avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Munca la negru?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Munca la negru?

Buna ziua. Sunt salariata,cred, la o firma de paza. Lucrez 12 ore, doua zile de zi, doua de noapte si apoi am 48 de ore libere.Aceasta inseamna 240 de ore in lunile de 30 de zile si 252 de ore in lunile de 31 de zile. Salariul net este de 670lei lunar.Ni se asigura transportul pe o distanta de 40 km.dus-intors.
Nelamurirea mea este urmatoarea: am semnat in alb contractul de munca in prima zi de lucru,iar de atunci nu l-am mai vazut! Colegii mei au procedat la fel,dar cand au cerut adeverinte de salariat, au primit cu chiu cu vai,si nu toti o adeverinta cu salariul brut de 355 lei pe luna!!!
Am cerut contractele de munca,dar suntem dusi cu vorba de la o zi la alta.
Cativa colegi au demisionat,dar li s-a oprit din salariu 140 de lei pentru bocanci si 500 de lei pentru atestat, bineinteles ca nu au primit chitante.
Examenul de atestat a avut loc in luna iulie si inca nu au primit actele pentru a merge la politie sa-si ridice diplomele.
Ce e de facut? Precizez ca suntem 50 de angajati intr-un singur obiectiv.
Cum ii putem determina pe patroni sa intre in legalitate?
Cel mai recent răspuns: gabitza73 , utilizator 19:43, 10 Noiembrie 2011
Adresati o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Munca in care relatiti toate aceste aspecte.
Vor dispune o verificare a societatii.
O puteti depune si prin posta cu confirmare de primire.
A facut acest lucru un fost coleg. Nu s-a rezolvat nimic in urma controlului, in schimb indraznetul a fost dat afara.
de fapt, mai concret, vreau sa va intreb ce dovezi as putea oferi ITM-ului, in asa fel ca firma sa nu o mai poata scalda si scapa cu fata curata?
Adresati o cerere scrisa angajatorului in care solicitati inregistrarea in Revisal a contractului de munca,un exemplar al CIM pentru a verifica daca aveti incheiat CIM inainte de a face o reclamatie angajatorului.

Concret nu stiu ce dovezi puteti oferi deoarece inteleg ca nu aveti nici un act.
Doar sa semnalati prezenta dvs.si a colegilor la punctele de lucru si verificarea documentelor.Contracte de munca,state de salarii.
stat de salariu nu am vazut niciodata. banii se dau de pe o lista.Am fotografiat si filmat cu o camera digitala registrele de procese-verbale, in care scriem si semnam la intrarea si iesirea din post. Acelea au data si ora.Le-am fotografiat deoarece dupa controlul de la ITM au schimbat grosimea registrelor,Adica din 100 file au ajuns sa aibe doar 30. Cand se termina, seful de obiectiv, le ridica constiincios si le duce la sediul firmei, de unde,evident, dispar.
In concluzie, acele fotografii si filmari pot constitui o proba solida in favoarea noastra?
Conform codului muncii are dreptul sa ne opreasca 150 de lei pe o pereche de bocanci care face parte din uniforma, dar pe care noi nu dorim sa ii pastram ?
Va multumesc pentru raspunsuri.Sper sa reusesc sa fac ceva bun pentru cei ce se vor angaja in viitor la aceasta firma de paza,caci eu voi demisiona si apoi voi incepe demersurile.
Este legal sa trimit pe fax sau pe mail o demisie?

Alte discuții în legătură

Firme de paza razvancococi razvancococi Am si eu o intrebare, oare firmele de paza nu sunt contolate de nimeni, stiu ca sunt zeci de plangeri facute si la ITM si peste tot, dar in continuare se ... (vezi toată discuția)
Legalitate cim ? nelush nelush Pensionar din mai 2000. Angajat ca Agent de paza ( fara scoala ) cu Carte de Munca la 01.06.2006. Introdus cerere Demisie sub art 178 (8) fara preaviz, din ... (vezi toată discuția)
Demisie julia06 julia06 Buna ziua Vreau sa imi bag demisia la munca.Daca nu am semnat inca un act aditional la CIM ar trebui sa stau in preaviz doar 15 zile? In perioada preavizului ... (vezi toată discuția)