avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 888 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... programul de lucru
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

programul de lucru

Buna ziua. Va rog frumos sa imi spuneti si mie daca este legal urmatorul lucru, si anume: sotia mea lucreaza la [Editat - va rog sa cititi pct. 2.11 din regulament], contractul de munca este facut pe 8 ore, dar la fiecare tura se depaseste programul de lucru, mai ales la schimbul 2 programul este de la 14 la 22 si angajatii sunt tinuti pana la ora 1.00 de fiecare data nefiind platiti peste program. va intreb este legal acest lucru?
La [Editat] Romania sunt mari nereguli , angajatii sunt amenintati ca vor fi dati afara daca le cer sefilor sa le dea drumul dupa cele 8 ore din contractul de munca.
Va rog spuneti-mi si mie parerea dvs de specialisti si apoi catre ce autoritate a statului pot sa ma adresez fara ca sotia mea sa aiba repercusiuni din cauza angajatorului.

Stima!
Ultima modificare: Duminică, 13 Noiembrie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: deab , utilizator 10:26, 14 Noiembrie 2011
Nu, nu este legal daca nu se platesc orele suplimentare, dar daca vrea sa tina de locul de munca, trebuie sa "joace cum canta ei ", altfel...:wave: Va puteti adresa ITM, insa sa nu credeti ca in final nu se afla cine a reclamat.
Atentie si intelepciune ! O slujba e mai buna decat nici una...mai ales in astfel de vremuri.
am uitat sa precizez un lucru, daca voi face aceasta reclamatie catre ITM si o voi face pana la urma, sotia mea este insarcinata poate fi data afara si asa? Va amintesc ca este pusa sa ridice marfa cu o greutate mare si asta nu duce decat la periclitarea vietii bebelusului banuiesc. Le-a adus la cunostinta sefilor de sarcina si nui intereseaza, deci si in aceasta postura daca ii reclam la ITM mai poate fi data afara?

Stima!
1. In primul rand, sa adca la cunostinta angajatorului in scris ca este insarcinata .. in acest sens, va anexa un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa îi ateste aceasta stare.

2. În termen de 10 zile lucratoare de la data la care angajatorul a fost anuntat în scris de catre o salariata ca se este greavida , acesta are obligatia sa înstiinteze medicul de medicina muncii, precum si inspectoratul teritorial de munca pe a carui raza îsi desfasoara activitatea.


3. Angajatorului ii este interzis sa dispuna concedierea unei persoane pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere.

4. Pentru nereguli savarsite in legatura cu relatiile de munca, securitarea si sanatatea in munca sotia dvs se poate adresa ITM-ului in a carui raza teritoriala isi are sediul social angajatorul.

5. O.U.G. nr. 96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de munca
art.9
În cazul în care o salariata se afla în una dintre situatiile prevazute la art. 2 lit. c)-e) si desfasoara la locul de munca o activitate care prezinta riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii si alaptarii, în sensul celor prevazute la art. 5 alin. (1), angajatorul este obligat sa îi modifice în mod corespunzator conditiile si/sau orarul de munca ori, daca nu este posibil, sa o repartizeze la alt loc de munca fara riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa, conform recomandarii medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu mentinerea veniturilor salariale.

art. 10
(1)În cazul în care angajatorul, din motive justificate în mod obiectiv, nu poate sa îndeplineasca obligatia prevazuta la art. 9, salariatele prevazute la art. 2 lit. c)-e) au dreptul la concediu de risc maternal, dupa cum urmeaza:
a)înainte de data solicitarii concediului de maternitate, stabilit potrivit reglementarilor legale privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, salariatele prevazute la art. 2 lit. c);
b)dupa data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, salariatele prevazute la art. 2 lit. d) si e), în cazul în care nu solicita concediul si indemnizatia pentru cresterea si îngrijirea copilului pâna la împlinirea vârstei de 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pâna la 3 ani.
(2)Concediul de risc maternal se poate acorda, în întregime sau fractionat, pe o perioada ce nu poate depasi 120 de zile, de catre medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical în acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevazute de legislatia privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.
(3)Eliberarea certificatului medical se va face în conditiile în care salariata s-a prezentat la consultatiile prenatale si postnatale, conform normelor Ministerului Sanatatii
Cel mai sigur pentru sotia si in primul rand pentru viata bebelusului este sa-si ia concediu de risc maternal (120 zile,deja acopera 4 luni de sarcina),ulterior intra in concediu sarcina si lauzie de 126(minim 42 zile dupa nastere,inainte vreo 70,80 zile,deci 2 luni si ceva acoperite). Daca nu era vorba de viata copilului,mai indura un astfel de program pentru ca foarte usor poti pierde si acel loc de munca ce te trimite-n familie la miezul noptii,dar asa e vorba de o alta viata pentru care decideti impreuna!Multa sanatate

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de risc maternal si concediu de maternitate ContSters367675 ContSters367675 Buna ziua, sunt insarcinata in 5 saptamani, lucrez de 6 luni ca lucrator comercial si vroiam sa va intreb daca pot intra in concediu de risc maternal si de la ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate, sarcina cu risc, concediu prenatal iulian.i iulian.i Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu cateva informatii. Sotia este insarcinata.I s-a recomandat sa intre in concediu de sarcina cu risc.Va rog sa ma lamuriti ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal Amaia27 Amaia27 Buna ziua, avand in vedere ca o sa am doar 3 luni de munca in luna februarie, si o sa fiu gravida in 7 luni, data estimata a nasterii fiind 17-20.04.20, oare ... (vezi toată discuția)