avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1073 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Contestatia la executare si amenda civila
Discuție deschisă în Executare silită

Contestatia la executare si amenda civila

Buna ziua. Supun atentiei domneavoastra urmatoarea situatie, aparent banala dar pe care eu nu am gasit-o solutionata niciunde:
Exista o solutie definitiva si irevocabila data intr-o cauza cu obiect "obligatia de a face", in speta instanta a decis "MUTAREA" unor bunuri a caror amplasare legala, produce un prejudiciu dovedit vecinilor.
Creditorii acestei obligatii au pus in executare silita hotararea instantei solicitand asa cum era si normal "MUTAREA" bunurilor respective ... din pacate pentru ei printre bunurile aflate in dispozitiv sunt si bunuri IMOBILE prin natura lor, de exemplu un cuptor de penificatie L-4m, l-2,5m, h-1,75m construit in interiorul unei cladiri. Cuptorul este din caramida, tencuit si faiantat cu o fundatie de aproape 1 m.
In urma somatiei din partea BEJ, debitorii au mutat conform dispozitivului toate bunurile mobile cu exceptia cuptorului, care prin natura sa imobiliara nu poate fi "mutat" ci doar demolat si reconstruit in alta parte... fapt ce nu a fost dispus de catre instanta (nici nu avea cum, deoarece era construit si utilizat legal). Executorul nu a avut de ales decat sa constate neindeplinirea obligatiei de mutare a cuptorului si sa o consemneze in procesul-verbal.
Debitorii obligatiei de a face au facut contestatie la executare pe baza Art.400 alin.2 teza 1 CPC privind lamurirea intelesului, intinderii si aplicarii titului executoriu, iar creditorii au facut Cerere de aplicare a amenzii civile in baza Art.580 indice 3 CPC. Desi ambele cereri sunt supuse judecatii cu celeritate, cea privind amenda civila a primit termen la o luna dupa introducere, iar contestatia la executare depusa de catre debitori a primit un prim termen peste 4 luni de la introducere (invederez ca cererea de preschimbare termen s-a respins in aceasta din urma situatie).
Intrebarea mea, adresata experientei dvs. este: Ce sanse are debitorul obligatiei sa obtina suspendarea judecatii cererii in aplicare a amenzii civile, in baza Art.244 alin.1 pct.1, argumentand ca dezlegarea pricinii atarna in tot sau in parte de solutionarea contestatiei la executare?
La prima vedere situatia pare banala insa nu am reusit sa o gasesc comentata niciunde, cu atat mai putin nu am identificat practica judiciara in materie.
Astept parerile si sugestiile dvs. cu privire la situatia de fata, totodata rog din suflet pe cei care au gasit practica judiciara relevanta acestei cauze sa ma lumineze si pe mine printr-un mesaj privat sau printr-o postare in cadrul acestui subiect.
Va multumesc tuturor pentru timpul acordat.
Ultima modificare: Joi, 10 Noiembrie 2011
Rino, utilizator
Cel mai recent răspuns: Mihai Costache , Avocat 15:11, 10 Noiembrie 2011
nu are de ce sa obtina suspendarea, este suficient sa dovedeasca existenta contestatiei la executare (certificat grefa) si sa solicite aminarea judecarii cererii de aplicare a amenzii pina la solutionarea contestatiei. De asemenea sa depuna si un exemplar din conestatia la executare ptr ca judecatorul sa poata realiza in ce masura neexecutarea este sau nu de reacredinta.
La varianta propusa de dvs m-am gandit si eu, insa mi se pare mult mai la indemana suspendarea intocmai pentru a se evita situatii de genul:
In cauza ce vizeaza amenda civila se solicita amanarea si se depune certificat de grefa ce demonstreaza existenta pe rolul instantelor de judecata a contestatiei la executare, in cazul in care judecatorul incuviinteaza amanarea cauzei pana la solutionarea contestatiei va acorda un nou termen. Sunt sanse mari ca partile prezente la noul termen sa fie nevoite sa spuna: "ne pare rau, nu s-a solutionat contestatia la executare, dorim un nou termen" si lucrurile vor continua asa o lunga perioada de timp.
Din acest punct de vedere varianta "amanarilor succesive" in cauza ce are ca obiect "amenda civila" mi s-a parut un pic peste mana.
Va multumesc pentru interes si implicare.
suspendarea unui dosar se face cf art 244 CPC iar speta nu mi se pare a se incadra in "existenta sau inexistenta unui drept" de care depine judecarea cauzei. Este mult mai posibil sa obtineti aminarea decit suspendarea.
In plus, si judecatorul scapa de redactarea unei incheieri ce trebuie motivata (in caz de suspendare) in loc sa dea o incheiere de sedinta (mult mai simpla).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate suspenda judecata cererii de deschidere a proc. insolventei? Irina S. Irina S. Dupa depunerea contestatiei impotriva cererii de deschidere a procedurii insolventei, daca debitoarea a promovat o actiune in instanta impotriva creditoarei ... (vezi toată discuția)
Retragere cerere de chemare in judecata si restituirea taxei de timbru judiciar catre reclamant. Bizy Bizy Buna ziua, Va rog spuneti-mi si mie, daca am facut o contestatie la executarea silita, iar cererea a fost deja comunicata catre parat (o institutie publica), ... (vezi toată discuția)
Contestatie executare silita contraventie smeagull smeagull Buna ziua, Sunt consilier juridic la primul abuz al primariei asupra s.c. la care lucrez, si am nevoie de putin ajutor: Starea de fapt: Politia comunitara a ... (vezi toată discuția)