Cum este legal sa se procedeze in cazul in care un salariat are doua contracte individuale de munca.Ma refer la sporul de vechime.Este legal sa-l primeasca din ambele locuri de munca sau numai de la locul de munca de baza?Multumesc
Art. 35 alin. (1) din Codul muncii precizeaza ca orice salariat are dreptul de a cumula mai multe functii, in baza unor contracte individuale de munca, insa nu se refera la faptul ca ar fi o limita in ceea priveste numarul acestora sau o restrictie in ceea ce priveste exprimarea normei de munca in timp – 8 ore in speta.
Singura obligatie este ca salariatul care cumuleaza mai multe functii sa declare fiecarui angajator locul unde exercita functia pe care o considera de baza.
Atata timp cat fiecare angajator atesta ca salariatul si-a indeplinit norma de munca, nimeni nu poate contrazice sau interzice acest lucru.
Subscriu la punctul de vedere prezentat de elis, atat in ceea ce priveste norma de munca de 8 ore la cumulul de functii, cat si acordarea sporului de vechime la ambele locuri de munca, fiind in cauza doua C.I.M la 2 angajatori diferiti.Cu precizarea ca, programul orar pentru desfasurarea efectiva a muncii nu trebuie sa se suprapuna la cele 2 locuri de munca.
Intervin si eu cu o intrebare: lasand la o parte orice alte probleme juridice legate de exercitarea timpului efectiv de lucru la cei doi angajatori, se primeste sporul de vechime de la amandoi? Exista vreo lege care interzice acest lucru? Conform CM art. 35 si 155 se poate primi sporul de vechime si de la al doilea angajator? Mentionez ca acesta refuza sa-l acorde, fara sa motiveze temei legal, invocand ca nu este cartea de munca la el si ca se acorda deja de angajatorul ce detine cartea de munca, implicit functia de baza a angajatului. Datoria angajatului nu este decat sa declare fiecarui angajator locul unde exercita functia pe care o considera de baza. In concluzie am dreptul sa primesc sporul de vechime si la al doilea contract de munca? Mentionez ca amandoua sunt la stat, deci bugetare ! Multumesc !
Codul Muncii instituie un regim de egalitate intre toţi angajatorii, inclusiv cei unde salariatul cumulard isi exercita functia, care vor trebui sa-i acorde toate drepturile, nu numai pe cele salariale.
Prin urmare, si cel de-al doilea angajator trebuie sa va acorde sporul de vechime.
Stimate domn/doamna. Puteti incheia cate cim cu 8 ore doriti . Dar, puteti face dovada ca aceste contracte nu se suprapun ca timp de lucru?. Sporul de vechime sau ma rog vorbim de gradatie daca spune-ti ca sunteti angajat(a) la doua institutii bugetare, se calculeaza dupa carnetul de munca (care din luna ianuarie nu mai conteaza), respectiv orice act prin care se face dovada muncii. Obligatoriu trebuie sa declarati la una din institutii care o considerati functia de baza. Din punctul meu de vedere insa vad lucrurile astfel: un singur cim cu 8 ore dupa care cim partiale cate puteti duce...