Sunt angajata din mai 2006 la o firma IT acesta fiind primul meu job;la angajare mi s-a spus ca o sa-mi faca carnet (carte) de munca.De putin timp am aflat ca nu mi-au facut si stiu ca acum nu se mai fac si nici nu mai e obligatoriu;dar in 2006 era obligatoriu.Ce as putea sa fac in acest caz?Mentionez ca am contract de munca si ca as vrea sa-mi schimb locul de munca.Mai am vreo sansa ca cei care m-au angajat sa se tina de cuvant si sa-mi faca carnetul de munca?Va multumesc!
Prin O.U.G. nr. 55/2006 s-a specificat ca dispozitiile Decretului nr. 92/1976 se abroga incepand cu data de 1 ianuarie 2009; dupa aceasta data, vechimea in munca stabilita pana la data de 31 decembrie 2008 se reconstiuie, la cererea persoanei interesate, de catre instanta competenta sa solutioneze conflictele de munca. Deci carnetul de munca este inca in actualitate si puteti solicita angajatorului sa vi-l intocmeasca. Apelati mai intiti la ITM si apoi la instanta de judecata daca nu reusiti
Pentru stabilirea vechimii dvs.in munca nu aveti nevoie neaparat de carnetul de munca (ca document in sine). Incepand cu 01.04.2001, de cand se aplica Legea 19/2000 (legea pensiilor), vechimea si stagiul de cotizare se tin la Casa de Pensii, deci nu mai e nevoie de carnetul de munca pentru a va dovedi vechimea.
Daca doriti neaparat un document, dupa ce va lichidati de la firma unde lucrati cereti o adeverinta cu perioada lucrata acolo. Daca vreti acum un asemenea document, mergeti la Casa de Pensii de care apartineti si cereti un certificat de stagiu de cotizare (este echivalent cu vechimea), care se alibereaza oricand si pe loc, contra cost (ultima data eu am platit 10 lei).
De asemenea Casa de pensii este obligata, prin lege, ca o data pe an sa trimita, prin posta, tuturor asiguratilor, certificatul cu stagiul de cotizare pe anul precedent (mai intarzie ei, dar il trimit pana la urma).
In concluzie, nu va faceti griji daca nu aveti intocmit carnet de munca. Important este sa aveti contract individual de munca.
Daca va schimbati locul de munca, la viitorul angajator dati o declaratie ca nu ati avut niciodata carnet de munca si va angajeaza.
Nu mai fiti asa negativista. Sunteti tanara si mai aveti multe de invatat. Va doresc numai bine in tot ce faceti!
Dovedirea vechimii in munca poate fi facuta in alt mod.La angajare,semnati contract individual de munca intocmit in trei exemolare.Unul dintre aceste exemplare ramane la dvs(conform legii).Cand incetati raporturile de munca cu firma respectiva,solicitati documentul in baza caruia se considera incetate raporturile de munca incheiate.La orice loc de munca,procedati in mod asemanator.
Vechimea in munca stabilita pana la data de 31 decembrie 2010 se probeaza cu carnetul de munca.
In conditiile in care nu s-a intocmit carnet de munca, angajatorul este obligat sa-i elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.
Carnet de munca
SanzianaP
Buna seara,
Am fost angajata 3 luni la o firma cu contract individual de munca inregistrat la ITM. In momentul in care mi-am dat demisia am aflat ca nu imi ... (vezi toată discuția)