avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere magistratura 2012
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere magistratura 2012

Buna ziua tuturor, sunt unul dintre cei care s-au trezit mai tirziu sa dea examen la magistratura, cu toate ca indeplineam conditiile de ceva vreme.

Am participat si eu la examenul de anul acesta din 13 noiembrie, sincer nu m-am pregatit decit o luna si o sa il pic cu brio.

Am mers mai mult la examen dupa principiul (poate gresit , dar acestea sunt imprejurarile) ca este un examen pe care nu pot sa il iau din prima, din 2 motive :
1- nu pot sa spun ca am timpul (servici , famile cu 2 copii) sa tocesc non stop 3-6 luni, si , chiar daca l-as avea consider ca acest examen necesita o aprofundare sistematica a cunostintelor (trebuie sa gasesti logica legiuitorului coroborata cu hotararile date de instante ulterior, si nu sa inveti ca un papagal ca ulterior sa nu stii ce si cum sa aplici - natura serviciului m-a invatat ca legile romanesti lasa prea mult loc la interpretare, iar in unele chiar daca exista incadrarea in continutul lor aceasta se aplica defectuos)
2- trebuie sa te obisnuiesti cu ”febra examenului” , desi auzind de la altii care au mai dat axamenul ca nu trebuie sa te intorci asupra raspunsurilor la intrebari , eu am comis si gresala asta (cind am trecut raspunsurile, la 4 spete si 6 intrebari am inlocuit raspunsurile care ulterior s-a dovedit a fi cele corecte , deci -1,6)

Personal sper sa se dea examen si in 2012 cind o sa fiu , zic eu acum , mult mai pregatit.

In ciuda superstitiilor ca acesta a fost ultimul examen de acest fel , am facut o analiza a posturilor scoase la concurs in ultimii ani, dupa cum urmeaza :

concurs noiembrie 2008
35 posturi jud - 218 inscrisi - 6,2/loc, dupa examen s-au ocupat toate locurile
54 posturi proc - 437 inscrisi - 8/loc , dupa xamen s-au ocupat 34 locuri

concurs martie 2009
70 posturi jud - 789 inscrisi - 11,2/loc, dupa examen s-au ocupat toate locurile
60 posturi proc - 438 inscrisi - 7,3/loc , dupa xamen s-au ocupat toate locurile

concurs noiembrie 2009
70 posturi jud - 689 inscrisi - 9,8/loc, dupa examen s-au ocupat 55 locuri
50 posturi proc - 503 inscrisi - 10,6/loc , dupa xamen s-au ocupat 28 locuri

concurs martie 2010
85 posturi jud - 858 inscrisi - 9,6/loc, dupa examen s-au ocupat toate locurile
62 posturi proc - 617 inscrisi - 9,9/loc , dupa xamen s-au ocupat toate locurile

concurs noiembrie 2010
60 posturi jud - 850 inscrisi - 14,1/loc, dupa examen s-au ocupat toate locurile
50 posturi proc - 638 inscrisi - 12,8/loc , dupa xamen s-au ocupat toate locurile

concurs noiembrie 2011
20 posturi jud - circa 600 inscrisi - 30/loc, dupa examen s-au ocupat ??? locuri
20 posturi proc - circa 730 inscrisi - 36,5/loc , dupa xamen s-au ocupat ??? locuri

si am ajuns la concluzia ca examenul a devenit mai greu de la an la an atit din prisma concurentei cit si a intrebarilor puse, deci cei admisi merita pe deplin posturile respective, felicitandu-i cu aceasta ocazie pentru munca depusa.

Ar fi pacat sa nu se mai sustina examen si la anul, deoarece cred ca gradul de pregatire al concurentilor creste de la an la an , intervine motivarea (o sa iau la anul) iar cei care nu au luat , la locul de munca au o conduita si o pregatire profesionala juridica mult mai adecvata cerintelor postului.
Daca vreti, este un fel de domino (ofiter de politie judiciara pregatit / avocat pregatit rezulta greseli mai putine, un curs al justitiei mai rapid , procurorul efectueaza urmarirea penala completa repede si bine, judecata se termina mai repede si Romania nu mai va fi sanctionate la CEDO ca si pina acum)

In cazul in care se va sustine examen prin INM, atat eu dar (cred) si o buna parte din restul concurentilor nu vor aplica pentru aceasta solutie in primul rind din motive financare, deoarece multi au familii, ipoteci neputand sa faca fata cu bursa de la INM. In aceasta ipoteza multi oameni pregatiti (poate si cu experienta in domeniul juridic deoarece stiti cum e ”teoria ca teoria , dar practica te omoare”)vor prefera sa ramina la actualul loc de munca.

Personal astept hoatararea CSM de luna viitoare, cu privire la calendarul estimativ al concursurilor si examenelor organizate in 2012
Ultima modificare: Luni, 14 Noiembrie 2011
Sakura77, utilizator
Intervenţie moderator


Bună dimineaţa,

În primul rând vreau să îi felicit pe toţi cei care au participat la acest concurs. Chiar dacă dvs. nu vă daţi seama, sunteţi printre cei mai bine pregătiţi jurişti din România. Asta este părerea mea, care, atunci când vreau să aflu opinii seriose şi argumentate în legătură cu o chestiune de natură juridică, le caut şi le citesc în aceasta secţiune a Forumului.

În al doilea rând, am sters în această noapte mai multe mesaje şi vreau să adresez mai multe rugăminţi. Îi rog pe cei care au făcut afirmaţii jignitoare şi care nu pot fi probate să se oprească aici. De asemenea, îi rog pe cei care doresc să se certe să caute un alt forum. Mesajele conflictuale şi mesajele care îi pot jigni pe cei care au luat prima probă sunt neregulamentare.

Pe scurt, îi rog pe cei care au luat prima probă să se concentreze la raţionament (care nu mi se pare tocmai o discuţie de forum), iar pe cei care vor da în noiembrie sau la anul îi rog să se concentreze în această direcţie. Sper ca intervenţia mea să fie singura pe care o scriu în acest topic în calitate de moderator.

Mulţumesc anticipat.

Gabriela Pintea
mariana_en a scris:

referitor la RIL-ul cu pricina, e un bai. in considerentele hotararii se spune ca infractiunile intentionate care au avut ca urmare moartea persoanei includ SI infractiunile savarsite cu praeterintentie. ca atare, sintagma nu se refera EXCLUSIV la acestea, ci le include. Si as mai avea un argument: sunt imprescriptibile infractiunile savarsite cu praeterintentie si una cu intentie nu? totusi,in primul caz uciderea a fost din culpa, si nu se prescrie..
edit: patrick, noi nu avem pe cine intreba...ce zici?


Nu am găsit exact speța despre care vorbiți în legătură cu prescripția, dar bănuiesc că vă referiți la art 121 CP alin 2 lit b, așa cum a fost modificat prin L 27 / 2012:

„Art. 121 Prescripția răspunderii penale
...
(2) Prescripția nu înlătură răspunderea penală în cazurile:
...
b) Infracțiunilor prevăzute la art. 174 - 176 și al infracțiunilor intenționate urmate de moartea victimei”


Adică sunt imprescriptibile omorul, omorul calificat și omorul deosebit de grav - de la secțiunea I - Omuciderea și celelalte infracțiuni intenționate care au ca rezultat moartea victimei (adică moartea se produce din culpă) - loviri și vătămări cauzatoare de moarte, violul urmat de moartea victimei, tâlhăria urmată de moartea victimei, etc.

Nu intră aici pruncuciderea pentru că acolo nu avem o infracțiune intenționată (alta decât una din cele de la omucidere) și încă una de omor din culpă.

Un argument pentru această opinie este și formularea textului de lege de la lit b), în sensul că s-au prevăzut doar infracțiunile 174- 176 de la secțiunea infracțiunilor de omucidere la care s-au adăugat celelalte, care sunt prevăzute la alte secțiuni ale CP dar care au ca rezultat moartea victimei.
Dacă se dorea inroducerea pruncuciderii în această categorie s-ar fi prevăzut expres infracțiunile de la 174 - 177 în loc de 174 - 176.

Un alt argument ar fi și gradul mai scăzut de periculozitate al pruncuciderii față de celelalte infracțiuni de omucidere care rezultă chiar din limitele de pedeapsă.
Astfel pruncuciderea se pedepsește cu max 7 ani închisoare pe când uciderea din culpă (de exemplu) - care este prescriptibilă - se pedepsește cu până la 15 ani închisoare. Deci nu ar avea logică să fie imprescriptibilă pruncuciderea și prescriptibilă uciderea din culpă.

Avându-se în vedere circumsanțele în care se săvârșește pruncuciderea (starea de tulburare a mamei) legiuitorul a avut intenția de a considera - din punct de vedere a condițiilor și circumstanțelor în care se săvârșește dar și din acela al regimului sancționator - această infracțiune mai apropiată de uciderea din culpă decât de cele de omor. De aceea a prevăzut ca regimul prescripției penru această infracțiune să fie cel de la uciderea din culpă și nu acela de la infracțiunile de omor.

Părerea mea.
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Septembrie 2012
Patrick_, utilizator
a doua zi senzatia e mai acuta , ieri eram mai bine
eu am plecat in vacanta, direct de la concurs, si abia joi, pe 30 am avut acces la net , cand am reusit sa-mi socotesc " bobocii", 69/70
vineri au ramas 69, si e o senzatie amara, incerc sa ma impac cu tot felul, ca eram in coada listei, ca poate nu urcam suficient sa prind un loc, ca poate nu prindeam un loc bun, mai pe langa casa, ca strugurii sunt acri ( cu un singur i zice dex-ul :D)

orice mi-as spune, strugurii sunt dulci, doar ca eu n-am ajuns la ei

si cu asta nu imi mai plang de mila, ca mai am treaba, si inca sunt in vacanta

chiar daca am un nod in gat, pot sa-i felicit pe colegii nostrii care au luat peste 70, si le doresc succes in cele ce urmeaza

in special, tin sa o felicit pe sim05, pe care desi nu o cunosc personal, am urmarit-o cu admiratie si interes pe forum

felicitari si succes !
artax a scris:



in special, tin sa o felicit pe sim05, pe care desi nu o cunosc personal, am urmarit-o cu admiratie si interes pe forum

felicitari si succes !



Ms @artax!
Sunt convinsa ca o sa ai sanse mari in toamna, trebuie doar ambitie si perseverenta.
ma refer la dec. 20/2008 RIL care explica intelesul sintagmei "infractiuni savarsite cu intentie care au avut ca urmare moartea persoanei"
citez:
În consecinţă, în temeiul art. 25 lit. a) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, precum şi al art. 4142 din Codul de procedură penală, urmează a se admite recursul în interesul legii şi a se stabili că sintagma infracţiuni săvârşite cu intenţie "care au avut ca urmare moartea unei persoane", cuprinsă în dispoziţiile art. 76 alin. 2 din Codul penal, se interpretează în sensul că aceasta se referă şi la orice infracţiune a cărei formă de vinovăţie este praeterintenţia.
pana la urma. omorul simplu, calificat etc sunt si ele infractiuni savarsite cu intentie care au avut ca urmare moartea persoanei, nu? asta incerc sa spun: ca si pruncuciderea e tot o infractiune savarsita cu intentie care a avut ca urmare moartea unei persoane.
edit: e clar de ce are regim derogator in privinta pedepsei, dar aci vorbim de prescriptie.
mi-ar fi placut sa mai aud pareri...il intreaba careva pe udroiu?:tomato:

Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Septembrie 2012
mariana_en, utilizator

Alte discuții în legătură

Admitere magistratura ianuarie 2013 gabonne8107 gabonne8107 Oare se mai sustine o sesiune pentru cei cu vechime 5 ani in cursul lunii februarie 2013, dupa cum tot circula zvonuri? (vezi toată discuția)
Admitere inm nela.strugariu nela.strugariu este cineva dispus sa discutam pe forum azi? ceva noutati despre admiterea in INM?:-/ (vezi toată discuția)
Admitere magistratura 2014 IM12 IM12 am creat acest grup tocmai pentru a separa pe cei care dau direct pe post cu cei care dau la INM. Cred ca ne ajuta pe toti o asemenea diferentiere, ... (vezi toată discuția)