Buna seara
Problema mea este urmatoarea: in anul 1999 printr-o firma din Romania am achizitionat de la o firma din Anglia un apartament in sistem time-sharing. Achizitia am facut-o impreuna cu un prieten (conditia de "pereche" fiind impusa de societatea din Romania) dar banii au fost dati in totalitate de mine prietenul meu neavand nici o pretentie. In momentul cand au venit actele pentru acea "propietate" numele prietenului meu era trecut corect pe cand numele meu era totalmente gresit (numele de familie al prietenului meu si al doilea prenume al meu). Am sesizat acest lucru la firma din Romania dar ni s-a spus ca nu-i nici o problema...
Una dintre conditiile acestui contract era plata unei taxe de intretinere anuala; in primul an cand mi-a sosit factura am incercat sa merg la banca sa fac plata dar mi s-a refuzat acest lucru pe motiv ca eu nu sunt persoana din contract (si din factura). Nu am platit deoarece am avut dubii: daca nu puteam face o plata cu atat mai putin puteam pleca sa utilizez acel apartament... Le-am spus celor din Romania acest lucru, am incercat sa iau legatura si cu cei din Anglia dar nu am primit nici un raspuns... Intre timp firma din Romania a fost dizolvata.
In anul 2003 am primit de la o firma de recuperatori o adresa prin care firma din Anglia incerca sa recupereze de la mine sumele datorate ca intretinere. M-am dus cu toate documentele la ei, le-am spus ca nu platesc decat daca imi corecteaza actele si nu am mai auzit de ai.
Intrebarea mea este daca acum, desi au trecut mai bine de 5 ani de la ultima discutie pe acest subiect, mai pot face ceva pentru a-mi recupera banii de la firma din Anglia sau macar de a obtine o corectare a actelor spre a putea beneficia de apartament.
Banii nu-i mai puteti recupera, a intervenit prescriptia.
In ce priveste rectificarea, o puteti face oricand. Nu stiu insa cum veti mai putea beneficia de apartament, cat timp cei din Anglia v-au solicitat sa platiti datoriile iar dvs. ati refuzat. Depinde si care sunt clauzele inscrise in acel contract.
Poate ca n-a intervenit inca prescriptia...
Io as zice ca se aplica dreptul englezesc...
Ramane de vazut care anume... ca exista un drept in anglia si wales, unul in scotia, altul in irlanda de nord, etc... De Gibraltar nu mai amintesc...
La fel si termenle de prescriptie sunt diferite...
Deci: unde se situa locuinta? Presupun ca cealalta parte a contractului era direct firma englezeasca...
Pe de alta parte, fara un proces si avocat (din Anglia, evident!) nu exista nici cea mai mica sansa...
Ganditi-va cat sunteti dispus sa platiti la avocat (inclusiv cheltuielile de judecata) si cat ar fi de recuperat, si faceti socoteala daca merita... Luati in calcul si eventualele pretentii ale firmei englezesti impotriva dvs (care ar duce cel putin la marirea onorariului avocatului englez!)...