Buna ziua tuturor, sunt unul dintre cei care s-au trezit mai tirziu sa dea examen la magistratura, cu toate ca indeplineam conditiile de ceva vreme.
Am participat si eu la examenul de anul acesta din 13 noiembrie, sincer nu m-am pregatit decit o luna si o sa il pic cu brio.
Am mers mai mult la examen dupa principiul (poate gresit , dar acestea sunt imprejurarile) ca este un examen pe care nu pot sa il iau din prima, din 2 motive :
1- nu pot sa spun ca am timpul (servici , famile cu 2 copii) sa tocesc non stop 3-6 luni, si , chiar daca l-as avea consider ca acest examen necesita o aprofundare sistematica a cunostintelor (trebuie sa gasesti logica legiuitorului coroborata cu hotararile date de instante ulterior, si nu sa inveti ca un papagal ca ulterior sa nu stii ce si cum sa aplici - natura serviciului m-a invatat ca legile romanesti lasa prea mult loc la interpretare, iar in unele chiar daca exista incadrarea in continutul lor aceasta se aplica defectuos)
2- trebuie sa te obisnuiesti cu ”febra examenului” , desi auzind de la altii care au mai dat axamenul ca nu trebuie sa te intorci asupra raspunsurilor la intrebari , eu am comis si gresala asta (cind am trecut raspunsurile, la 4 spete si 6 intrebari am inlocuit raspunsurile care ulterior s-a dovedit a fi cele corecte , deci -1,6)
Personal sper sa se dea examen si in 2012 cind o sa fiu , zic eu acum , mult mai pregatit.
In ciuda superstitiilor ca acesta a fost ultimul examen de acest fel , am facut o analiza a posturilor scoase la concurs in ultimii ani, dupa cum urmeaza :
concurs noiembrie 2008
35 posturi jud - 218 inscrisi - 6,2/loc, dupa examen s-au ocupat toate locurile
54 posturi proc - 437 inscrisi - 8/loc , dupa xamen s-au ocupat 34 locuri
concurs martie 2009
70 posturi jud - 789 inscrisi - 11,2/loc, dupa examen s-au ocupat toate locurile
60 posturi proc - 438 inscrisi - 7,3/loc , dupa xamen s-au ocupat toate locurile
concurs noiembrie 2009
70 posturi jud - 689 inscrisi - 9,8/loc, dupa examen s-au ocupat 55 locuri
50 posturi proc - 503 inscrisi - 10,6/loc , dupa xamen s-au ocupat 28 locuri
concurs martie 2010
85 posturi jud - 858 inscrisi - 9,6/loc, dupa examen s-au ocupat toate locurile
62 posturi proc - 617 inscrisi - 9,9/loc , dupa xamen s-au ocupat toate locurile
concurs noiembrie 2010
60 posturi jud - 850 inscrisi - 14,1/loc, dupa examen s-au ocupat toate locurile
50 posturi proc - 638 inscrisi - 12,8/loc , dupa xamen s-au ocupat toate locurile
concurs noiembrie 2011
20 posturi jud - circa 600 inscrisi - 30/loc, dupa examen s-au ocupat ??? locuri
20 posturi proc - circa 730 inscrisi - 36,5/loc , dupa xamen s-au ocupat ??? locuri
si am ajuns la concluzia ca examenul a devenit mai greu de la an la an atit din prisma concurentei cit si a intrebarilor puse, deci cei admisi merita pe deplin posturile respective, felicitandu-i cu aceasta ocazie pentru munca depusa.
Ar fi pacat sa nu se mai sustina examen si la anul, deoarece cred ca gradul de pregatire al concurentilor creste de la an la an , intervine motivarea (o sa iau la anul) iar cei care nu au luat , la locul de munca au o conduita si o pregatire profesionala juridica mult mai adecvata cerintelor postului.
Daca vreti, este un fel de domino (ofiter de politie judiciara pregatit / avocat pregatit rezulta greseli mai putine, un curs al justitiei mai rapid , procurorul efectueaza urmarirea penala completa repede si bine, judecata se termina mai repede si Romania nu mai va fi sanctionate la CEDO ca si pina acum)
In cazul in care se va sustine examen prin INM, atat eu dar (cred) si o buna parte din restul concurentilor nu vor aplica pentru aceasta solutie in primul rind din motive financare, deoarece multi au familii, ipoteci neputand sa faca fata cu bursa de la INM. In aceasta ipoteza multi oameni pregatiti (poate si cu experienta in domeniul juridic deoarece stiti cum e ”teoria ca teoria , dar practica te omoare”)vor prefera sa ramina la actualul loc de munca.
Personal astept hoatararea CSM de luna viitoare, cu privire la calendarul estimativ al concursurilor si examenelor organizate in 2012
Cu privire la neintelegerile tale referitoare la persoanele mature si de ce e mare nevoie de acest tip de magistrati in sistem, vreau sa iti spun ca stiinta de carte e necesara dar nu si suficienta in profesie. Teoretic e usor sa rezolvi spete, le faceam fluierand cand eram in INM si nu aveam nicio apasare sa scriu "admite/respinge cererea". La fel si motivarile, veneau de la sine. Asteapta sa vezi insa cand decizia o sa iti apartina, si aici nu ma refer la chestiunile grele, cum ar fi condamnarile penale, unde intr-adevar stagiarii nici nu au competenta. Ma refer la o banala plangere contraventionala la regimul circulatiei rutiere care ramane irevocabila mai nou de la primul nivel de instanta, respectiv judecatorie. Ia sa vezi tu atunci ce mult o sa te ajute stiinta de carte cand stii ca respingerea plangerii echivaleaza cu pierderea locului de munca de catre contravenient, care poate mai are si niste copii de intretinut. Nu zic ca un tanar absolvent de inm nu ar avea curajul sa respinga plangerea si sa il lase pieton si somer pe vitezistul soselelor, dar parca mai mult curaj am eu impresia, din constatarile mele, ca au cei cu experienta de viata. La fel si cu rechizitoriile procurorilor, crezi ca e usor sa trimiti un om in judecata mai ales cand probele sunt, de cele mai multe ori, indirecte?Cand faci practica pe langa judecator sau procuror e usor, crede-ma, decizia nu e a ta...
mneatza
buna si varicela la ceva ..(pentru noi)..daca vrem sa mergem la inm, e bine de stiut ce ne asteapta..
ziceai ca ai vazut prin inm avocati cu vechime facuti KO de absolventi cu cas la gura...am vazut si eu prin instante..mi-a placut..cand ajungi sa crezi ca daca esti mai batran, le stii pe toate, asa-ti trebuie. sa vezi ce fain e cand ii fac KO pe judecatori..atunci sa te tii. ia-l pe unu cu 15 ani vechime in magistratura si cu grad de curte de apel si pune-l sa dea examenul de intrare...o sa fie fain. asta nu inseamna musai ca tipu e prost gramada. pur si simplu s-a specializat pe altceva. asa si cu avocatii, juristii etc, care dupa 5-10 ani de civil&comercial dau prima data cu nasu in grilele lui udroiu...te sochezi, frate
Cu privire la neintelegerile tale referitoare la persoanele mature si de ce e mare nevoie de acest tip de magistrati in sistem, vreau sa iti spun ca stiinta de carte e necesara dar nu si suficienta in profesie. Teoretic e usor sa rezolvi spete, le faceam fluierand cand eram in INM si nu aveam nicio apasare sa scriu "admite/respinge cererea". La fel si motivarile, veneau de la sine. Asteapta sa vezi insa cand decizia o sa iti apartina, si aici nu ma refer la chestiunile grele, cum ar fi condamnarile penale, unde intr-adevar stagiarii nici nu au competenta. Ma refer la o banala plangere contraventionala la regimul circulatiei rutiere care ramane irevocabila mai nou de la primul nivel de instanta, respectiv judecatorie. Ia sa vezi tu atunci ce mult o sa te ajute stiinta de carte cand stii ca respingerea plangerii echivaleaza cu pierderea locului de munca de catre contravenient, care poate mai are si niste copii de intretinut. Nu zic ca un tanar absolvent de inm nu ar avea curajul sa respinga plangerea si sa il lase pieton si somer pe vitezistul soselelor, dar parca mai mult curaj am eu impresia, din constatarile mele, ca au cei cu experienta de viata. La fel si cu rechizitoriile procurorilor, crezi ca e usor sa trimiti un om in judecata mai ales cand probele sunt, de cele mai multe ori, indirecte?Cand faci practica pe langa judecator sau procuror e usor, crede-ma, decizia nu e a ta...
nu am negat nevoia de magistrati experimentati. prezenta lor e cruciala mai ales ca si formatori pentru noi cei tineri.
am scris undeva pe forum-ul acesta cateva lucruri despre constiinta, care in opinia mea trebuie sa fie o dominanta atunci cand infaptuiesti actul de justitie.
alegerea mea finala este sa profesez in penal...stiu ce ma asteapta.
ideala e combinatia dintre lege si '' suflet '', ceva de genul asta ne spunea profesorul de civil din facultate..spirit si litera.
legat de un potential vitezoman, as cauta sa vad daca exista un istoric , daca pot spune o '' continuitate '' in atitudinea sa vis-a-vis de aceste actiuni.
si da, daca prezinta un real pericol, bazat pe un istoric solid al actiunilor sale ca sofer, nu as avea nicio problema sa il las pieton, atat timp cat bazandu-ma si pe cazurile mediatizate unii dintre ei reprezinta un potential pericol pentru ...dreptul la viata.
Intrebare penal general
Se poate dispune reabilitarea judecatoreasca in cazul pedepsei amenzii ?
Eu stiu ca nu , pentru ca art. 135 are in vedere doar pedeapsa inchisorii . De altfel tot acest articol stabileste si termenele de reabilitare pentru aceste pedepse
Dar , pentru ca exista un dar , Udroiu si Mitrache cand trateaza reabilitarea judecatoreasca , afirma , ca " termenul de reabilitare curge de la executarea sau considerarea ca executata a pedepsei amenzii " Care termen si de ce pedeapsa amenzii ?
Cum e pana la urma ?
daca pentru unele se aplica reabilitarea judecatoreasca, iar pentru altele reabilitarea de drept, pentru toate se aplica procedura reabilit jud., asa ca se poate aplica reabilitarea jud. si in cazul amenzii.:slap:
mneatza
buna si varicela la ceva ..(pentru noi)..daca vrem sa mergem la inm, e bine de stiut ce ne asteapta..
ziceai ca ai vazut prin inm avocati cu vechime facuti KO de absolventi cu cas la gura...am vazut si eu prin instante..mi-a placut..cand ajungi sa crezi ca daca esti mai batran, le stii pe toate, asa-ti trebuie. sa vezi ce fain e cand ii fac KO pe judecatori..atunci sa te tii. ia-l pe unu cu 15 ani vechime in magistratura si cu grad de curte de apel si pune-l sa dea examenul de intrare...o sa fie fain. asta nu inseamna musai ca tipu e prost gramada. pur si simplu s-a specializat pe altceva. asa si cu avocatii, juristii etc, care dupa 5-10 ani de civil&comercial dau prima data cu nasu in grilele lui udroiu...te sochezi, frate
ai fi uimita sa descoperi grefieri de sedinta care stiu procedura mai bine decat unii dintre noi :duh: