avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... diferenta intre suprafata scrisa in cartea funciara si ...
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

diferenta intre suprafata scrisa in cartea funciara si suprafata reala

Buna seara! doresc sa cumpar de la parintii mei o bucata de pamant .Am chiemat un topograf pentru a masura si a face demersurile de dezmembrare a respectivului lot , am constatat ca este o diferenta intre suprafata inscrisa in cartea funciara (420m3) si cea reala care este mai mare cu (274m3) auzind ca nu se poate modifica de la cadastru suprafata ce depasea peste 5% mama mea a depus la judecatorie o cerere de rectificare c.f.( si nu modificare ) , impreuna cu p.v. de vecinatate a celor 2 vecini laterali si primaria ,copii dupa masuratorile efectuate de catre topograf. Doamna judecator a intrebat-o'' cu cine se judeca ?'' Eu nu am inteles de ce esti constrans sa folosesti un topograf de pe lista lor, a celor de la cadastru si in ce mod se poate realiza solutionarea problemei ?Care sunt pasi pentru a inregistra diferenta in c.f?
Cel mai recent răspuns: ContSters103772 , utilizator 20:33, 10 Noiembrie 2011
In primul rand, suprafata care apare in documentatia cadastrala trebuie sa fie aproximativ egala cu cea trecuta in titlul de proprietate.
Nu ne-ati spus nimic despre titlul de proprietate. Ce suprafata apare in titlu si de la cine provine acest titlu?
casa si terenul a fost cumparate de la fosti proprietari x si sotia acestuia y in 1997 si in 2010 pe baza legi 18/1991 indeplinind conditiilor prevazute in legea 7/1996 proprietari fiind statul roman si c.a.p. Pe actul de proprietate apare suprafata de 250 mp casa si curte si 470mp gradina si este egala cu suprafata din documentatia cadastala suprafata pe hartie este de 250+470 suprafata pe teren in urma masurari 998mp Pe schita de dezmembrare a loturilor in 1979 si in baza documentatiei de transcriere in cartea func de la acea data coincid datele pe hirtie dar drumurile ce delimiteaza proprietatea apartinind primariei nu au fost mutate si nici loturile vecinilor laterali , pe baza actelor ar insemna sa traca drumul prin mijlocul gradinii

problema mea este cum pot sa cumpar de la parinti mei o bucata de pamant daca exista diferenta inscrisa in acte si cea din masuratori pe teren topograful a fost platit sa dezmembreze acea bucata si a zis ca nu poate face nimic pina nu inregistreaza parinti mei diferenta , la cadastru iti zice ca desi ai procese verbale de vecinatate nu o por inscrie ca depaseste 5%, la judecatorie iti zice cu cine te judeci? si nu iti zice ce trebuie sa ceri si de la cine cu cine te judeci? cine e parat ? nu am bani de avocat sa ma reprezinte si mai nou oricum expertul de la cadastru va trebui sa vina sa masoare desi am deja topograful care nu poate face nimic ma scuzati cum trebuie sa procedez daca ma duc la cadastru ma trimite la judecatorie tu cu cine te judeci ? ce trebuie sa ceri la judecatorie? o constatare ? o modificare ? o rectificare? o intabulare ? de unde a aparut diferenta suprafetei de pamint intre acte si cea reala ?
Nu am inteles nimic din explicatia dvs.. Ati scris asa :

casa si terenul a fost cumparate de la fosti proprietari x si sotia acestuia y in 1997 si in 2010 pe baza legi 18/1991 indeplinind conditiilor prevazute in legea 7/1996 proprietari fiind statul roman si c.a.p.


Sa inteleg ca in 1997 parintii dvs. au cumparat de la x, iar in anul 2010 de la sotia acestuia?
Vanzarea nu se putea face in baza legii nr.18/1991, deoarece aceasta lege nu reglementeaza vanzari, ci reconstituiri ale dreptului de proprietate (pe langa alte lucruri).
Proprietari au fost x si sotia sau statul roman si cap-ul?

Lucrurile stau in felul urmator : daca detineti un surplus de teren fata de suprafata mentionata in actul de proprietate, atunci aveti nevoie de un titlu de proprietate si pentru surplusul de teren.
Trebuie sa aflati cui apartine acest surplus de teren (pe care parintii il stapanesc, dar nu au act pentru el). Aceasta este persoana care trebuie actionata in judecata.
Actiunea poate fi, dupa caz, una de uzucapiune prin jonctiunea posesiilor (posesia exercitata de parintii dvs., unita cu posesia proprietarilor anteriori) sau una de rectificare a titlului de proprietate emis in temeiul Legii nr.18/1991 (banuiesc ca despre aceasta era vorba, cand ati mentionat Legea nr.18/1991).
Raspunsul se afla in actul de proprietate al parintilor si in cele ale proprietarilor anteriori.
Poate, totusi, gasiti ceva bani pentru angajarea unui avocat din zona dvs.. Ma indoiesc, sincer, ca va puteti descurca singuri cu o situatie atat de incurcata.
Ultima modificare: Joi, 10 Noiembrie 2011
ContSters103772, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Teren mai mult la masuratoarea topometrica. simudal simudal Proprietatea cu suprafata de 660 mp, nu are act de proprietate. Am obtinut un Ordin al prefectului privind posesia acestuia (care tine loc de act de ... (vezi toată discuția)
Intabulare partiala tmihai2006 tmihai2006 Buna ziua!Am cumparat un teren cu suprafata de 330 mp pe care am edificat o vila in anul 2008.Am constatat cu satisfactie:oops: ca vecinul din partea de sud ... (vezi toată discuția)
Teren mai mare decat in cf je_suis je_suis anul trecut am luat un teren pt contructia unei case. In CF sunt cu vreo 180m2 mai putin decat ridicarea topo pe care o avea proprietarul. Eu am obtinut ... (vezi toată discuția)