avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 824 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... nerespectarea confidentialitatii unui diagnostic de ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

nerespectarea confidentialitatii unui diagnostic de catre angajator

Buna seara,

Asa cum scrie si in titlu, angajatorul, firma unde lucrez, in speta cei de la HR, s-au comportat foarte urat cand le-am spus ca am capatat o boala a plamanilor.
pe scurt...
am fost internata de urgenta la spital in urma unor analize unde am stat 2 saptamani urmand sa iau tratament multe luni deacum incolo si sa stau acasa (de regula la aceasta boala se sta jumatate de an)
intre timp i-am anuntat ca o perioada de cateva luni nu o sa pot veni deoarece sunt internata si iau tratament dar voi aduce concediile medicale
cand am dus concediul medical si au vazut codul ce corespunde bolii m-au dat afara din birou spunandu-mi ca e mai bine sa plec sa nu cumva sa imbolnavesc pe cineva
a doua zi am aflat ca au facut sedinta cu tot departamentul, vreo 30 de persoane, unde mi s-a expus cazul, mi s-a spus numele si de ce boala sufar si au fost rugati toti sa isi faca analize si radiografii daca e cazul.
au facut si un fel de dezifectie in spatiul birourilor ca nu cumva sa fi ramas microbul de le mine si doamne fereste sa pateasca cineva ceva.
mentionez ca i-am anuntat ca boala nu e contagioasa deci nu se raspandeste si e intr-un stadiu incipient, deci nu e grav.
ce pot face?
mi-au lezat imaginea foarte grav, toata lumea ma va ocoli stiind povestea asta....
in plus, pe spatele concediului medical scrie clar ca angajatorul trebuie sa pastreze confidentialiatea diagnosticului angajatului.
ce pot face? este foarte urat din partea lor si ma gandesc serios sa ii dau in judecata....
firma este cea din cauza careia a murit o fata acum 2 ani, a fost caz mare la tv, lucra mult peste program si din cauza epuizarii a clacat,
va multumesc si astept parerile dvs
Cel mai recent răspuns: Octavia Turbatu , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 18:10, 14 Noiembrie 2011
da cunosc cazul acela,ii puteti actiona in judecata ,si pe dr muncii pt ca nu se achita taxa de timbru si in civil dar se achita taxa de timbru si in penal,pt discriminare negativa si nerespectarea confidentialitatii
Angajatorul a incalcat legislatia juridica, dar si toate legile morale, care tin de omenie.
Dar se pare ca nu a invatat nimic din cazul tragic , precedent.
Daca aveti putere, faceti-l sa plateasca, daca nu, lasati puterea divina sa il pedepseasca !
Sunt sigura ca pedeapsa va fi tot atat de amara ca sufletul lui.
Multa sanatate !

HOTÃRÂRE nr. 355 din 11 aprilie 2007 privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor

ART. 19 Efectuarea examenului medical periodic are următoarele scopuri:
a) confirmarea sau infirmarea la perioade de timp stabilite a aptitudinii în munca pentru profesia/funcţia şi locul de munca pentru care s-a făcut angajarea şi s-a eliberat fişa de aptitudine;
b) depistarea apariţiei unor boli care constituie contraindicatii pentru activităţile şi locurile de munca cu expunere la factori de risc profesional;
c) diagnosticarea bolilor profesionale;
d) diagnosticarea bolilor legate de profesie;
e) depistarea bolilor care constituie risc pentru viata şi sănătatea celorlalţi lucrători la acelaşi loc de munca;
f) depistarea bolilor care constituie risc pentru securitatea unităţii, pentru calitatea produselor sau pentru populaţia cu care lucrătorul vine în contact prin natura activităţii sale.

ART. 20 Examenul medical periodic se efectuează obligatoriu tuturor lucrătorilor.

ART. 23 Examenul medical la reluarea activităţii se efectuează după o întrerupere a activităţii de minimum 90 de zile, pentru motive medicale, sau de 6 luni, pentru orice alte motive, în termen de 7 zile de la reluarea activităţii, cu respectarea dispoziţiilor art. 22.

ART. 46 Dosarului medical îi sunt aplicabile prevederile art. 21-25 din Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003, referitoare la dreptul la confidenţialitatea informaţiilor şi viata privată a pacientului.
va multumesc mult pt mesaje
ma gandesc serios sa ii dau in judecata dar in cazul acesta ce as castiga?
oricum, cariera mea in aceasta companie s-a terminat, cand ma voi intoarce din concediul medical va trebui sa gasesc alt loc de munca.
ce motive pot invoca in cazul judecatii? cati bani pot cere ca si daune morale? ce dovezi trebuie sa aduc in instanta? nu stiu daca voi avea suportul colegilor deoarece se tem sa nu cumva sa li se gaseasca vreun nod in papura...amenintari si asa mai departe...
este bine ca prim pas sa gasesc un avocat bun si sa avem o intrevedere cu cei de la hr si cu directorul general? oricum, managea de resurse umane ar trebui data afara.
ce as risca daca as da cazul la televizor?
multumesc
Da, ideea cu TV, nu e rea. S-ar lega de cazul precedent si ar fi o stire.
Putina valva, mai afla si alti angajatori ce patesc daca vor proceda la fel, si va va fi mai usor in instanta.
Plangerea s-ar intemeia pe atr. 46 din HG 355/2007.
Dar, avocatul costa, si stresul termenelor de judecata nu cred ca e ceea ce aveti nevoie acum.
Eu as trimite email la mai multe televiziuni si ziare ! Ce va costa ?
Sanatate multa!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariatul refuza controlul medical periodic buna ziua, va rog ... Catalinavoinea11 Catalinavoinea11 Salariatul refuza controlul medical periodic Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: Un salariat nu s-a prezentat la controlul medical ... (vezi toată discuția)
Relații de munca eniko69 eniko69 Lucrez în cadrul serviciilor de urgenta, și de curând am avut o colegă cu tentativa de suicid. După 2 săptămâni de concediu medical, dorește ... (vezi toată discuția)
Exercitarea profesiei de medic crystyna04 crystyna04 Ce boli te face inapt de a ti exercita profesia de medic?Multumesc (vezi toată discuția)