avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Intretinerea, presedintele de asociatie, drepturi si ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Intretinerea, presedintele de asociatie, drepturi si indatoriri

Buna ziua
Incerc sa ma familiriarizez cu ne-trasparenta platilor la intretinere, atitudinea aroganta, dezinformare daca pot sa o numesc a presedintelui de asociatie s.a.m.d.

In urma deceselului mamei am ramas cu un apartament care nu este decit o drenare de energie pentru mine in conditiile in care dau numai de absurditati si ma obliga la speculatii.

-Nimeni din vecini (seniorii care sint aliatii presedintelui din motive care le-am inteles) nu au dorit sa ma informeze cine este responsabil de bloc sau unde pot sa ma adresez referitor la administratia, platile, informatii etc pentru apartament.

Generatia tinara de pe scara nu o cunosc. Mama a fost internata 2 luni consecutive timp in care a platit prin sotia presedintelui intretinerea pentru 1 persoana cu toate ca nu a locuit. La intrebarea mea de ce s-a platit cind nu s-a locuit raspunsul a fost: nu a facut cerere sa fie scoasa de la intretinere.

Cind eu i-am intrebat acum, de ce nu mi s-a spus sa fac cerere cind am plecat, raspunsul a fost: nu e nevoie pentru toti vecinii stiu. Subliniez ca si in momentul in care mama a fost internata- vecinii stiau.

Am reusit - cind am ajuns in Romania- sa dau de locul unde se plateste intretinerea (dupa ce am fost instiintata ca exista o intretinere de platit-moment in care am deschis o cana cu surprize) platind pentru alte 2 luni fara sa mi se spuna ce platesc. Am platit (lipsa de timp) fara sa cer multe explicatii si in plus am dat o suma care a fost calculata, de doamna contabila, o plata intretinere dupa ureche calculata (am realizat acum) pina la sfirsitul anului 2011. Chitanta data- eu am platit.
La citeva zile dupa plata mea, descopar elegantul afis (platile intretinere) pe scara si pret de o mica asteptare taxi descopar ciudatenii in calcul si numarul de persoane trecute pe lista care era un neadevar.
Acum imi spune ca ce am vazut eu nu e adevarat si nu am citit eu corect- eu ii cer lista de atunci si nu o da.
Am cerut vecinului meu sa imi spuna unde sa ma adresez cu intrebarile, am cerut sa ma uit pe listele afisate din luna Jan.2011 si drept raspuns am primit 2 borcane cu magiun de prune si asigurarea ca pot sa plec linistita ca se "reguleaza" in Octombrie.
-Vecinul mi-a cerut cheia de la apt. si adresa mea. Eu, de buna credinta nu am pus intrebari.
- Acum aflu:
# vecinul este presedintele asociatiei de proprietari si a tinut ascuns de mine acest lucru. Este normal? Devin suspicioasa dupa incident

# presedintele asociatiei de proprietari refuza sa imi dea informatiile de contact (tlf & email) ale doamnei unde se plateste intretinerea,.

# presedintele asociatiei de proprietari detine cheia proprietatii mele.

Apartamentul a fost cotrobait si devenit depozit personal al lui fara acordul meu. Am avut grija sa las o suma de bani la el si a ignorat voit sau nu, nu stiu, o plata de telefon care a fost trimisa in fiecare luna timp de 5 luni si a actionat in momentul in care scrisoarea a fost data in grija lui de o alta vecina. (probabil a fost fortat de imprejurare sa ma anunte)

# Acum la intretinere imi pune sume care nu sint justificate sub nici o forma si nu mi se da nici un raspuns, spunindu-mi ca atunci cind vin o sa imi arate afisele. Eu am cerut afisele din urma acum si refuza sa le dea sub pretext ca nu este legal.

# Am cerut un cont de banca al asociatiei unde sa pot face platile: nu exista. Lucru care este ingrijorator.
# Am cerut instiintare prin email al intretinerii -partea mea de plata (specificata): nu se poate.

Unde sa ma adresez pentru a rezolva situatia in asa fel ca: plata intretinerii sa fie la timp efectuata, eu sa fiu instiintata ce anume platesc, e necesar sa las cheia de la apt. si daca da cine are pozitia legala si raspunderea asupra apartamentului pe aceasta perioada?
Cum pot sa primesc copiile listelor sin lunile precedente? Cum pot sa fiu un cetatean respectabil, cu platile la zi a proprietatii dar informat?

Imi cer scuze pentru mesajul lung si multumesc pentru orice informatie

Imi cer scuze

Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 20:35, 18 Decembrie 2011
Se pare ca sunteti si putin naiva. Nu este firesc sa lasati cheia apartamentului dvs altor persoane sub niciun pretex. In legatura cu plata intretinerii ar trebui sa fiti un pic familiarizata cu sistemul.mai ales ca afirmati ca mama dvs a locuit acolo. Asociatiile se feresc de plati prin banci datorita faptului, ca acestea le percep comisioane pe care tot prprietarii trebuie sa le suporte.
Pentru detalii ctiti Legea 230/2007.
Raspunsurile la aproape toate intrebarile dv. trebuie sa vi le dea presedintele asociatiei.
Dar si administratorul ar putea sa va trimita un email lunar cu ce aveti de plata, contul asociatiei in care sa faceti platile etc.
Nu vreau sa mai detaliez pentru ca se pare ca mama dv. a trait intr-un loc impietrit in vremuri de demult. Niciun fel de innoire a mentalitatii, a activitatii, nimic, nimic.... Parca vad asociatiile de locatari ale anilor '70-'80.

Ideea e ca dv nu trebuia sa lasati cheia la presedinte, ci la o persoana din localitate, ruda, prieten, in care aveati incredere.
E adevarat ca se pot intampla inundatii, cel mai adesea, sau alte evenimente la care trebuie sa fie prezenta o persoana sa deschida apartamentul. Si in acest caz lasati un numar de telefon a acelei persoane care sa fie solicitata la caz de urgenta.

Din pacate dv. locuiti in alta parte si este greu sa faceti reclamatii la primarie in primul rand, si chiar sa faceti presiuni asupra presedintelui si administratorului pentru a va lamuri complet asupra a ceea ce platiti la cotele de intretinere.
Legea 230/2007 este de partea dv. in sensul ca aveti dreptul sa cunoasteti orice doriti despre activitatea asociatiei si a gestiunii acesteia.
Multumesc pentru raspunsuri

Nu ma consider "si naiva" ( ignor exprimarea @bioenergeta imi place acel "si")dar am speranta ca exista cuvint si onoare pina la proba contrarie. Mentionez ca nu am nici o ruda sau relatie apropiata unde pot lasa cheia.
Mama ma vizita pe mine- eu nu am avut dorinta sa o vizitez la domicilul ei. De ce ar trebui sa fiu familiarizata cu un subiect pentru ca mama locuia in Romania?

Ah, ce adevarat este observatia din postarea @olga50: un loc impietrit de vreme si presedintele neaparat pensionar cu fosta functie importanta in anii `70-90.

Cheia de apt. a fost lasata in caz de urgenta cum ati mentionat mai sus. Dupa lege pot sa nu las cheia si sa nu fiu trasa la raspundere in caz de accidente tehnice?
Ce pot sa fac in aceasta situatie? Ce alte nazbitii poate sa faca acest om cu apartamentul avind cheia in mina?
Ultima modificare: Miercuri, 9 Noiembrie 2011
ContSters226650, utilizator
1-Cu calm si intelegere va veti acomoda cu stilul reprezentantilor seniori
In temeiul art 10 din L nr 230/2007 si art 12 A c si d din HG nr 1588/2007
Proprietarii au dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si au acces,la cerere,la orice document al acesteia

Sa primeasca explicatii cu privire la calculul cotei de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari si ,eventual ,sa o conteste la presedintele asociatiei de proprietari,in termen de 10 zile de la afisarea listei de plata.Presedintele asociatiaie de proprietari este obligat sa raspunda la contestatie in termen de 7 zile
@coco2011,
Dupa cum ne spunet, ati platit de bunavoie, fara sa cereti explicatii, avand incredere in vecinii dumneavoastra.
Asociatia de proprietari functioneaza conform legii 230/2007 si HG 1588/2007. Incercati sa le parcurgeti si-apoi solicitati conducerii asociatiei sa rezolve problemele conform legislatiei.
Conducerea asociatiei are obligatia sa afiseze lunar lista de plata (aceasta este modalitatea legala de a informa proprietarii) iar proprietarii au dreptul sa conteste sumele afisate in termen de 10 zile.
Celelalte modalitati de informare (telefon, fax, email...) sunt aplicate in unele asociatii dar nu sunt obligatorii. Depinde de dotarea asociatiei, de dotarea fiecarui proprietar, de cat stie fiecare membru al asociatiei sa foloseasca aceste mijloace de comunicare s.a.m.d.
Orice proprietar are dreptul sa candideze pentru a fi ales in comitetul executiv si in comisia de cenzori si-apoi sa incerce a schimba in bine activitatea asociatiei. Dar aceasta inseamna munca, timp, stabilirea de relatii normale cu vecinii, abilitati in domeniu, stapanirea legislatiei...
Dupa cum reiese din mesajul dumneavoastra nu locuiti in apartament, nu aveti timp, nu cunoasteti vecinii si problemele asociatieii, ceea ce va creaza suspiciuni (poate intemeiate) asupra vecinilor care se ocupa de asociatie.
Va sugerez, sper fara sa va suparati pe mine, sa gasiti pe cineva care sa se ocupe de acest apartament si o solutie ar fi inchirierea acestuia, eventual prin intermediul unei agentii sau direct catre o persoana juridica (cabinet avocat, expertiza contabila, executor, firma imobiliara...). Un contract pe mai multi ani va poate asigura un pic de liniste si-un castig de pe urma acestui apartament. Iar varianta definitiva este sa-l vindeti si scapati de toate grijile si problemele din asociatie.

Alte discuții în legătură

Ghici ghicitoare lista intretinere ContSters66930 ContSters66930 Cine imi poate spune din imaginea de mai jos urmatoarele: http://postimg.org/image/gzp4wjv09/ 1. Care este data de afisare a acestei liste? 2. Care sunt ... (vezi toată discuția)
Cerere de scutire de la cotele de intretinere cornelusha cornelusha Buna seara, o prietena m-a intrebat astazi daca exista o modalitate de a fi scutita de la plata cotelor de intretinere la un apartament pe care il are in ... (vezi toată discuția)
Repartizarea cheltuielilor blackbeautybrother blackbeautybrother Am suspiciuni asupra modului cum se distribuie cheltuielile de intretinere in bloc, avand in vedere faptul ca in apartamentul meu nu locuieste nimeni si totusi ... (vezi toată discuția)