avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 476 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... conflict de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

conflict de munca

Buna seara.Am nevoie de cateva sfaturi.La 1 sept. s-a inchis magazinul unde lucram.Pana la 30 sept.salariile pe luna august nu le-am primit si nici celelalte drepturi salariale-co. impreuna cu alte colege (de fapt toate angajatele-foste)am facut o sesizare la itm pe 3 oct,al carei raspuns l-am primit pe 3 nov-patronul a dovedit cu stat se plata ca ne-am primit salariile pe luna aug,singura neregula gasita de itm fiind neplata celor 2 zile de co care ni se cuvenea fiecareia(noi am sesizat mai multe nereguli). nu am primit nici o dovada de la itm-copii de pe stat sau ceva..care sa demonstreze controlul efectuat si ca intr-adevar singura neregula gasita de ei era neplata celor 2 zile de co.
Cateva colege au incercat sa stea de vorba cu patronul care le-a spus ca se va rezolva in privinta platii salariilor cu mentiunea ca CINE A FOST LA ITM NU VEDE NICI UN BAN, insa la itm au fost toate angajatele-deci nimeni si-ar mai fi primit banii,ceea ce s-a si intamplat.

Mentionez ca de la data de 18 iulie ni s-a incheiat alt cim pe alta firma la acelasi patron,pana la data aceea am fosta angajate tot la acelasi patron dar pe alta firma,pe aceleasi posturi-la controlul itm nu s-a tinut cont ca nu am avut co cand am fost angajate pe prima firma a patronului).Problema este urmatoarea...cum a dovedit daca noi nu am semnat state de plata pe august si nici salariile nu le-am primit.
As mai adauga faptul ca spre sfarsitul lunii august,inspectorul de personal le-a pus pe o parte din colegele mele sa semneze statul de plata pe jumatate din iulie(motivand ca jumatate a fost pe prima firma si jumatate pe a doua firma-nu inteleg -noi am mai semnat un stat de plata pe 16 august pentru iulie si de ce ar mai fi fost nevoie de al doilea si,dubios,de ce nu a dat la toata lumea sa semneze. Probabil s-a folosit de naivitatea lor,spunandu-le ca e pe iulie,dar de fapt era pe august,iar pentru celelalte au falsificat semnatura,altfel nu se explica cum a dovedit patronul ca statul de plata pe august era semnat.

Intrucat consideram ca s-a comis o ilegalitate,vrem sa actionam in instanta patronul si inspectorul de personal,care s-a ocupat de actele noastre-cim,decizii incetare etc (aceeasi persona care mi-a spus ca nu are treaba cu statele noastre de plata si, totusi, in august a venit cu statul de plata pe "iulie"sa-l semnam).

As vrea sa stiu daca avem sanse de castig,cam cat va dura procesul, si daca va putea fi obligat patronul la plata cheltuielilor de judecata,onorariu avocat etc.O EXPERTIZA GRAFOLOGICA NE-AR AJUTA? AM PUTEA CERE DE LA ITM COPII DE PE ACTELE CU CARE A DOVEDIT PATRONUL CA ESTE IN LEGALITATE? Astept raspuns.Va multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Noiembrie 2011
ioan-s, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:04, 12 Noiembrie 2011
Daca nu ati semnat inseamna ca v-au falsificat semnatura se practica acest lucru din ce in ce mai des.Puteti face o sesizare la Politie pentru uz de fals si fals in inscrisuri private si sa-i formulati si domnului de la ITM o plangere pentru abuz in serviciu.Pentru banii care nu i-ati incasata adresati-va Tribunalului din raza teritoriala a localitatii dvs.Aveti sanse ,dar aveti si multe probleme de rezolvat.
Din ceea ce spuneti aveti sanse,onorariul de avocat se stabileste de catre fiecare avocat in parte tinand cont de valoarea litigiului,volumul de munca,timpul de lucru alocat cauzei,dar pentru ce spuneti dvs daca eventual s-a falsificat semnatura exista proc inscrierii in fals
mirabella-ana a scris:

......Puteti face o sesizare la Politie pentru uz de fals si fals in inscrisuri private si sa-i formulati si domnului de la ITM o plangere pentru abuz in serviciu.......



:tooth: ... nu prea stiu ca ITM-ul are in atributiile sale si cercetari de natura penala ... poate ii spuneti si cum va rezolva ITM-ul plangerea pentru savarsirea infraciunii de abuz in serviciu ?


@ ioan-s
Solutia este sa actionati in judecata pe angajator pentru neplata salariilor aferente perioadei lucrate ... actiunea o depuneti la Tribunalul in raza caruia domiciliati si este scutita de plata taxelor judiciare.
In litigiile de munca, sarcina probei o are angajatorul .. el are obligatia sa faca dovada ca v-a platit salariile ... daca va prezenta state de plata , verificati-va semnatura si daca este falsificata atunci solicitati instantei sa efectueze o verificare de scripte.
Verificarea de scripte este procedura cu ajutorul căreia instanţa caută să se convingă dacă un înscris sub semnătură privată a fost cu adevărat scris ori semnat de persoana căreia îi este atribuit. Această procedură este reglementată de art.177-179 C.proc.civ.
Potrivit art.177 C.proc.civ. „Acela căruia i se opune un înscris sub semnătură privată este dator, fie să recunoască, fie să tăgăduiască scrisul ori semnătura.

De la 01.01.2011 nu se mai depun acte spre vizare la ITM , in acest caz ITM-ul nu va poate ajuta in instanta cu copii de pe statele de plata aferente perioadei lucrate dupa 01.01.2011.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Carte de munca ianu ianu am facut sesizare la itm arad fostului angajator pentru neachitarea drepturilor salariale,neacordarea concediului de odihna,orelor suplimentare,cat si pentru ... (vezi toată discuția)
Neplata salarii, semnaturi false pe state de plata valentin79 valentin79 Buna ziua, am facut o reclamatie la ITM pentru neplata a 10 salarii de catre un fost angajator. In urma controlului celor de la ITM a rezultat ca societatea ... (vezi toată discuția)
Daca intr-un proces / litigiu de munca /arat instantei ca actele sunt false. ce se intampla? benga112 benga112 Daca intr-un litigiu de munca am dat in judecata angajatorul.Pentru neplata salari, + concediu de odihana. Desfacere contract de munca. Si spun instante ca ... (vezi toată discuția)