Buna ziua,
M-am interesat i ultimul timp despre drepturile si obligatiile femeilor insarcinate, sotia mea fiind in aceasta fericita ipostaza.
Nelamurirea mea este legata de faptul ca nicaieri nu se specifica un termen in care, medicul de la medicina muncii impreuna cu angajatorul, sa intocmeasca acel raport de evaluare a condtiilor de munca.
Mai exact, in OUG 96/2003 se specifica :
"Art. 5. - (1) Pentru toate activitatile susceptibile sa prezinte un risc specific de expunere la agenti, procedee si conditii de munca, a caror lista este prevazuta în anexa nr. 1, angajatorul este obligat sa evalueze anual, precum si la orice modificare a conditiilor de munca natura, gradul si durata expunerii salariatelor prevazute la art. 2 lit. c)-e), în scopul determinarii oricarui risc pentru securitatea sau sanatatea lor si oricarei repercusiuni asupra sarcinii ori alaptarii. (2) Evaluarile prevazute la alin. (1) se efectueaza de catre angajator, cu participarea obligatorie a medicului de medicina muncii, iar rezultatele lor se consemneaza în rapoarte scrise.
Art. 6. - (1) Angajatorii sunt obligati ca, în termen de 5 zile lucratoare de la data întocmirii raportului, sa înmaneze o copie a acestuia sindicatului sau reprezentantilor salariatilor.
(2) Angajatorii vor informa în scris salariatele asupra rezultatelor evaluarii privind riscurile la care pot fi supuse la locurile lor de munca, precum si asupra drepturilor care decurg din prezenta ordonanta de urgenta. "
Ma poate ajuta cineva cu aceasta informatie?
Multumesc
Art. 8.
(1) Evaluarea riscurilor prevãzutã la art. 5 alin. (1) din ordonanţa de urgenţã este de naturã particularã, în raport cu evaluarea care se realizeazã în cazul oricãrui alt salariat aflat la acelaşi loc de muncã, deoarece stabileşte riscurile specifice datorate agenţilor, proceselor şi condiţiilor existente la locul de muncã, la care este supusã salariata gravidã, care a nãscut recent sau care alãpteazã şi, dupã caz, fãtul sau copilul, de-a lungul unui proces evolutiv, respectiv sarcinã, lãuzie sau alãptare.
(2) Evaluarea riscurilor prevãzutã la alin. (1) se efectueazã de cãtre angajator:
a) în termen de 60 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentelor norme metodologice, pentru toate salariatele care se aflã în situaţiile prevãzute la art. 2 lit. c)-e) din ordonanţa de urgenţã;
b) dupã expirarea termenului prevãzut la lit. a), în termen de 10 zile de la data informãrii în scris a angajatorului de cãtre salariatã sau concomitent cu evaluarea riscurilor pe care angajatorul o realizeazã ca urmare a îndeplinirii obligaţiilor care îi revin potrivit prevederilor art. 11 lit. b) din Normele generale de protecţie a muncii, aprobate prin Ordinul ministrului muncii şi solidaritãţii sociale şi al ministrului sãnãtãţii şi familiei nr. 508/933/2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 880 din 6 decembrie 2002.
Cititi din acest topic postarea legata de protectia maternitatii la locul de munca !
Veti vedea ca :
1. Lucratoarea insarcinata, din momentul in care anunta angajatorul ( conf. OUG .96/2003 ) nu mai trebuie sa faca alte demersuri.
2. Angajatorul trebuie sa anunte la ITM, ca are o lucratoare insarcinata, si sa sa prezinte concluziile med. de med. muncii si masurile care se impun ptr. protejarea lucratoarei la locul de munca.
3. Lucratoarea trebuie sa primeasca un exemplar din documente , pe care il poate contesta !
4. Daca considerati necesar, puteti face o sesizare la ITM, care va face un control la unitate.
Din postarile din lege rezulta 10 zile ( de la data anuntarii ) se fac evaluarile de riscuri, se stab. masuri, se intocmeste raportul scris. Inca 5 zile ptr. a anunta si imana copie dupa raport , odata cu informarea la ITM. Rezulta 15 zile lucratoare !
Concediere
ioana b
daca o angajata este insarcinata poate sa fie data afara?gravida si-a anuntat sefi verbal dar nu si-a inregistrat declaratia in scris, iar angajatorul dupa o ... (vezi toată discuția)