avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1113 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Postul se desfiinteza, cum procedeaza angajatul in ac. ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Postul se desfiinteza, cum procedeaza angajatul in ac. situatie?

Buna ziua,
Ma adresez acestui forum in speranta ca voi gasi raspunsul la situatia in care ma aflu.
Ieri am fost anuntata ca, din motive de business postul meu se va desfiinta. Scurt si fara mila.
Cum s-a ajuns in aceasta situatie?:
1. lucrez la aceasta companie de 22 ani, traseul carierei mele a fost tot timpul ascendent in momentul de fata avand atributii nationale.
2. In aprile 2011 am fost "avansata"pe acesta pozitie cu atribuitia de-a infiinta de la zero, cu tot ce presupune acest lucru (proceduri, fluxuri, contracte) un nou departament care sa aibe la baza colaborare cu terti.
3. 'Avansarea"a fost fara drept de apel din partea mea (nu vrei tu gasesc pe altcineva- citat din sef ) si a presupus sa renunt la vechea pozitie in care conduceam o echipa de 80 oameni si sa dezvolt singura fara echipa, cele de la punctul 2.
4. Traseul a fost extrem de anevois si cu multa munca de elaborare documentatie, proceduri, contacte cu terti deplasari in tara...etc
5. Pentru ca specificul job-ului era nou, a trebuie sa fac slalom printre decidentii din compania mea si sa contactez terte firme dornice de o astfel de colaborare
6. La prezentarea oportunitatilor unei astfel de activitatii din cei 14 teri abordati numai doi au considerat ca este intr-adevar o afacere ptr. ei, in momentul de fata insa ambii au ajuns la concluzia ca acesta colaborare necesita din partea lor un efort foarte mare si un beneficiu relativ.
7. Acesta activitatea a debutat practic de 3 luni (primele luni au fost dedicate definirii documentatiilor necesare), rezultatele nu sunt deloc nici pe masura efortului meu si nici pe placul companiei, sensibila exclusiv la cifre si atat
8. Pasul 8 a fost facut ieri de catre seful meu direct care mi-a declarat ca va desfiinta postul si ca asteapta demisia mea (considerand ca este foarte generos, mi-a declarat ca este gata sa ma lase cateva luni pentru a-mi gasi un noul loc de munca)
9. Am cerut ragaz cateva zile pentru raspuns
10 ..............aici urmeaza raspunsul meu pentru care am mare nevoie de o consiliere : stiu ca dragoste cu de-a sila nu se poate, recunosc ca firma are dreptate d.p. business....dar eu ce drepturi am in acesta situatie si cum este cel mai corect sa procedez???

Va multumesc anticipat pentru ajutorul acordat,
Silvana
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:55, 9 Noiembrie 2011
De ce asteapta demisia dumv ,daca postul se desfiinteaza????
Nu va dati demisia ,nu mai beneficiati de somaj .Lasati-l sa va dea decizie de concediere ,ca urmare a desfiintarii postului ,art 65 Codul Muncii, iar ulterior, daca doriti , atacati in instanta decizia data de angajator.
Poate este de dorit raspunsul unui jurist in acest caz.
Refuzati demisia, atunci angajatorul va trebui sa dispuna concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului (respectiv desfiintarea locului de munca).
Conditiile concedierii individuale din motive economice (cumulativ):
a) Desfiintarea postului trebuie sa fie efectiva.
b) Desfiintarea postului trebuie sa aiba o cauza reala si serioasa.
c) Desfiintarea postului trebuie sa fie definitiva.
d) Concedierea nu trebuie sa aiba caracter colectiv.
e) Salariatul concediat nu trebuie sa faca parte dintre cei protejati de Codul muncii impotriva concedierii (toate acestea trebuie argumentate de angajator in decizia de concediere).
Eventual, ca sa nu se ajunga la concediere, daca in societate exista un alt loc de munca vacant, pentru care dumneavoastra aveti pregatirea necesara, se poate modifica functia in cadrul aceleiasi societati prin act aditional+fisa post corespunzatoare.
Multumesc f mult de raspuns !
Situatia mea familiala este deosebita de aceea va rog lamuriti punctul e
e) Salariatul concediat nu trebuie sa faca parte dintre cei protejati de Codul muncii impotriva concedierii

silvana_zamfir a scris:

Multumesc f mult de raspuns !
Situatia mea familiala este deosebita de aceea va rog lamuriti punctul e
e) Salariatul concediat nu trebuie sa faca parte dintre cei protejati de Codul muncii impotriva concedierii




Codul Muncii protejeaza impotriva concedierii persoanele care se afla in urmatoarele situatii:
a) pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii;
b) pe durata suspendarii activitatii ca urmare a instituirii carantinei;
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
d) pe durata concediului de maternitate;
e) pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
f) pe durata concediului pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani;
g) pe durata exercitarii unei functii eligibile intr-un organism sindical, cu exceptia situatiei in care concedierea este dispusa pentru o abatere disciplinara grava sau pentru abateri disciplinare repetate, savarsite de catre acel salariat;
h) pe durata efectuarii concediului de odihna.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere O persoana este concediata, cu toate ca este unic intretinator de familie. In CM scrie la Concediere ca este interzisa aceasta in urm. cazuri : ... cazuri ... (vezi toată discuția)
Desfiintarea postului ibitza ibitza buna seara! sunt insarcinata in 14 saptamani, am anuntat in scris firma la care lucrez, actele au fost deja depuse si inregistrate la ITM. Astazi, 19.06.2009, ... (vezi toată discuția)
Cum pot beneficia de indemnizatie de somaj? OVIDIUCOROIAN OVIDIUCOROIAN Buna ziua , am si eu o intrebare referitoare la obtinerea indemnizatiei de somaj, ..lucrez de peste 2 ani la firma X, si acum a inchis punctul de lucru, am ... (vezi toată discuția)