avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Intretinerea, presedintele de asociatie, drepturi si ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Intretinerea, presedintele de asociatie, drepturi si indatoriri

Buna ziua
Incerc sa ma familiriarizez cu ne-trasparenta platilor la intretinere, atitudinea aroganta, dezinformare daca pot sa o numesc a presedintelui de asociatie s.a.m.d.

In urma deceselului mamei am ramas cu un apartament care nu este decit o drenare de energie pentru mine in conditiile in care dau numai de absurditati si ma obliga la speculatii.

-Nimeni din vecini (seniorii care sint aliatii presedintelui din motive care le-am inteles) nu au dorit sa ma informeze cine este responsabil de bloc sau unde pot sa ma adresez referitor la administratia, platile, informatii etc pentru apartament.

Generatia tinara de pe scara nu o cunosc. Mama a fost internata 2 luni consecutive timp in care a platit prin sotia presedintelui intretinerea pentru 1 persoana cu toate ca nu a locuit. La intrebarea mea de ce s-a platit cind nu s-a locuit raspunsul a fost: nu a facut cerere sa fie scoasa de la intretinere.

Cind eu i-am intrebat acum, de ce nu mi s-a spus sa fac cerere cind am plecat, raspunsul a fost: nu e nevoie pentru toti vecinii stiu. Subliniez ca si in momentul in care mama a fost internata- vecinii stiau.

Am reusit - cind am ajuns in Romania- sa dau de locul unde se plateste intretinerea (dupa ce am fost instiintata ca exista o intretinere de platit-moment in care am deschis o cana cu surprize) platind pentru alte 2 luni fara sa mi se spuna ce platesc. Am platit (lipsa de timp) fara sa cer multe explicatii si in plus am dat o suma care a fost calculata, de doamna contabila, o plata intretinere dupa ureche calculata (am realizat acum) pina la sfirsitul anului 2011. Chitanta data- eu am platit.
La citeva zile dupa plata mea, descopar elegantul afis (platile intretinere) pe scara si pret de o mica asteptare taxi descopar ciudatenii in calcul si numarul de persoane trecute pe lista care era un neadevar.
Acum imi spune ca ce am vazut eu nu e adevarat si nu am citit eu corect- eu ii cer lista de atunci si nu o da.
Am cerut vecinului meu sa imi spuna unde sa ma adresez cu intrebarile, am cerut sa ma uit pe listele afisate din luna Jan.2011 si drept raspuns am primit 2 borcane cu magiun de prune si asigurarea ca pot sa plec linistita ca se "reguleaza" in Octombrie.
-Vecinul mi-a cerut cheia de la apt. si adresa mea. Eu, de buna credinta nu am pus intrebari.
- Acum aflu:
# vecinul este presedintele asociatiei de proprietari si a tinut ascuns de mine acest lucru. Este normal? Devin suspicioasa dupa incident

# presedintele asociatiei de proprietari refuza sa imi dea informatiile de contact (tlf & email) ale doamnei unde se plateste intretinerea,.

# presedintele asociatiei de proprietari detine cheia proprietatii mele.

Apartamentul a fost cotrobait si devenit depozit personal al lui fara acordul meu. Am avut grija sa las o suma de bani la el si a ignorat voit sau nu, nu stiu, o plata de telefon care a fost trimisa in fiecare luna timp de 5 luni si a actionat in momentul in care scrisoarea a fost data in grija lui de o alta vecina. (probabil a fost fortat de imprejurare sa ma anunte)

# Acum la intretinere imi pune sume care nu sint justificate sub nici o forma si nu mi se da nici un raspuns, spunindu-mi ca atunci cind vin o sa imi arate afisele. Eu am cerut afisele din urma acum si refuza sa le dea sub pretext ca nu este legal.

# Am cerut un cont de banca al asociatiei unde sa pot face platile: nu exista. Lucru care este ingrijorator.
# Am cerut instiintare prin email al intretinerii -partea mea de plata (specificata): nu se poate.

Unde sa ma adresez pentru a rezolva situatia in asa fel ca: plata intretinerii sa fie la timp efectuata, eu sa fiu instiintata ce anume platesc, e necesar sa las cheia de la apt. si daca da cine are pozitia legala si raspunderea asupra apartamentului pe aceasta perioada?
Cum pot sa primesc copiile listelor sin lunile precedente? Cum pot sa fiu un cetatean respectabil, cu platile la zi a proprietatii dar informat?

Imi cer scuze pentru mesajul lung si multumesc pentru orice informatie

Imi cer scuze

Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 20:35, 18 Decembrie 2011
Toate raspunsurile sint importante si sugestiile nu sint motiv de suparare. Cu calmul si intelegerea epuizata am studiat tot ce s-a recomandat ref. la asociatii.

Concluzia mea:
# legea exista atit penrtu asociatii cit si proprietari, dar cine o aplica? ce consecvente exista pentru asociatiile/presedintele asoc. in cazul meu, care refuza si impiedica voit-din motive numai de el stiute- orice contact al meu cu asociatia si contabilitatea de taina.

# ca proprietar esti obligat sa iti bati cuie la domiciliu numai sa poti contempla cu urari (foarte multi, ingrijorator de multi proprietari contacta administratia pentru erori, greseli, etc) lista de plata afisata pe casa scarii. Nu esti prezent la vernissage- la revedere dreptate, timpul expira in termen de 10 zile.

# nu se obligata asoc. sa ofere o cale in comun de acord cu proprietarul calator- ex. eu as dori sa platesc acest service de a primii pe email lista de plata.

# aceea cerere de scoatere de la intretinere este interesanta in forma actuala- pentru linistea mintilor celor 2 parti (asoc. & prop.) nu ar trebui ca cererea sa fie in 2 exemplare, in care prop. calator sa ceara semnatura confirmare+stampila al asoc. cu mentiunea ca la intoarcere depune o cerere de intrare. Asa se evita ambiguitatea
etc.-

Eu cum o sa rezolv situatia, acum cind am toate aceste date:
- apt. este la vinzare deja
- cerere la primarie de scoatere de la intretine si ei sa o trimita la asociatia in cauza
- opresc orice plata catre asociatie pina in momentul in care sint pregatiti sa ma informeze sau eu le bat la usa. Din calculul meu ies mult mai ieftin cu penalizari :)

Multumesc pentru toate info primite- au fost de mare ajutor

coco2011 a scris:

Eu cum o sa rezolv situatia, acum cind am toate aceste date:
- apt. este la vinzare deja
- cerere la primarie de scoatere de la intretine si ei sa o trimita la asociatia in cauza
- opresc orice plata catre asociatie pina in momentul in care sint pregatiti sa ma informeze sau eu le bat la usa. Din calculul meu ies mult mai ieftin cu penalizari :)

Nu am inteles daca ceea ce ati scris mai sus sunt deciziile dumneavoastra si le aplicati ori sunt intrebari la care asteptati raspuns.
Daca v-ati hotarat sa vindeti apartamentul o sa scapati de aceasta asociatie
Cererea de scoatere a persoanelor de la intretinere se face la asociatie si nu la primarie. Dar se scot de la calcul numai persoanele nu si celelalte cheltuieli (pe cota indiviza, pe consumuri individuale, pe beneficiari, pe consumatori tehnici, cheltuieli de alta natura), asa cum sunt prezentate in capitolul III din HG 1588/2007. Din mesajele anterioare am inteles totusi ca aveti "zero" persoane la intretinere.
Daca opriti orice plata catre asociatie, o sa vi se calculeze penalizari, o sa aveti probleme la notar cand o sa vindeti avand nevoie de adeverinta de la asociatie din care sa reiasa ca nu aveti datorii...
Si sigur ca fiecare proprietar trebuie sa mearga la asociatie (apropo de a le bate la usa) pentru orice informatie, pentru a depune o sesizare, pentru a face o propunere, pentru a achita debitele...

@coco2011
-Din pacate, notarul public nu va autentifica actul de instrainare fara o adeverinta din partea asociatiei de proprietari care sa reprezinte dovada achitarii la zi a cotelor de contributie, semnata de presedinte si administratorul asociatiei.
-Lege exista, dar cine o mai respecta?! Presedintele si administratorul fac ce vor, cine ii sanctioneaza?
-Cererea de scoatere de la plata unei persoane ar trebui sa fie intocmita in doua exemplare pentru ca locatarul sa poata avea dovada inaintarii acesteia. Dar daca ar exista buna vointa, ar fi suficient si un bonulet dat de asociatie in care sa se mentioneze nr. de inrgistrare a cererii.
-Ati putea trimite la consiliul local/primarie "compartimentul specializat in sprijinirea si indrumarea asociatiilor de proprietari", o sesizare care sa cuprinda toate aspectele semnalate mai sus de catre dvs. (chiar prin posta)
-Conform Legii 230/2011 si Normelor de aplicare proprietarii au dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si au acces, la cerere,la orice document al aceteia.
Ultima modificare: Vineri, 11 Noiembrie 2011
LocatarB, utilizator
Multumesc pentru sfaturi si informatii. Cred ca am exprimat gresit idea: eu nu doresc sa am datorii la asociatie, nici nu pot sa accept dusul de nas cu borcanul de prune, dar decit sa platesc aiurea prefer sa platesc 1 data+penalizari (deci nu am nici o datorie in final) dupa care ii pun eu la plata datorita refuzului de a comunica si a accepta suma care eu trebuie sa o platesc lunar (cota indiviza care eu o numesc cota parte a mea a unor servicii in comun).
Incerc sa nu ocup loc cu mesajul si scriu cit pot de scurt:

Situatia blocului stiut de mine unde toti locatarii au toate aparate de masurare a consumului:

- ingrijorator ca exista o rubrica de nr.persoane pe tabel numai sa justifice un +/- max 10 Ron:
a) o scuza trista pentru a urmari/monitoriza/munca de detectiv, miscarile vecinilor lucru deloc acceptabil si nefavorabil pentru o coabitare armonioasa si respectabila intre vecini
b) presedintele asoc. sau importantul sef de scara te trece cu nr.persoane in plus/minus-verbal, fara nici un fel de raspundere si bazat pe amicitie sau antipatie
c) birocratie inutila prin cerere de scoatere de la intretinere
d) un real pericol pentru proprietate sau persoana fizica; (ma refer numai la cazul care eu il stiu de pe scara mamei mele)
Exista un (poate mai multe) model de calcul care ar elimina abuzuri si pericole.

- o alta tristete este cartea de imobil care este pe mina unei persoane fara nici o raspundere juridica (din cite stiu eu)- date personale care pot fi folosite dupa bunul plac. Curiozitatea mea ar fi ce date sint trecute in aceasta carte despre mine si de unde provin deoarece nimeni nu a venit sa mi le ceara dar stiu ca acestea exista.

- nimeni nu are raspunderea legala asupra cheii unui apt.: ma ref. la cei platiti de proprietari sa fie in serviciul lor: presedintele asoc.+ asociatia; Presedintele asoc.pe 6 blocuri, care este vecinul mamei de etaj, are cheile de apt., cu greu am reusit sa scot info ca el este in aceasta pozitie dupa multe luni (ce rusine este in a avea aceasta slujba?) care:
1- nu goleste cutia postala a apt. cu toate ca sint alaturate a lui si a mea
2- nu imi plateste factura cu toate ca am lasat 1000 Ron pentru urgente. A lasat sa se ajunga la firme de recuperare a banilor
3- nu doreste sa am comunicatie cu alte persoane din administratie; nu imi prezinta nici o documentatie; cu greu am primit nr. tlf si email al contabilei de admin. si insistentele mele au rezultat in sifonarea vizibila a presedintelui.
4- ambiguitate in explicatii la intrebari mele.
5- se fereste sa aiba comunicatie in scris cu mine
6- asociatia este dotata cu birou, tlf, computer poate si o dansatoare din buric- adica nu este o asociatie in nevoi economice
Intrebarea retorica: de ce este platit acest om?

Am platit estimat pina la sfirsitul anului aprox. 1000Ron pentru intretinerea unui apt. aproape nelocuit. Mama a fost pusa la plata intretinerii pe perioada de spitalizare de 2 luni cu suma: 265Ron cind presedintele asoc. a plata pentru mama din ce am trimis eu si nu a facut modificarea de rigoare de nr. persoane: de la 1 la 0 (in jos), stiind complicatiile de sanatate ale mamei mele dar modificari in sus -nejustificate au aparut. Pentru fenomeul descris am primit 6 explicatii total diferite intr-un interval de timp.
Mama nu a facut cerere de scoatere de la intretinere in situatia in care a fost de urgenta internata si a platit intretinerea- eu nu am nevoie sa fac cerere fara nici un motiv: dupa explicatia presedintelui.
Fara sa fiu rautacioasa, dar dupa modelul de sus practicat de ei, ce nu mai inteleg eu este cum acesti corecti presedinte asoc si sef scara care amindoi pensionari: unul rotunjeste venitul care este ok ca pensie cu slujba de presedinte pe 6 blocuri in plus sotia (pensionara) lucreaza nu tocmai dupa reguli, 6-8 luni in strainatate, de unde rotunjesc si mai bine situatia fara sa ii intrebe nimeni nimic?
Cel care tine scara in brate si cartea de imobil (acum dupa `89, inainte avind alte interese informatice) are ajutor de la stat ca pensie si la caldura dar isi cumpara imobil mai mare si calitativ? Tot ei pozeaza in "cinste si corectitudine", "prorpietar si chiriasi"- mai ales la nr. persoane trecute la intretinere si alte servicii.
Scuze ptr. mesajul de 100km.

Ultima modificare: Duminică, 13 Noiembrie 2011
ContSters226650, utilizator
Va rog citeva lamuriri despre avizier vs. apartament nelocuit:
#1 Cum este corect afisarea pe avizier la rubrica nr. de persoane: 0 (zero) sau se marcheaza cu o linie orizontala?
#2 Daca in rubricile Restante & Penalitati se scriu cifrele in rosu, in cazul unui credit/avans ce culoare se foloseste si in ce rubrica este mentionat?
#3 Rubricile Consum AC & AR (mc) se marcheaza cu linie orizontala sau se noteaza 0 (zero)?
#4 Rubrica "Lei apa+cheltuieli/persoana" apare o suma lei ("x") care reprezinta 0.55mc apa si la rubrica "Consum AC & AR (mc)" este celebra liniuta, ce reprezinta acest consum? Mentionez ca rubrica "Cota indiviza" are afisat o cifra "y" la care se adauga si "x"
#5 "Reparatiile" sint parte din cota indiviza?

Multumesc
Ultima modificare: Luni, 28 Noiembrie 2011
ContSters226650, utilizator

Alte discuții în legătură

Ghici ghicitoare lista intretinere ContSters66930 ContSters66930 Cine imi poate spune din imaginea de mai jos urmatoarele: http://postimg.org/image/gzp4wjv09/ 1. Care este data de afisare a acestei liste? 2. Care sunt ... (vezi toată discuția)
Cerere de scutire de la cotele de intretinere cornelusha cornelusha Buna seara, o prietena m-a intrebat astazi daca exista o modalitate de a fi scutita de la plata cotelor de intretinere la un apartament pe care il are in ... (vezi toată discuția)
Repartizarea cheltuielilor blackbeautybrother blackbeautybrother Am suspiciuni asupra modului cum se distribuie cheltuielile de intretinere in bloc, avand in vedere faptul ca in apartamentul meu nu locuieste nimeni si totusi ... (vezi toată discuția)