Am cerut in contencios administrativ constatarea nelegalitatii si anularea unui punct al unor norme metodologice de completare a vechilor norme de aplicare a legii codului fiscal, lege modificata in 2009 printr-un oug;.
Respectivele norme metodologice au fost emise si aprobate prin HG in 2009 imediat dupa emiterea oug-ului.
Motiv de nelegalitate: norma excede cadrul legal, adauga la lege, am motivat in cererea de chemare in judecata de ce anume.
In 2010 in timp ce dosarul era pe rol la fond, tot prin oug a fost abrogat articolul din codul fiscal introdus prin oug-ul din 2009, articol de lege in aplicarea caruia a fost emisa HG si normele metodologice cu punctul atacat de mine .
Hotarirea instantei de fond m-a surprins : instanta a respins cererea ca neintemeiata motivind ca nu se poate pronunta asupra nelegalitatii normelor metodologice atit timp cit articolul de lege a fost intre timp abrogat . Nu au mai fost analizate motivele de nelegalitate pe care le-am expus in cerere.
Am declarat recurs si am aratat ca desi articolul de lege a fost abrogat, abrogarea produce efecte pt.viitor, dar pina la data abrogarii eu am in continuare obligatia de plata a contributiilor reglementate de acel articol de lege si de normele metodologice, dealtfel obligatiile fiscale se prescriu in 5 ani , iar cele in discutie se vor prescrie la 1.01.2016.
Intrebarea mea este de procedura:
desi cererea a fost respinsa ca neintemeiata, totusi argumentele de fond - cele invocate pt. sustinerea nelegalitatii nu au fost analizate, in aceste conditii s-a intrat sau nu in cercetarea fondului? am depus probe inscrisuri, bineinteles nu au mai fost luate in considerare de instanta cum ar trebui sa procedeze instanta de recurs?
sa trimita dosarul spre rejudecare pt.analizarea nelegalitatii ?
sau sa caseze prima hotarire si sa se pronunte ea instanta de recurs asupra nelegalitatii normei? daca va fi asa va da mai intii o hotarire de casare si pe urma alt termen pt. fond?
va multumesc
posibil sa fi unit exceptia cu fondul si atunci aveti o cercetare a fondului chiar daca motivarea nu este cea cuvenita. Puteti cere casarea si rettrimiterea spre rejudecare daca motivarea sentintei nu este cf art 304 pct.7 CPC desi fiind o sentinta neapelabila, motivele nu se restring la cele prevazute ptr recurs.
Despre ce exceptie vorbiti?
nu a invocat nimeni exceptii, nici piritul, nici instanta din oficiu
Am pus concluzii pe fond, adica motivele pt.sustinerea nelegalitatii normei.
Instanta a motivat astfel: "...Curtea nu se poate pronunta asupra legalitatii actului administrativ dedus judecatiii in prezent abrogat, astfel incit cererea apare ca fiind neintemeiata"
nu era mai corect sa fi respins cererea ca inadmisibila, sau ramasa fara obiect decit ca neintemeiata?
va rog in continuare daca ma puteti ajuta cu un raspuns argumentat la intrebarea pusa :
s-a intrat sau nu in cercetarea fondului? ce anume ar trebui sa dispuna instanta de recurs ICCJ : casarea si rejudecarea la prima instanta sau ce altceva? art.312 , 313, 314, care alin. se aplica in speta?