avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 492 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... servitute de trecere noul cod civ.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

servitute de trecere noul cod civ.

buna ziua, am intabulat un teren pe care il aveam de 7 ani, in interiorul acestei proprietati mai este construita o locuinta de 30 mp., proprietarul acestei locuinte nu are cumparat si terenul aferent, ci doar acea camera, pentru a ajunge la drumul public pe distanta cea mai scurta, acea pers. trece prin curtea mea, nu ar fi nici o problema daca daca ar fi de buna credinta, (vreo 6 ani l-am lasat) dar in ultimul timp il viziteaza diverse presoane in stare de ebrietate, se cearta, tipa etc., i-am propus o alta varianta sa ajunga la drumul public, care ar fi cu vreo 6-7 metri mai lunga, dar astfel nu m-ar deranja, el nu a fost de acord si m-a dat in judecata cerand 50% din cota indiviza din calea de acces.
1. este stabilit in noul cod civil ce latime trebuie sa aiba calea de acces?
2. pot sa il oblig sa accepte varianta favorabila mie?daca da prin ce art.?
3. trebuie sa plateasca o despagubire pentru aceasta servitute?daca da cum se stabileste valoarea despagubirii?
Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Cezar augustin Dinu , Avocat 11:17, 12 Noiembrie 2011
pe cale de expertiza tehnica
asta e raspunsul la toate intrebarile mele?
problema nu tine doar de noul cod civil - intrucat servitutii, potrivit legii de aplicare a noului cod civil, urmeaza sa i se aplice prevederile codului civil anterior.
astfel incat, pentru judecarea cauzei dvs urmeaza a fi avute in vedere Legea 50/1991 cu toate normele de aplicare - ce reglementeazadistantele si dimensunile aleilor.
Iar la stabilirea variantei celei optime, satsfacatoare pentru toata lumea, se impune efectuarea unei expertize tehnice imobiliare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care e latimea minima pentru un drum de servitute? Aurica TRUTA Aurica TRUTA Cumpar 27 arii teren dar nu am acces la el direct de la strada. Pentru aceasta, vecinul din fata, care are front de 27 metri la strada, imi da o bucatica de ... (vezi toată discuția)
Drum de acces cu servitute Rhadu Rhadu Buna ziua. Sunt proprietarul unui teren cu casa in centrul orasului. Proprietatea este a3a si ultima dintr-un lot parcelat in 3 proprietati. In acte exista ... (vezi toată discuția)
Servitute ONU EMIL ONU EMIL Detin un teren cu acces la asfalt 17m si lung. 138 m.Intre acest teren si urmatorul proprietar exista o fasie de 3m lasata ca acces de un proprietar care ... (vezi toată discuția)