avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 465 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... carte de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

carte de munca

am facut sesizare la itm arad fostului angajator pentru neachitarea drepturilor salariale,neacordarea concediului de odihna,orelor suplimentare,cat si pentru refuzul de a-mi elibera cartea de munca.in raspunsul primit de la itm mi-i s-a spus sa ma prezint la sediul firmei dupa cartea de munca(cu banii nu ma poate ajuta,trebuie sa mi-i recuperez in instanta).degeaba.fostul angajator(tepar)refuza sa mi-o elibereze.sediul firmei este la locuinta particulara a fostului patron,si nu vor sa ma primeasca.ce sa fac ?sa merg din nou la itm?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:34, 4 Decembrie 2011
Care este motivul pentru care refuza eliberarea cartii de munca? Este posibil sa fie inca la Casa de Pensii pentru scanare.
Procedura de scanare s-a incheiat. Daca ITM-ul i-a recomandat sa se adreseze angajatorului pentru eliberarea carnetului de munca, inseamna ca acest document a fost predat acestuia in baza Ordinului MMFPS nr. 1083/2011. Cu siguranta motivul este reaua credinta a angajatorului...
Ultima modificare: Vineri, 2 Decembrie 2011
Ioana Aldea, Consilier juridic
ianu a scris:

am facut sesizare la itm arad fostului angajator pentru neachitarea drepturilor salariale,neacordarea concediului de odihna,orelor suplimentare,cat si pentru refuzul de a-mi elibera cartea de munca.in raspunsul primit de la itm mi-i s-a spus sa ma prezint la sediul firmei dupa cartea de munca(cu banii nu ma poate ajuta,trebuie sa mi-i recuperez in instanta).degeaba.fostul angajator(tepar)refuza sa mi-o elibereze.sediul firmei este la locuinta particulara a fostului patron,si nu vor sa ma primeasca.ce sa fac ?sa merg din nou la itm?

1. Sesizati din nou la ITM-ul in legatura cu acest aspect ... prin planul de masuri dat angajatorului ar fi trebuit sa existe un anumit termen pana la care trebuia sa prezinte dovada eliberarii carnetului dvs de munca .... explicati-le ca acesta refuza in continuare sa va elibereze carnetul de munca

2. Pentru neplata drepturilor banesti , formulati o actiune in instanta impotriva angajatorului .. Actiunea o veti depune la Tribunalul Arad si este scutita de plata taxelor judiciare . Obiectul actiunii poate cuprinde :
- obligarea fostului angajator la plata drepturilor salariale restante - salarii , indemnizatie CO neefectuat , plata orelor suplimentare
- obligarea fostului angajator la eliberarea carnetului dvs de munca
- plata cheltuielilor de judecata (in caz de castig al litigiului - de exemplu, se poate recupera onorariul avocatului daca va decideti sa va angajati o astfel de persoana)
dar statele de plata sunt semnate,nu?(de catre cine,nu stiu)atunci cum se poate face dovada neachitarii drepturilor salariale si ale altor drepturi banesti?probabil la fel s-a intamplat si cu cartea de munca.cineva,contabila probabil a semnat in locul meu.ei unde pot sa-i fac plangere?
Daca statele de plata sunt semnate de altcineva in locul dvs, atunci puteti face plangere penala pentru savarsirea infractiunii de fals in inscrisuri ...

In cazul in care veti actiona in instanta si angajatorul va aduce statele de plata semnate , puteti solicita instantei sa efectueze o verificare de scripte sau sa va inscrieti in fals cu acele state.

Verificarea de scripte este procedura cu ajutorul căreia instanţa caută să se convingă dacă un înscris sub semnătură privată a fost cu adevărat scris ori semnat de persoana căreia îi este atribuit.

Potrivit art.180 alin.1 C.proc.civ., dacă una din părţi declară că scrisul sau semnătura este falsă şi cealaltă parte nu este de faţă, instanţa va dispune înfăţişarea părţilor în persoană, la alt termen, când partea care a invocat înscrisul va arăta mijloacele sale de apărare şi va depune înscrisul pentru verificare... procedura falsului sau inscrierea in fals

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fara decizie de demisie ContSters99540 ContSters99540 patronul meu are 2 socitati, am fost angajat la una din ele pe o functie timp de 2 ani, dupa care m-am angajat si la a doua societate. dar dupa cateva luni am ... (vezi toată discuția)
Procedura de lucru privind eliberarea carnetelor de munca Cornel  Vasile Cornel Vasile Prin Ordinul MMFPS nr.1083/07.03.2011 s-a aprobat procedura de lucru privind eliberarea carnetelor de munca salariatilor angajatorilor pentru care ITM-urile ... (vezi toată discuția)
Refuzul firmei de a imi preda actele,banii si cartea de munca maria dinca maria dinca Buna ziua. Sunt in situatia urmatoare:in urma cu 2 luni am plecat de la firma de unde lucrez fara preaviz deoarece am plecat din tara. Dupa ce am revenit ... (vezi toată discuția)