avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 998 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere magistratura 2012
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere magistratura 2012

Buna ziua tuturor, sunt unul dintre cei care s-au trezit mai tirziu sa dea examen la magistratura, cu toate ca indeplineam conditiile de ceva vreme.

Am participat si eu la examenul de anul acesta din 13 noiembrie, sincer nu m-am pregatit decit o luna si o sa il pic cu brio.

Am mers mai mult la examen dupa principiul (poate gresit , dar acestea sunt imprejurarile) ca este un examen pe care nu pot sa il iau din prima, din 2 motive :
1- nu pot sa spun ca am timpul (servici , famile cu 2 copii) sa tocesc non stop 3-6 luni, si , chiar daca l-as avea consider ca acest examen necesita o aprofundare sistematica a cunostintelor (trebuie sa gasesti logica legiuitorului coroborata cu hotararile date de instante ulterior, si nu sa inveti ca un papagal ca ulterior sa nu stii ce si cum sa aplici - natura serviciului m-a invatat ca legile romanesti lasa prea mult loc la interpretare, iar in unele chiar daca exista incadrarea in continutul lor aceasta se aplica defectuos)
2- trebuie sa te obisnuiesti cu ”febra examenului” , desi auzind de la altii care au mai dat axamenul ca nu trebuie sa te intorci asupra raspunsurilor la intrebari , eu am comis si gresala asta (cind am trecut raspunsurile, la 4 spete si 6 intrebari am inlocuit raspunsurile care ulterior s-a dovedit a fi cele corecte , deci -1,6)

Personal sper sa se dea examen si in 2012 cind o sa fiu , zic eu acum , mult mai pregatit.

In ciuda superstitiilor ca acesta a fost ultimul examen de acest fel , am facut o analiza a posturilor scoase la concurs in ultimii ani, dupa cum urmeaza :

concurs noiembrie 2008
35 posturi jud - 218 inscrisi - 6,2/loc, dupa examen s-au ocupat toate locurile
54 posturi proc - 437 inscrisi - 8/loc , dupa xamen s-au ocupat 34 locuri

concurs martie 2009
70 posturi jud - 789 inscrisi - 11,2/loc, dupa examen s-au ocupat toate locurile
60 posturi proc - 438 inscrisi - 7,3/loc , dupa xamen s-au ocupat toate locurile

concurs noiembrie 2009
70 posturi jud - 689 inscrisi - 9,8/loc, dupa examen s-au ocupat 55 locuri
50 posturi proc - 503 inscrisi - 10,6/loc , dupa xamen s-au ocupat 28 locuri

concurs martie 2010
85 posturi jud - 858 inscrisi - 9,6/loc, dupa examen s-au ocupat toate locurile
62 posturi proc - 617 inscrisi - 9,9/loc , dupa xamen s-au ocupat toate locurile

concurs noiembrie 2010
60 posturi jud - 850 inscrisi - 14,1/loc, dupa examen s-au ocupat toate locurile
50 posturi proc - 638 inscrisi - 12,8/loc , dupa xamen s-au ocupat toate locurile

concurs noiembrie 2011
20 posturi jud - circa 600 inscrisi - 30/loc, dupa examen s-au ocupat ??? locuri
20 posturi proc - circa 730 inscrisi - 36,5/loc , dupa xamen s-au ocupat ??? locuri

si am ajuns la concluzia ca examenul a devenit mai greu de la an la an atit din prisma concurentei cit si a intrebarilor puse, deci cei admisi merita pe deplin posturile respective, felicitandu-i cu aceasta ocazie pentru munca depusa.

Ar fi pacat sa nu se mai sustina examen si la anul, deoarece cred ca gradul de pregatire al concurentilor creste de la an la an , intervine motivarea (o sa iau la anul) iar cei care nu au luat , la locul de munca au o conduita si o pregatire profesionala juridica mult mai adecvata cerintelor postului.
Daca vreti, este un fel de domino (ofiter de politie judiciara pregatit / avocat pregatit rezulta greseli mai putine, un curs al justitiei mai rapid , procurorul efectueaza urmarirea penala completa repede si bine, judecata se termina mai repede si Romania nu mai va fi sanctionate la CEDO ca si pina acum)

In cazul in care se va sustine examen prin INM, atat eu dar (cred) si o buna parte din restul concurentilor nu vor aplica pentru aceasta solutie in primul rind din motive financare, deoarece multi au familii, ipoteci neputand sa faca fata cu bursa de la INM. In aceasta ipoteza multi oameni pregatiti (poate si cu experienta in domeniul juridic deoarece stiti cum e ”teoria ca teoria , dar practica te omoare”)vor prefera sa ramina la actualul loc de munca.

Personal astept hoatararea CSM de luna viitoare, cu privire la calendarul estimativ al concursurilor si examenelor organizate in 2012
Ultima modificare: Luni, 14 Noiembrie 2011
Sakura77, utilizator
dreams_2011 a scris:

as vrea sa am ceva opinii despre punerea in discutie din oficiu a temeiniciei masurii de arestare preventiva a minorului inainte de termenul de expirare a mandatului, si inainte de termenul de 30 de zile stipulat in 160 h

infractiunea trafic de droguri de mare risc.

in principiu as vrea sa stiu ce v-ar determina sa revocati masura respectiva si cativa factori majori pentru mentinere.

aspirantii la pozitia de magistrat procuror sunt mai mult decat bineveniti #-o

Pt revocare, nu cred ca ar fi greu, adica dc constati ca nu mai sunt temeiurile initiale sau nu sunt temeiuri noi care sa justifice privarea de libertate dispuirevocarea.
Pt mentinere, cred ca e un pic mai dificil. depinde si de speta, cred ca in fct de situatie poti argumenta concret care ar putea fi factorii pt a mentine masura. Asa, la general iti pot spune ca argum,ente:
- infr grava
-posibilitatea de a se sustrage de la judecata sau de la executarea ped
-modalitatea de savarsire a infr, scopul urmarit.
Ultima modificare: Joi, 24 Noiembrie 2011
sim05, utilizator
10 - 20 de ani

descindere dupa filaj posesie plus comercializare catre organ sub acoperire

vreau doar sa stiu ce v-ar determina sa decideti '' stai '' sau '' pleci ''

as vrea sa citesc niste posibile circumstante atenuante / agravante
asa si dupa asta, as vrea sa dezbatem putin un subiect pe care nu l-am prea gasit, si anume constatarea decesului pe cale judecatoreasca.
isis23 a scris:

mariana_en a scris:

las` ca-s bune chestiile astea de incepator, sa-i mai scuture un pic p-aia experimentati...
uite o chestie care mie mi se pare halucinanta: unu e condamnat la inchisoare cu suspendare pt ca a condus fara permis. daca in termenul de incercare face aceeasi chestie, va face inchisoare, nu?(infr. intentionata, se revoca suspendarea etc). in schimb, daca in termenul de incercare, cu permisul in buzunar, goneste ca turbatul si omoara pe careva, o sa ia 3 ani cu suspendare...
scuze. pana scriu eu un mesaj, voi scrieti o pagina...sincer, cand ii aud pe avocatii apararii vorbind de prima "abatere" la un omor din culpa, imi vine sa-i strang de gat, chit ca n-am nici o treaba cu victima. iarta-l, domne, e prima oara cand omoara pe cineva...

Dar @Mariana , aplicarea lui art.83 alin 3 , cea cu aplicarea unei pedepse cu suspendarea in cazul savarsirii unei infractiuni din culpa in termenul de incercare , este OPTIONALA . Deci aprecierea este tot a judecatorului :( Daca vrea el , ii da tot cu suspendare , dar daca fura ceva i se revoca si ii da cu suspendare

in noul cod penal se elimină neajunsul ca o faptă să fie sancţionată ca fiind din culpă atunci când are o componentă infracţională gen cond fără permis sau cons de alcool. În altă ordine de idei, condamnarea pt cond fără permis atrage, dacă nu mă înşel, interdicţia de a obţine permis o perioadă de timp pe care nu o cunosc, dar, bănuiesc, până la reabilitare. Deci nu cred că se pune problema dreptului de a conduce în termenul de încercare pt. o astfel de persoană.
ªi, iertaţi-mă, din nou, dar abordaţi la un mod pe alocuri infantil problema pedepselor neprivative. Ca om care lucrează în domeniu am înţeles măcar atât: tendinţa justiţiei actuale este una restaurativă, urmărind atât repararea ,,răului" produs prin infracţiune, cât şi reintegrarea infractorului în societate şi ,,vindecarea" sa. Din câtă criminologie am citit eu(precum şi din...da, experienţă!)nu coerciţia cât mai aspră este cea care îi îndeamnă pe oameni să nu greşească. Aţi fi uimiţi să ştiţi ce destine se ascund , uneori, în spatele unui omor din culpă(de acord, fără comp. intenţională), şi aţi conştientiza că asta i se poate întâmpla fiecăruia dintre voi. Oare acţionăm toţi ca nişte roboţei cuminţi şi respectăm până... dincolo de literă-să zicem- viteza legală? Un simplu gest pe care nici nu aveţi timp să-l conştientizaţi se poate transforma în ,,lipsa de prevedere" sau ,,impudenţă" . Se poate compara asta cu procesul psihic ce stă la baza rezoluţiei infracţionale? ACEASTA este raţiunea pentru care legea aplică acest tratament diferit infracţiunilor din culpă. Nu vă blocaţi pe consecinţe; cu toţii ştim că urmările contează, dar nu numai ele! Un profesionist al dreptului nu trebuie să judece visceral, ci trebuie să ţină seama, cu obiectivitate, de toţi factorii prevăzuţi de lege pentru apreciere, pentru că există o ,,matematică" şi aici, nu este numai o problemă de conştiinţă a judecătorului.
interzicerea unor drepturi conexe se stipuleaza foarte clar in incheierea de condamnare, nu vine asa de la sine.

probabil ca nu se pune problema dreptului de a conduce, insa se pune problema incalcarii termenului de incercare.

tind sa cred ca nu ni se poate intampla fiecaruia dintre noi, asa tam-nesam sa devenim infractori de drept comun, ca atare teoria lombrosiana mi se pare usor depasita pe alocuri.

din abordarile puerile uneori se nasc marile solutii. din nou aici nu cred ca este cazul.

repet si imi sustin ideea culpa se acorda mult prea usor, uneori.
Ultima modificare: Joi, 24 Noiembrie 2011
dreams_2011, utilizator

Alte discuții în legătură

Admitere magistratura ianuarie 2013 gabonne8107 gabonne8107 Oare se mai sustine o sesiune pentru cei cu vechime 5 ani in cursul lunii februarie 2013, dupa cum tot circula zvonuri? (vezi toată discuția)
Admitere inm nela.strugariu nela.strugariu este cineva dispus sa discutam pe forum azi? ceva noutati despre admiterea in INM?:-/ (vezi toată discuția)
Admitere magistratura 2014 IM12 IM12 am creat acest grup tocmai pentru a separa pe cei care dau direct pe post cu cei care dau la INM. Cred ca ne ajuta pe toti o asemenea diferentiere, ... (vezi toată discuția)