avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Intretinerea, presedintele de asociatie, drepturi si ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Intretinerea, presedintele de asociatie, drepturi si indatoriri

Buna ziua
Incerc sa ma familiriarizez cu ne-trasparenta platilor la intretinere, atitudinea aroganta, dezinformare daca pot sa o numesc a presedintelui de asociatie s.a.m.d.

In urma deceselului mamei am ramas cu un apartament care nu este decit o drenare de energie pentru mine in conditiile in care dau numai de absurditati si ma obliga la speculatii.

-Nimeni din vecini (seniorii care sint aliatii presedintelui din motive care le-am inteles) nu au dorit sa ma informeze cine este responsabil de bloc sau unde pot sa ma adresez referitor la administratia, platile, informatii etc pentru apartament.

Generatia tinara de pe scara nu o cunosc. Mama a fost internata 2 luni consecutive timp in care a platit prin sotia presedintelui intretinerea pentru 1 persoana cu toate ca nu a locuit. La intrebarea mea de ce s-a platit cind nu s-a locuit raspunsul a fost: nu a facut cerere sa fie scoasa de la intretinere.

Cind eu i-am intrebat acum, de ce nu mi s-a spus sa fac cerere cind am plecat, raspunsul a fost: nu e nevoie pentru toti vecinii stiu. Subliniez ca si in momentul in care mama a fost internata- vecinii stiau.

Am reusit - cind am ajuns in Romania- sa dau de locul unde se plateste intretinerea (dupa ce am fost instiintata ca exista o intretinere de platit-moment in care am deschis o cana cu surprize) platind pentru alte 2 luni fara sa mi se spuna ce platesc. Am platit (lipsa de timp) fara sa cer multe explicatii si in plus am dat o suma care a fost calculata, de doamna contabila, o plata intretinere dupa ureche calculata (am realizat acum) pina la sfirsitul anului 2011. Chitanta data- eu am platit.
La citeva zile dupa plata mea, descopar elegantul afis (platile intretinere) pe scara si pret de o mica asteptare taxi descopar ciudatenii in calcul si numarul de persoane trecute pe lista care era un neadevar.
Acum imi spune ca ce am vazut eu nu e adevarat si nu am citit eu corect- eu ii cer lista de atunci si nu o da.
Am cerut vecinului meu sa imi spuna unde sa ma adresez cu intrebarile, am cerut sa ma uit pe listele afisate din luna Jan.2011 si drept raspuns am primit 2 borcane cu magiun de prune si asigurarea ca pot sa plec linistita ca se "reguleaza" in Octombrie.
-Vecinul mi-a cerut cheia de la apt. si adresa mea. Eu, de buna credinta nu am pus intrebari.
- Acum aflu:
# vecinul este presedintele asociatiei de proprietari si a tinut ascuns de mine acest lucru. Este normal? Devin suspicioasa dupa incident

# presedintele asociatiei de proprietari refuza sa imi dea informatiile de contact (tlf & email) ale doamnei unde se plateste intretinerea,.

# presedintele asociatiei de proprietari detine cheia proprietatii mele.

Apartamentul a fost cotrobait si devenit depozit personal al lui fara acordul meu. Am avut grija sa las o suma de bani la el si a ignorat voit sau nu, nu stiu, o plata de telefon care a fost trimisa in fiecare luna timp de 5 luni si a actionat in momentul in care scrisoarea a fost data in grija lui de o alta vecina. (probabil a fost fortat de imprejurare sa ma anunte)

# Acum la intretinere imi pune sume care nu sint justificate sub nici o forma si nu mi se da nici un raspuns, spunindu-mi ca atunci cind vin o sa imi arate afisele. Eu am cerut afisele din urma acum si refuza sa le dea sub pretext ca nu este legal.

# Am cerut un cont de banca al asociatiei unde sa pot face platile: nu exista. Lucru care este ingrijorator.
# Am cerut instiintare prin email al intretinerii -partea mea de plata (specificata): nu se poate.

Unde sa ma adresez pentru a rezolva situatia in asa fel ca: plata intretinerii sa fie la timp efectuata, eu sa fiu instiintata ce anume platesc, e necesar sa las cheia de la apt. si daca da cine are pozitia legala si raspunderea asupra apartamentului pe aceasta perioada?
Cum pot sa primesc copiile listelor sin lunile precedente? Cum pot sa fiu un cetatean respectabil, cu platile la zi a proprietatii dar informat?

Imi cer scuze pentru mesajul lung si multumesc pentru orice informatie

Imi cer scuze

Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 20:35, 18 Decembrie 2011
1. Din punctul de vedere al celui care citeste lista la avizier, este acelasi lucru daca pe coloana respectiva scrie zero, o liniuta orizontala sau este patratica goala.
2. Este indicat sa se srie cifrele pozitive cu negru si cele negative cu semnul minus in fata. Scrierea cu rosu, in contabilitate are aceeasi semnificatie ca si scrierea cu minus in fata. Scrierea cu rosu prezinta totusi cateva inconveniente:
- nu va iesi corect in evidenta in cazul unei copii alb-negru
- in cazul folosirii formulelor de calcul (excell, de exemplu) ciferele vor fi considerate pozitive indiferent de culoarea folosita si doar cele cu minus vor fi scazute.
Nu inteleg ce spuneti prin credit/avans pe lista de plata. In cazul achitarii in avans a intretinerii, pe lista va apare suma cu minus in coloana restante. Dar in cazul platii altor sume ca fond de rulment, fond de reparatii, chirii..., acestea nu mai apar pe lista ci doar in registrele de evidenta a acestora.
3. Consumul de apa se scrie corect cu cifre: 0 (zero), 1,2,3,4.... Dar si o liniuta sau patratica lasata necompletata (goala) semnifica tot 0 (zero).
4. Intrebati administratorul. Poate fi consumul comun, diferente sau pierderi ce se repartizeza in asociatia dv pe numar de persoane.
5. Reparatiile = operații efectuate asupra unui lucru stricat, uzat, defectat, pentru a-l menține sau a-l readuce în starea normală de funcționare.
Cota indiviza = procentul rezulatat din impartirea suprafetei utile a unui apartament la suma suprafetelor utile ale tuturor apartamentelor.
Sunt lucruri diferite si nu fac parte sau rezulta unul din altul.
@adriantot
Apreciat aici timpul alocat raspunsului si detaliile mesajului.

Nu stiu cit e de important cum traduc eu avizierul si nefericita de linie in comparatie cu ce a gindit cel care a conceput avizierul. Ex.: eu inteleg (fara alte date care nu le am si care ar schimba perspectiva) ca o liniuta poate sa insemne "administratia nu este informata/ nu este declarat, etc" , pe cind un 0 (zero) nu lasa loc la confuzii si interpretari. Este avizierul opera de arta si trebuie interpretat?

La intrebarea mea (#4) cred ca sint de acord cu explicatia dv:
"consumul comun, diferente sau pierderi ce se repartizeza in asociatia dv pe numar de persoane".
Daca este calculat pe nr.persoane cum de apare o suma lei la un apartament nelocuit?

Cred ca inteleg de ce se pune liniuta (conform avizierului care eu il am in fata): nr. persoane in apt. "-" (adica 0) , pierdere apa lei 5.09/persoana => ( -)persoane x 5.09lei= 5.09lei
daca ar fi fost marcat cu zero => 0 (persoane) x 5.09lei = 0 (zero) lei
Iata ca linuta are greutate si valoarea deoarece este >0 #-o (cred ca se naste o noua teorema matematica)

Un alt lucru care l-am gasit interesant este pierderea de apa masurata in lei. De cind apa se masoara in lei si in nici o rubrica nu este consemnata pierderea in mc?
Cred ca am raspuns: cind locatarul rupe gitul citind avizierul si il ia cu ameteala nu realizeaza ca pierderea de apa este de 27% (cazul avizierului in discutie).

Nu stiu cui ii place sa mearga la supermarket si sa interpreteze bonul de cumparaturi de la distanta care este conceput ca indescifrabil si habar sa nu ai daca platesti ptr. 3 castraveti sau "-" castraveti.

Nu as fi crezut ca avizierul poate fi atit de fascinant.:yeah:

Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Decembrie 2011
ContSters226650, utilizator
Se vede treaba ca nu sunteti familiarizat(a) cu aspectul unei liste de intretinere:
- liniuta este o forma de exprimare a lui 0 (zero) in formatul accounting (in Excel). Deci atunci cand aceasta rubrica intra intr-o operatiune de inmultire factorul care va reprezenta liniuta (-) va fi intotdeauna 0 (zero). In liste nu se pun niciodata date incerte deoarece toate datele tabelului intra in operatii matematice. Formatul accounting este mai expresiv, observandu-se unde nu exista cheltuieli repartizate sau valori 0. Cifra 0 (zero) incarca, din punct de vedere al aspectului, inutil o lista de intretinere.

- la rubrica pe care o descrieti la #4 este vorba despre cheltuieli pe numar de persoana si lei apa. Daca "pierderile", aici exprimate prin Lei apa, ar fi impartite pe numar de persoane, atunci in aceasta rubrica ar fi valoarea 0 (zero) pentru ca toate cotele s-ar inmulti cu 0 (zero).
Or, ziceti ca aceasta valoare este diferita de 0 (zero). Aceasta reprezinta dupa parerea mea pierderea de apa care si la dv. in asociatie, asa ca in multe asociatii, se repartizeaza pe cota-parte indiviza si, deci, se aduna cheltuielile pe nr. de persoane = 0 cu pierderile de apa care este acel 5.09 lei pentru cota indiviza. Oricum, se amesteca intr-o singura rubrica cheltuieli pe nr. de persoane cu ceva pierderi repartizate pe cota-parte indiviza, ceea ce nu este totusi corect ca informare, nu neaparat ca si calcul. Probabil nu are loc pe suprafata foii de hartie sa mai faca o rubrica noua si a bagat "pierderile" la acea rubrica de cheltuieli pe nr. de persoane.
Poate ca ar trebui sa va uitati si la un centralizator (daca acesta exista undeva pe lista - deobicei la sfarsitul acesteia) care v-ar putea lamuri mai bine.

- pierderea de apa, in liste, se exprima in lei din 2 motive:
--- unul pentru ca in aceasta sintagma se aduna pierderile de apa rece cu pierderile de apa calda care sunt diferite unele fata de celelalte ca volum;
--- pentru ca pe locatari ii intereseaza la aceasta rubrica valoarea si nu cubmetrajul. Ii intereseaza cat platesc.

Nu confundati locatarii din bloc care s-au obisnuit deja cu lista de intretinere si s-au lamurit ce platesc si in ce rubrica, cu dv. care nu sunteti obisnuit(a) cu formatul acestei liste pe care o considerati supercalifragilistica.
Cred ca ar fi corect sa-l intrebati pe administrator ce reprezinta si cum se calculeaza fiecare rubrica si apoi sa veniti aici pe forum si sa ne intrebati lucruri care vi se par a fi bizare.
E dificil pentru noi sa explicam cam despre ce e vorba intr-o lista de intretinere descrisa de o persoana, adica dv., care nu intelege bine acea lista.

Ultima modificare: Duminică, 4 Decembrie 2011
elga50, moderator
elga50 a scris:

Se vede treaba ca nu sunteti familiarizat(a) cu aspectul unei liste de intretinere:
- liniuta este o forma de exprimare a lui 0 (zero) in formatul accounting (in Excel). Deci atunci cand aceasta rubrica intra intr-o operatiune de inmultire factorul care va reprezenta liniuta (-) va fi intotdeauna 0 (zero). In liste nu se pun niciodata date incerte deoarece toate datele tabelului intra in operatii matematice. Formatul accounting este mai expresiv, observandu-se unde nu exista cheltuieli repartizate sau valori 0. Cifra 0 (zero) incarca, din punct de vedere al aspectului, inutil o lista de intretinere.

Am scris ca nu sint familiarizata cu genialitatea listei de intretinere- nu vad rostul obsevartiei.

Eroare- liniuta nu este o forma de exprimare a lui 0 in Excel chiar nu este acceptata in in celula de aceea liniuta este imediat si automat inlocuita de 0 (zero). Liniuta (-) se foloseste cind se introduce o formula de calcul si nu despre asta este vorba aici. Cum s-a intors liniuta in favoarea administratorului si cu ce explicatie vine!!

Am sesizat ca raspunsurile @elga50 difera mult si este important cine adreseaza intrebarea. Un administrator care cauta info pe acest forum primeste raspunsul ca normal este 0 (zero) care trebuie afisat si nicidecum linuita sau 1 persoane in cazul in care nu locuieste nimeni. Eu, care sint non-administrator si cu 1 neuron obosit imi raspunde ca 0 (zero) produce cataracta daca ma holbez la el. Nu mai vorbesc de lectia de Excel din care a iesit aburi. Extraordinar. Sint fara cuvinte dar ii multumesc pentru mesaj si timpul care l-a rapit de a lumina un neuron ametit.

Sa intelegem ca lista de intertinere este o corcitura intre o lista si un tabel. Mai intelegem ca lista este inteleasa de toata suflarea dupa spusele dvs. (dar din observatiile mele) habar nu au ce platesc- atunci de ce sa se dea toate datele?

Un format de hirtie A3 poate sa contina mai multe coloane-daca se vrea.

De acord, daca aceea pierdere de apa se pune la cota indiviza atunci de ce apare in alta coloana pe lista care semnifica total de apa folosit cind nu locuieste nimeni?

Nu credeam ca exista conditia ca sa pui mesaj pe acest forum sa se detina o limita de cunostinte- cazul meu lista intretinere. Ordinea in care eu doresc sa ma informez este alegerea personala si daca se citea mesajele mele reiesea ca eu am intrebat direct cei raspunzatori si am primit la 1 singura intrebare pusa pe parcursul a 5 luni- 5 raspunsuri total diferite.
@elga50 Nu se pare ca este o exagerare cind se descrie lista intretinerii ca o arta care asteapta premiul Nobel? Hai sa fim seriosi.

Ce nu inteleg eu de pe lista? Ca este o corcitura intre o lista si un tabel care nu are nimic in comun cu calculele, matematica si informatiile reale? Ce nu inteleg? Ca am dat bani in avans ptr. intretinere si sint trecuta cu rosu ca datornic? Ce nu inteleg? Ca dvs. dati raspunsuri selective pentru administratori si restul? Restul primeste raspunsul: intreaba administratorul tau, sau- nu intelegi ca esti prea prost, sau- citeste legea xxxx. Ce nu inteleg? Ca restul care nu are problemele mele de intelegere si maninca pe piine lista de intretinere nu pun intrebari. Din acest motiv acest forum este plin de intrebari despre intretinere? De cite ori vin lunar oamenii si cer informatii la asociatie ca inteleg cit platesc si ce platesc?

@elga50 Daca aveam idee de intretinere nu veneam pe acest forum sa intreb si sa mi se puna in brate abureala si prosteala de unii care se cred profesionali si in masura sa lamureasca.
Dupa ce am citit mai multe mesaje ale @elga50 catre administratori si restul, inteleg ca acest forum se adreseaza administratorilor si sub nici o forma clientilor acestora. Ar fi culmea sa deschida mintea sau sa se raspunda cu sinceritate la intrebari suparatoare si "prostesti" dar este interesant de citit raspunsurile care se dau ptr. administratori.

Nu inteleg cum un moderator are voie sa jigneasca pe forumul care il are in grija. @elga50 nu te obosi sa raspunzi si daca ai nevoie de cunostinte de programare in Excel fac voluntariat 1 ora ptr. tine, asta sa nu existe scuze ca se prostesc oamenii din lipsa de cunostinte cind ne dam rotunzi.

Ultima modificare: Duminică, 18 Decembrie 2011
ContSters226650, utilizator
Doamna, ati scris mult pentru o "liniuta"!
Am spus ca in formatul accounting in excel, 0 (zero) este scris in celula tabelului ca o liniuta. Adica "0" = "-".

Daca veti scrie manual "-" sigur ca nu v-o considera 0 (zero).
Dar, scrieti 0 in celula, apoi in acea celula faceti click dreapta pe mouse, va apare o ferestruica, alegeti "format cell", va apare o alta fereastra. Acolo pe partea stanga aveti optiunea "Accounting", alegeti-o, dati OK.....si observati ce va apare in acea celula.

Eu doar am facut o presupunere cu ce se afla in lista de intretinere din blocul dv. Nu pot sti ce e in mintea administratorului dv. El isi pune datele rezultate din calcul acolo unde stie el ca trebuie sa le puna, eu, la mine in asociatie, le pun unde cred eu.
Am raspuns si raspund cu precadere, pentru ca asa se intampla sa se posteze in forum, cu mult mai mult utilizatorilor care nu sunt administratori. Unii apreciaza raspunsurile mele, altii nu. Dar acesta este un "dat" si mi-l asum. Raspund cu ce stiu eu si cu ce cred eu ca e bine. Daca asta nu e pe placul cuiva, asta e....!

In rest, daca n-ati inteles ca ma adresam cu intelegere unei persoane care nu intelege o lista de intretinere (nu toata lumea o intelege, dar o poate intelege in final.....) eu ma opresc aici cu explicatiile si sper sa gasiti la altcineva mai multa intelegere si rabdare pe care sa si-o puna in slujba dv.

PS. Nu vazusem chestiunea cu voluntariatul, Excel-ul si dv. Ati glumit, nu-i asa?! :)
Ultima modificare: Duminică, 18 Decembrie 2011
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ghici ghicitoare lista intretinere ContSters66930 ContSters66930 Cine imi poate spune din imaginea de mai jos urmatoarele: http://postimg.org/image/gzp4wjv09/ 1. Care este data de afisare a acestei liste? 2. Care sunt ... (vezi toată discuția)
Cerere de scutire de la cotele de intretinere cornelusha cornelusha Buna seara, o prietena m-a intrebat astazi daca exista o modalitate de a fi scutita de la plata cotelor de intretinere la un apartament pe care il are in ... (vezi toată discuția)
Repartizarea cheltuielilor blackbeautybrother blackbeautybrother Am suspiciuni asupra modului cum se distribuie cheltuielile de intretinere in bloc, avand in vedere faptul ca in apartamentul meu nu locuieste nimeni si totusi ... (vezi toată discuția)