avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 670 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Marfa din Elvetia
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Marfa din Elvetia

Buna dimineata! Acum vreo 6 luni am primit cu revista Readers Digest un fel de carte postala cu oferta promotionala la lenjerie, oferta din Elvetia. Am comandat un set pt mine si unul pt sotie, le-am primit si le-am platit. Imediat am primit un alt mesaj prin care mi se spunea ca mi se vor trimite la cateva luni produse, in cazul in care nu raspund, iar daca refuz , sa le comunic in scris. La acest mesaj nu am raspuns, considerand ca nu ma poate obliga nimeni sa primesc ceva ce nu am comandat. Acum vreo 2 saptamani am primit instiintare de la posta pt pachet din Elvetia, pe care nu l-am ridicat. Ieri in schimb am primit somatie de plata pentru acest pachet. Daca ma poate ajuta cineva, multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: eugenilean , utilizator 21:37, 2 Octombrie 2008
Trebuie vazute actele, ce scrie in somatie?
Pe ce se bazeaza, e vreun temei legal?
Ce fel de somatie e, de catre cine e trimisa si prin cine??
Codul civil e baza acestei somatii. S-a facut o oferta si – pt ca nu ati trimis instiintarea scrisa ca nu doriti alte produse – ofertantul a inteles ca sunteti de acord sa cumparati. Pt ca a fost un contract incheiat la distanta (adica, nu erati fata in fata cu ofertantul), problema fortei obligatorii a ofertei e greu de rezolvat. Oferta la distanta se trimite prin posta, fax, msm etc. In practica, se interpreteaza art 35 al 1 C.comercial in care e mentionat ca un contract de acest gen nu e valabil incheiat daca acceptarea nu a ajuns la ofertant. Dv ar fi trebuit sa le trimiteti scrisoarea ceruta. Din punctul lor de vedere „tacerea” a insemnat acceptarea ofertei, iar refuzul de a ridica bunul le da dreptul sa va someze – pt ca refuzati (nejustificat, in opinia lor) sa cumparati ceva ce ati comandat. Daca nu e prea scump, poate ca ar trebui sa ridicati acest colet si sa le scrieti (cu o confirmare de primire, eventual declarand continutul scrisorii) ca refuzati orice alt produs.
Nu e prima firma despre care aflu ca face asemenea oferte – la care cere un mesaj scris pt refuz. In general, oamenii nu prea dau atentie intelesului termenilor, fiind de buna credinta si fiind convinsi ca nu pot fi obligati sa cumpere/sa faca ceea ce nu vor.
Ultima modificare: Marți, 30 Septembrie 2008
trope_doi, utilizator
Multumesc foarte mult pentru ajutor. O ultima intrebare-ar ajuta daca platesc, solicit produsul(pe care nu l-am ridicat), trimit scrisoarea cu refuz pt viitoare produse, in conditiile in care , dupa cum imi amintesc, ei spuneau ca vor livra pentru un an sau mai putin, tot la 3 luni?
trope_doi, de cate ori ai auzit ca revista asta se trimite cu confirmare de primire? Ia uimiti-ne, domnule sau doamna eugenilean, si spuneti ca ati semnat de primirea minunatei oferte... :O

Somatia aia nu face doi lei, nici nu i-as da atentie...
IN primul rand, o somatie se face in baza unui titlu executoriu, unde exista in cazul de fata titlu executoriu? In baza unei lipse de raspuns exista?? :stunned:

CHestiunile de gen sunt abuzuri si practici ilegale, nu exista sa dati un acord tacit in acceptarea unei oferte, mai ales ca nu ati semnati niciun acord in acest sens.
Orice contract incheiat la distanta presupune acordul partilor, aici nu vad niciun acord; iar daca tacerea unei parti se prezuma a fi acord, atunci partea aceea trebuia sa fi semnat un act antertior in acest sens...

Pai, maine trimit si eu oferte de vanzare agrafe cu mentiune ca, daca nu-mi raspundeti, inseamna ca le vreti, la minunatul pret de 1000 de lei... o bucata! =D>
Cine poate chiar considera ca e posibil sa i se bage pe gat un acord, astfel...

Daca imi raspundeati la intrebari, va puteam raspounde mai la obiect ce sa faceti. Oricum, ma indoiesc de faptul ca acea somatie e chiar o somatie legala. Care e termenul de plata dat prin somatie? De fapt, nu raspundeti la intrebari, ca si cum am putea da raspunsuri bune pe ghicite... :slap:
Mai exista si legea aia, privind clauzele abuzive in contractele dintre consumatori si comercianti
...
Ultima modificare: Miercuri, 1 Octombrie 2008
ContSters56778, utilizator

Alte discuții în legătură

Comert la distanta plummy plummy Buna ziua! Am o cunostinta care a facut o comanda acum ceva vreme prin internet la o firma. A comandat ceva aflat in oferta (compleu lenjerie intima cu 25 de ... (vezi toată discuția)
Daca am comandat un produs la o firma care comercializa acel produs inseamna ca am incheiat un contract la distanta cu firma? alea_him alea_him Anul trecut prin februarie sau martie am facut comanda la firma Provea la un set arabella si nu a ajuns nici pana in ziua de azi acest set la mine . In luna ... (vezi toată discuția)
Produse provea genocatz genocatz BUNA ZIUA Am comandat folosind un talon dintr-o revista niste produse “ Miriale – o marca a grupului Provea” ( lenjerie de corp).In ... (vezi toată discuția)