avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 918 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... plata zile concediu efectuate si necuvenite
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

plata zile concediu efectuate si necuvenite

Buna ziua,
Problema mea este urmatoarea: in luna august mi-am luat aproape tot concediul de odihna pentru acest an, mi-au mai ramas 3 zile doar. Acum as avea nevoie de concediu fara plata pana la sfarsitul anului,deci 3 luni de zile. asta inseamna ca trebuie sa platesc firmei inca 2 zile de concediu pe care le-am efectuat si care nu mi se cuvin, se poate acest lucru? cum? sau ma pot astepta la situatia in care firma imi va accepta concediu fara plata doar pt perioada aferenta celor 3 zile de concediu de odihna neefectuate? Va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:10, 29 Septembrie 2008
Pentru rezolvarea unor situaţii personale salariaţii au dreptul la concedii fără plată. In acest caz, faceti cerere de concediu fara plata pentru perioada dorita.
Pentru zilele de CO luate in avans, veti restitui indemnizatia de CO primita.
Contractul colectiv de munca:
Art. 61. - (1) Salariatii au dreptul la zile libere platite pentru evenimente deosebite in familie sau pentru alte situatii (...)
(2) Salariatii au dreptul la 30 de zile concediu fara plata, acordat o singura data, pentru pregatirea si sustinerea lucrarii de diploma in invatamantul superior. Acest concediu se poate acorda si fractionat, la cererea salariatului.
(3) Pentru rezolvarea unor situatii personale, salariatii au dreptul la concedii fara plata.
C. muncii:
Art. 148 - (1) Pt rezolvarea unor situatii personale salariatii au dreptul la concedii fara plata.
(2) Durata concediului fara plata se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
Scriu acestea deoarece in regulamentul intern al unei S.C. ar putea fi mentionat un maxim de concediu fara plata de numai 60 zile... Caz concret: o fata nu a primit 90 zile concediu fara plata (dorea sa plece in strainatate) pt ca in regulamentul intern erau trecute 60 zile. Poate ai noroc de un angajator intelegator, sau care nu are un regulament intern (sunt prea multi fara asemenea regulament).
Daca va aproba concediu fara plata, nu trebuie ca imediat sa va si ceara banii pentru zilele de CO efectuat in plus. Acest lucru se constata la finele anului. In astfel de cazuri eu am procedat in felul urmator: anul viitor, cand solicitati CO, vi se va da mai putin cu nr. de zile efectuate in plus in anul curent.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fractionare zi concediu maman_popescu maman_popescu Este posibil sa fractionezi o zi de concediu, si sa iei un nr de ore in zile diferite ? (vezi toată discuția)
Concediu de odihna M-A-N M-A-N Cu cat timp inainte de realizarea concediului de odihna se poate depune cererea scrisa? (vezi toată discuția)
Concediu odihna basic basic Conf. Codului muncii toti angajatii trebuie sa-si ia concediul de odihna. Intrebare: Un angajat nu vrea concediul de odihna, poate sa refuze? Cum poate ... (vezi toată discuția)