avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Neexecutarea pedepsei
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Neexecutarea pedepsei

Ma poate ajuta si pe mine cineva cu o lamurire?Am o matusa care detine niste magazine alimentare.Un angajat a furat din gestiune multa marfa,a fost descoperit si s-a ajuns la judecata.Dar invinuitul a facut rost de o foaie de la psihiatru cum ca ar avea ceva alienatie mintala tamporara(nu retin exact) si nu raspunde penal.Este scutit de pedeapsa si de toate cheltuielile de judecata.Pe scurt,matusa mea ramane cu paguba?Chiar asa usor scapa acea fata de inchisoare?
Cel mai recent răspuns: BIGHY , utilizator 00:10, 11 Noiembrie 2011
Da, in pacate, legea prevede ca iresponsabilitatea, cauza de inlaturare a caracterului penal al faptei, inlatura atat raspunderea penala cat si raspunderea civila, daca este constatata in urma unei expertize medicale psihiatrice.Instanta dispune achitarea inculpatului ...
Insa, trebuie sa se dovedeasca faptul ca la momentul comiterii faptei inculpatul avea discernamantul afectat.Lucru cam greu de dovedit...
Daca aveti indoieli poate cereti o contraexpertiza, mai ales ca dupa cum spuneti, inculpatul are discernamantul temporar afectat.
O cunosc pe fata respectiva si eu,am auzit despre ea ca de cand era copil avea anumite iesiri,etc.Deci s-ar putea sa aiba ceva mai putin grav cu adevarat,si se foloseste de acest aspect si amplifica boala.Asa am inteles ca este diagnosticul,a avut afectiuni din copilarie
Ultima modificare: Miercuri, 9 Noiembrie 2011
BIGHY, utilizator
In cauza se face o expertiza medico-legala pt a se constata starea fetei, nu se aduce o foaie de la orice psihiatru, iar magistratul dispune aceasta expertiza. Asadar, daca exista aceasta expertiza din care reiese clar problemele fetei atunci aceasta nu poate raspunde penal cum este si normal.
Va dati seama ca nu putem trage la raspundere penala oamenii cu boli mintale la fel cum nu putem trage la raspundere penala nici un copil sub 14 ani.
Repet, trebuie sa fie vorba despre o expertiza dispusa, in nciiun caz de o foaie de la psighiatru/pshiholog, in sens contrar inchisorile ar fi goale.
Daca mai imi este permisa o intrebare,daca din aceasta contra exertiza se deduce faptul ca nu are o boala asa grava cum scrie in certificatul obtinut de ea,dar nici nu este complet sanatoasa,ce se poate intampla?Plus ca in acel certificat apare ca ea a fost internata si se afla sub tratament deja.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Noiembrie 2011
BIGHY, utilizator
ai respectat prevederile legale la angajare cu privire la gestionari?

Alte discuții în legătură

Discernamant diminuat viorelv viorelv Se poate retine de catre instanta ca si proba un certificat de la medic psihiatru referitor la discernamantul diminuat al faptuitorului la momentul comiterii ... (vezi toată discuția)
interzicerea unor drepturi prin hot. de cond. este similara cu punerea sub interdictie judecatoreasca? gillu gillu Buna ziua! Un inculpat condamnat cu suspendare pentru savarsirea unei infractiuni avand interzise ca pedeapsa accesorie si interzicerea unor drepturi, are ... (vezi toată discuția)