mariana_en a scris:
referitor la RIL-ul cu pricina, e un bai. in considerentele hotararii se spune ca infractiunile intentionate care au avut ca urmare moartea persoanei includ SI infractiunile savarsite cu praeterintentie. ca atare, sintagma nu se refera EXCLUSIV la acestea, ci le include. Si as mai avea un argument: sunt imprescriptibile infractiunile savarsite cu praeterintentie si una cu intentie nu? totusi,in primul caz uciderea a fost din culpa, si nu se prescrie..
edit: patrick, noi nu avem pe cine intreba...ce zici?
Nu am găsit exact speța despre care vorbiți în legătură cu prescripția, dar bănuiesc că vă referiți la art 121 CP alin 2 lit b, așa cum a fost modificat prin L 27 / 2012:
„Art. 121 Prescripția răspunderii penale
...
(2) Prescripția nu înlătură răspunderea penală în cazurile:
...
b) Infracțiunilor prevăzute la art. 174 - 176 și al infracțiunilor intenționate urmate de moartea victimei”
Adică sunt imprescriptibile omorul, omorul calificat și omorul deosebit de grav - de la secțiunea I - Omuciderea și celelalte infracțiuni intenționate care au ca rezultat moartea victimei (adică moartea se produce din culpă) - loviri și vătămări cauzatoare de moarte, violul urmat de moartea victimei, tâlhăria urmată de moartea victimei, etc.
Nu intră aici pruncuciderea pentru că acolo nu avem o infracțiune intenționată (alta decât una din cele de la omucidere) și încă una de omor din culpă.
Un argument pentru această opinie este și formularea textului de lege de la lit b), în sensul că s-au prevăzut doar infracțiunile 174- 176 de la secțiunea infracțiunilor de omucidere la care s-au adăugat celelalte, care sunt prevăzute la alte secțiuni ale CP dar care au ca rezultat moartea victimei.
Dacă se dorea inroducerea pruncuciderii în această categorie s-ar fi prevăzut expres infracțiunile de la 174 - 177 în loc de 174 - 176.
Un alt argument ar fi și gradul mai scăzut de periculozitate al pruncuciderii față de celelalte infracțiuni de omucidere care rezultă chiar din limitele de pedeapsă.
Astfel pruncuciderea se pedepsește cu max 7 ani închisoare pe când uciderea din culpă (de exemplu) - care este prescriptibilă - se pedepsește cu până la 15 ani închisoare. Deci nu ar avea logică să fie imprescriptibilă pruncuciderea și prescriptibilă uciderea din culpă.
Avându-se în vedere circumsanțele în care se săvârșește pruncuciderea (starea de tulburare a mamei) legiuitorul a avut intenția de a considera - din punct de vedere a condițiilor și circumstanțelor în care se săvârșește dar și din acela al regimului sancționator - această infracțiune mai apropiată de uciderea din culpă decât de cele de omor. De aceea a prevăzut ca regimul prescripției penru această infracțiune să fie cel de la uciderea din culpă și nu acela de la infracțiunile de omor.
Părerea mea.