Buna ziua tuturor, sunt unul dintre cei care s-au trezit mai tirziu sa dea examen la magistratura, cu toate ca indeplineam conditiile de ceva vreme.
Am participat si eu la examenul de anul acesta din 13 noiembrie, sincer nu m-am pregatit decit o luna si o sa il pic cu brio.
Am mers mai mult la examen dupa principiul (poate gresit , dar acestea sunt imprejurarile) ca este un examen pe care nu pot sa il iau din prima, din 2 motive :
1- nu pot sa spun ca am timpul (servici , famile cu 2 copii) sa tocesc non stop 3-6 luni, si , chiar daca l-as avea consider ca acest examen necesita o aprofundare sistematica a cunostintelor (trebuie sa gasesti logica legiuitorului coroborata cu hotararile date de instante ulterior, si nu sa inveti ca un papagal ca ulterior sa nu stii ce si cum sa aplici - natura serviciului m-a invatat ca legile romanesti lasa prea mult loc la interpretare, iar in unele chiar daca exista incadrarea in continutul lor aceasta se aplica defectuos)
2- trebuie sa te obisnuiesti cu ”febra examenului” , desi auzind de la altii care au mai dat axamenul ca nu trebuie sa te intorci asupra raspunsurilor la intrebari , eu am comis si gresala asta (cind am trecut raspunsurile, la 4 spete si 6 intrebari am inlocuit raspunsurile care ulterior s-a dovedit a fi cele corecte , deci -1,6)
Personal sper sa se dea examen si in 2012 cind o sa fiu , zic eu acum , mult mai pregatit.
In ciuda superstitiilor ca acesta a fost ultimul examen de acest fel , am facut o analiza a posturilor scoase la concurs in ultimii ani, dupa cum urmeaza :
concurs noiembrie 2008
35 posturi jud - 218 inscrisi - 6,2/loc, dupa examen s-au ocupat toate locurile
54 posturi proc - 437 inscrisi - 8/loc , dupa xamen s-au ocupat 34 locuri
concurs martie 2009
70 posturi jud - 789 inscrisi - 11,2/loc, dupa examen s-au ocupat toate locurile
60 posturi proc - 438 inscrisi - 7,3/loc , dupa xamen s-au ocupat toate locurile
concurs noiembrie 2009
70 posturi jud - 689 inscrisi - 9,8/loc, dupa examen s-au ocupat 55 locuri
50 posturi proc - 503 inscrisi - 10,6/loc , dupa xamen s-au ocupat 28 locuri
concurs martie 2010
85 posturi jud - 858 inscrisi - 9,6/loc, dupa examen s-au ocupat toate locurile
62 posturi proc - 617 inscrisi - 9,9/loc , dupa xamen s-au ocupat toate locurile
concurs noiembrie 2010
60 posturi jud - 850 inscrisi - 14,1/loc, dupa examen s-au ocupat toate locurile
50 posturi proc - 638 inscrisi - 12,8/loc , dupa xamen s-au ocupat toate locurile
concurs noiembrie 2011
20 posturi jud - circa 600 inscrisi - 30/loc, dupa examen s-au ocupat ??? locuri
20 posturi proc - circa 730 inscrisi - 36,5/loc , dupa xamen s-au ocupat ??? locuri
si am ajuns la concluzia ca examenul a devenit mai greu de la an la an atit din prisma concurentei cit si a intrebarilor puse, deci cei admisi merita pe deplin posturile respective, felicitandu-i cu aceasta ocazie pentru munca depusa.
Ar fi pacat sa nu se mai sustina examen si la anul, deoarece cred ca gradul de pregatire al concurentilor creste de la an la an , intervine motivarea (o sa iau la anul) iar cei care nu au luat , la locul de munca au o conduita si o pregatire profesionala juridica mult mai adecvata cerintelor postului.
Daca vreti, este un fel de domino (ofiter de politie judiciara pregatit / avocat pregatit rezulta greseli mai putine, un curs al justitiei mai rapid , procurorul efectueaza urmarirea penala completa repede si bine, judecata se termina mai repede si Romania nu mai va fi sanctionate la CEDO ca si pina acum)
In cazul in care se va sustine examen prin INM, atat eu dar (cred) si o buna parte din restul concurentilor nu vor aplica pentru aceasta solutie in primul rind din motive financare, deoarece multi au familii, ipoteci neputand sa faca fata cu bursa de la INM. In aceasta ipoteza multi oameni pregatiti (poate si cu experienta in domeniul juridic deoarece stiti cum e ”teoria ca teoria , dar practica te omoare”)vor prefera sa ramina la actualul loc de munca.
Personal astept hoatararea CSM de luna viitoare, cu privire la calendarul estimativ al concursurilor si examenelor organizate in 2012
nu stiu cum ati interpretat voi legea dar eu am inteles ca numai cei care tocmai au absolvit inm-ul sau o alta forma de studii superioare( nu e cazul , noi avem toti vechime) beneficiaza de prima de instalare. M-as bucura foarte mult sa fie ca voi si sa luam prima de instalare dar din cate stiu eu nu e cazul.
art. 26 din oug27/2006- absolventii, inclusiv cei ai INM,....beneficiaza de o indemnizatie de instalare ..... Pai ce interpretare, noi nu suntem absolventi (ai unor studii superioare)? Adica daca avem si vechime, nu avem si studii? Iar faptul ca depinde de instanta/parchet ce reprezinta?
Art. 26. - (1) Absolvenţii, inclusiv cei ai Institutului Naţional al Magistraturii, în primul an de activitate după terminarea studiilor, numiţi ca judecători, procurori sau personal asimilat acestora în unităţi din altă localitate decât cea de domiciliu, beneficiază de o indemnizaţie de instalare egală cu indemnizaţia de încadrare brută lunară corespunzătoare funcţiei în care urmează să fie încadraţi. Această indemnizaţie se acordă şi absolvenţilor numiţi pe funcţii de personal asimilat în Ministerul Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii, Institutul Naţional al Magistraturii, Ministerul Public sau Institutul Naţional de Criminologie.
Suntem absolventi, dar nu suntem in primul an de activitate dupa terminarea studiilor. Si eu interpretez ca nu ne incadram printre cei care pot primi aceasta prima. Nu stiu pe cine o fi intrebat dl. Danilet si i-a spus ca primim si noi aceasta prima de instalare, dar, tinand cont de aceasta informatie, eu ma gandesc ca atunci cand voi depune cererea de restituire a taxei examinarii medicale sa inserez si un paragraf prin care cer aceasta prima de instalare. Daca o primesc, bine, daca nu, asta e!
De prins, mi-ar prinde bine o asemenea prima, ma costa ceva mutarea asta. Totusi, eu stau destul de bine, in sensul ca ma mut doar la vreo 150 km distanta, dar ma gandesc ce greu le-o fi celor care se muta la distante mult mai mari.
Referitor la decontarea chiriei, stiti ceva despre marimea spatiului pe care il putem inchiria? Avem dreptul la un anumit numar de mp/pers sau nu conteaza, atata vreme cat ne incadram in limita prevazuta de ordinul privind decontarea chiriilor?
Intreb pentru ca am auzit ca exista posibilitatea sa suportam si noi o parte din chirie daca luam un spatiu prea mare, dar nu am gasit nicio reglementare in acest sens. Voi ce stiti?
art. 26 din oug27/2006- absolventii, inclusiv cei ai INM,....beneficiaza de o indemnizatie de instalare ..... Pai ce interpretare, noi nu suntem absolventi (ai unor studii superioare)? Adica daca avem si vechime, nu avem si studii? Iar faptul ca depinde de instanta/parchet ce reprezinta?
tu ai ceva cu mine si cred ca vorbim si limbi diferite ( tu fiind rapidist vorbesti pasareasca :) ) . textul de lege actualizat si corect e asta:
Art. I. - Se aproba Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 27 din 29 martie 2006 privind salarizarea si alte drepturi ale judecatorilor, procurorilor si altor categorii de personal din sistemul justitiei, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 314 din 7 aprilie 2006, cu urmatoarele modificari si completari:
"Art. 26. - (1) Absolventii, la incadrarea ca judecatori, procurori sau personal asimilat acestora, imediat dupa terminarea studiilor superioare juridice sau, dupa caz, a Institutului National al Magistraturii, in unitati din alta localitate decat cea de domiciliu, beneficiaza de o indemnizatie de instalare egala cu indemnizatia de incadrare bruta lunara corespunzatoare functiei in care sunt incadrati.
(2) In cazul in care absolventul este incadrat intr-o unitate din mediul rural, indemnizatia va fi egala cu doua indemnizatii de incadrare brute lunare. "