avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1106 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Deducere perioada in materie contraventionala
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Deducere perioada in materie contraventionala

Doresc un punct de vedere juridic la urmatorul aspect:

Se retine in anul 2009 un permis de conducere ,pentru 90 de zile , se elibereaza dovada fara drept de circulatie.Se contesta pr -verbal iar conform cerificatului de grefa dupa 14 zile se restituie permisul.Se judeca iar contestatorul pierde la recurs.Se duce de buna voie in termenul de 15 zile de la pronuntarea hotararii si preda permisul la politie.

Este instiintat ca incepind cu data predarii permisului il are suspendat pentru 90 de zile,fara a lua in calcul si cele 14 zile de suspendarea dr de a conduce in aceiasi cauza, deci fara a i se deduce cele 14 zile din aceeasi cauza.

Practic in loc de 90 de zile l-a avut suspendat 104 zile.
Ba mai mult dupa expirarea celor 90 de zile( care de fapt erau 104), i s-a prelungir inca 30 ca nu s-a prezentat la testare ,desi art 106 al(1) din OUG 195/2002 cu modificarile ulterioare ,conditioneaza cine si cind sa se dea testarea.

In instanta se poate cere deducerea perioadei de 14 zile si tragerea la raspundere a celor vinovati de aceasta?

Cel mai recent răspuns: leusan , utilizator 08:00, 15 Noiembrie 2011
1.cele 90 de zile de suspendare stabilite prin procesul vebal incep sa curga de la momentul la care hotararea din recurs a ramas irevocabila. Cele 14 zile in dovada provizorie de circulatie sunt un beneficiu acordat de legiuitor, pentru persoana care are cele 15 zile pentru contestarea sanctiunii primite. astfel incat, nu au legatura intre ele.
2. prelungirea cu inca 30 de zile, peste cele 90....mi se pare abuziva. Atata vreme cat persoana a inteles sa nu isi exercite dreptul de a da examen pentru scurtarea perioadei de pietoneala.

plangere la comandantul IPJ
eu am spus ca: NU i s-a acordat drept de circulatie provozoriu.Tocmai asta este ca Nu a circulat. S-a emis dovada FARA drept de circulatie.in 14 zile a fost sub sanctiunea acelui pr verbal contestat.Eu am urmatoarea nelamurire: asemanam cu o arestare preventiva de 15 zile,dupa 2 ani de judecata se emite mandatul de executare (MEPI). Atunci nu se deduce perioada?
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Noiembrie 2011
leusan, utilizator
leusan a scris:
In instanta se poate cere deducerea perioadei de 14 zile (...)?

Nu. OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor nu se completeaza cu prevederile Codului de procedura penala, ci cu prevederile Codului de procedura civila (art. 47 din OG nr. 2/2001).
eu ma refeream la suspendarea executarii nu la o completare.In speta la art 31 din OG nr. 2/2001).,,...plingerea suspenda executarea '' .Deci odata mentinut pr verbal printr-o hotarare judecatoreasca nu se reia executarea de unde s-a suspendat pina la implinirea termenului? .Deci logic perioada de unde s-a reluat executarea se adauga la perioada dinaintea suspendarii,adica termenul nu curge in continuare?..Asta am intrebat.Am facut o simpla comparatie cu o arestare preventiva numai in ce deducerea perioadei.
Ultima modificare: Marți, 15 Noiembrie 2011
leusan, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deducere perioada leusan leusan In cazul in care un permis de conducere a fa fost suspendat. 14 zile ,s-a dispus restituirea( cerificat de grefa) ca urmare a contestarii masurii,se judeca ... (vezi toată discuția)
Autoritate de lucru judecat leusan leusan O hotarare definitiva si irevocabila de mentinere a legalitatii unui pr verbal de contraventie (auto) are autoritate de lucru judecat? Orice contraventie ... (vezi toată discuția)
Plangerea suspenda executarea? leusan leusan Este urmatoarea situatie; s-a intocmit pr-verbal contrav.de politie, s-a dispus sanctiunea principala amenda si complementara suspendarea dreptului de a ... (vezi toată discuția)