avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Retragere cerere de chemare in judecata si restituirea ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Retragere cerere de chemare in judecata si restituirea taxei de timbru judiciar catre reclamant.

Buna ziua,
Va rog spuneti-mi si mie, daca am facut o contestatie la executarea silita, iar cererea a fost deja comunicata catre parat (o institutie publica), iar paratul a depus intampinare si mi-a relatat ca este de acord sa anuleze titlul executoriu daca ii aduc un inscris anume, mai pot renunta la judecata si sa primesc banii inapoi pe taxa judiciara ce am platit-o ?

Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: stancalia , utilizator 19:53, 17 Octombrie 2018
Nu. Instanta (de fapt Trezoreria) nu restituie banii. Ii puteti solicita de la parat, formuland o cerere de acordare cheltuieli de judecata, constand in taxa de timbru platita.
Ultima modificare: Marți, 1 Aprilie 2014
Ofelia Teodorescu, Avocat
Pai da dar eu nu prea as mai vrea sa fie solutionata cauza de catre instanta si as vrea sa renunt ca sa nu pierd taxa judiciara de timbru. Ca sa intelegeti despre ce este vorba va explic putin mai clar.
Am primit o amenda contraventionala de circulatie, dar pe care am contestat-o in instanta prin plangere contraventionala. Amenda am primit-o in Bucuresti iar eu locuiesc in Timisoara (distanta fiind foarte mare). Desi am contestat amenda in termenul legal, politia a trimis procesul verbal in vederea executarii amenzii primariei din orasul in care locuiesc. Primaria a emis de indata titlu executoriu, somatie si notificare de plata, astfel ca eu am fost nevoit sa fac contestatie la executare in instanta. In paralel am facut si o contestatie bazata pe Codul de procedura fiscala pe care am inregistrat-o la primarie si am acordat posibilitatea organului fiscal (primariei) sa anuleze titlul executoriu si sa ma scoata din evidenta de plata de buna voie aratandu-le ca sunt de acord sa-mi retrag contestatia la executare inaintatat in instanta daca suspenda executarea amenzii (care de altfel era suspendata deja prin plangerea contraventionala) insa doar daca fac acest lucru in cel mult 2 saptamani astfel incat sa nu trebuiasca sa mai platesc taxele de timbru judiciar. Acestia nu au solutionat cererea mea in termenul ce l-am propus, ci mi-au trimis un raspuns la contestatia de pe calea administrativa abia dupa ce am primit si intampinarea lor din cadrul procesului. Prin intampinarea la contestatia la executare au cerut respingerea actiunii mele in instanta aratand ca nu au facut altceva decat sa puna in executare procesul verbal trimis de organul constatator, insa prin raspunsul referitor la contestatia mea de pe cale administrativa au aratat ca sunt de acord sa-mi dea curs cererii mele daca le trimit un certificat de grefa din care sa rezulte nr. dosarului, numele partilor si obiectul cauzei. Mentionez ca atat in contestatia administrativa cat si in cadrul contestatiei la executare am indicat numarul dosarului, numele partilor si obiectul cauze si am atasat OK-ul de la faxul ce l-am trimis de la un Oficiu Postal din Timisoara catre Bucuresti, in aceasta dovada existand chiar si continutul plangerii contraventionale trimise, stampilata si semnata de Posta Romana.

Pai eu acum ce ar trebui sa fac ca sa-mi fie restituita taxa de timbru judiciar ce am platit-o? Dupa parerea mea, ,,plangerea contraventionala suspenda executarea'' iar instanta cel mai probabil va admite actiunea de contestatie la executare, doar ca mie frica ca nu cumva sa retina cheltuielile in sarcina mea pentru ca nu am trimis un certificat de grefa politiei din Bucuresti pentru ca acestia sa nu trimita amenda spre executare. Dvs. ce parere aveti? Se mai poate face ceva?
...a si nu stiu daca conteaza, parata a anexat la intampinare si raspunsul ce mi l-a comunicat la contestatia administrativa si din care rezulta ca este de acord cu cererea mea daca depun certificatul de grefa, astfel ca si instanta poate vedea asta.

Va multumesc inca o data !
Ultima modificare: Marți, 1 Aprilie 2014
Bizy, utilizator
Ati fi avut posibilitatea restituirii taxei de timbru in situatia in care ati fi renuntat la judecata, inainte ca cererea de chemare in judecata sa fie comunicata paratului sau cand contestatia la executare a fost admisa si a ramas definitiva, aceasta varianta implicand sa nu mai renuntati la judecata.

Mai multe detalii gasiti aici....
www.avocatnet.ro/content/art...
Tinand cont de ce mi-ati indicat constat ca cel mai bine ar fi sa continui judecata si sa sper ca-mi va fi admisa actiunea prin care am contestat executarea silita, fiindca printre cazurile de restituire vad ca este si : situatia ,,cand contestatia la executare a fost admisa, iar hotararea a ramas definitiva''.
Dar dupa parerea dumneavoastra de avocat, instanta va anula titlul executoriu tinand cont ca am introdus o plangere contraventionala in termen legal impotriva procesului verbal contraventional ce constituie temeiul titlului executoriu, chiar daca nu am comunicat un certificat de grefa politiei ?
Conform legii, atacarea prin plangere contraventionala in cel mult 15 zile a procesului verbal contraventional suspenda executarea amenzii, astfel ca nu certificatul de grefa care eventual doar face dovada unei asemenea suspendari a executarii amenzii. executarea amenzii fiind deja suspendata oare ce solutie poate da instanta ?

Multumesc !

Ultima modificare: Marți, 1 Aprilie 2014
Bizy, utilizator
Mi-e greu sa anticipez eu ce solutia va da instanta de judecata.
Intrucat aveati obligatia ca pt. a suspenda executarea procesul verbal de contraventie sa depuneti certificat de grefa sau dovada ca ati introdus plangere contraventionala, este foarte posibil sa vi se respinga, totusi, contestatia la executare.
Cu toate acestea, avand in vedere ca retragerea cererii la acest moment procesual nu va da dreptul la restituirea taxei judiciare, este o sansa in favoarea dvoastra eventualitatea admiterii contestatiei la executare.

Alte discuții în legătură

Titlu executoriu previas previas Am primit un PV pentru lipsa rovinietei.Ulterior am facut plangere contraventionala in termen legal de 15 zile.Cu toate acestea ANAF a emis somatie si titlu ... (vezi toată discuția)
Plangere contraventionala - instanta competenta, acte necesare? Ciprianwfu Ciprianwfu Buna ziua! Am fost astazi la tribunal pentru a depunde o contestatie impotriva procesului verbal intocmit de politia rutiera.Doamna de acolo era foarte ... (vezi toată discuția)
Scrisoare de inaintare AurelOlteanu AurelOlteanu Buna ziua, Prietenei mele i a fost suspendat permisul si a primit si 10 puncte de penalizare, insumand 1450 lei. Ambele sanctiuni au fost scrise pe acelasi ... (vezi toată discuția)