, avand in vedere ca acesta nu constituie titlu executoriu, in cazul in care salariatul este de acord sa plateasca, utilitatea angajamentului se manifesta doar sub aspect probatoriu, in cadrul procesului declansat de angajator pentru recuperarea daunelor ce i-au fost cauzate.

Conf. art. 164 alin. (1) din C M : „nici o retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege",
iar potrivit art. 164 alin. (2) din C.M : „retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata ca atare printr-o hot jud. definitiva si irevocabila".
Incepand cu data de 1 05. 2011, datorita modif. art. 270 din C.M , in situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariat , printr-o Nota de Constatare si evaluare a pagubei, recup. c/v pagub., prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
Contraval. pagubei recuperate prin acordul partilor nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.
Din 1 05. 2011, recuperarea prejudiciului se poate face pe baza intelegerii partilor, cu conditia sa nu depaseasca 5 salarii minime pe economie. cum prejudiciu de care spuneti este sub aceasta valoare se putea pe baza acestei intelegeri-doar ca nu a fost intocmita-
Pentru sume mai mari este in continuare necesara hotararea judecatoreasca.
Nota de constatare nu constituie titlu executoriu in baza caruia angajatorul poate face retineri din salariu.
Daca nu sunteti de acord sa achitati de buna voie prejudiciul, chiar si pentru sume ce nu depasesc 5 salarii minime pe economie, este necesara hot jud.

Conf. art. 273 din C.M. nu se pot face retineri lunare din drepturile salariale in absenta unei hot. jud..
Prejudiciul putea fi acoperit de buna voie de catre dvs, prin achitarea sumei la casieria unitatii dar nu putea fi recuperat prin retineri din salariu in absenta unei hot. jud..



multumesc pentu raspuns. sunt obligat sa instiintez angajatorul privind ilegalitatea retinerii inainte de a depune cererea de chemare in judecata?
Puteti sa aveti o discutie amiabila cu angajatorul , daca nu reusiti sa va intelegeti-solicitati sfatul unui avocat specializat in litigii de munca, pentru a va indruma si a va clarifica situatia .Puneti in balanta elementele pro si contra si decideti daca merita efortul.
Succes in orice demers decideti sa urmati.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Noiembrie 2011
Carmen Jurubita, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lipsa inventar colega3 colega3 la inventar efectuat in luna mart. s a constatat o lipsa in val de 9000 lei. angajatorul vrea sa recupereze paguba de la fiecare angajat, emitand facturi pe ... (vezi toată discuția)
Lipsa marfa in inventar s_marty s_marty buna ziua am muncit la o firma in care una dintre activitatile mele era si aceea de gestionar. am semnat un act pentru a fi instiintat de aceasta activitate. ... (vezi toată discuția)
Gestiune comuna la serviciu - oprire bani din salariu in urma inventarului Edvinn Edvinn Buna ziua, Am un job in vanzari, unde gestiunea este comuna, iar in urma inventarului sunt lipsuri gestiune, in cauza oprindu-mi o mica suma de bani pe o ... (vezi toată discuția)