isis23 a scris:
mariana_en a scris:
las` ca-s bune chestiile astea de incepator, sa-i mai scuture un pic p-aia experimentati...
uite o chestie care mie mi se pare halucinanta: unu e condamnat la inchisoare cu suspendare pt ca a condus fara permis. daca in termenul de incercare face aceeasi chestie, va face inchisoare, nu?(infr. intentionata, se revoca suspendarea etc). in schimb, daca in termenul de incercare, cu permisul in buzunar, goneste ca turbatul si omoara pe careva, o sa ia 3 ani cu suspendare...
scuze. pana scriu eu un mesaj, voi scrieti o pagina...sincer, cand ii aud pe avocatii apararii vorbind de prima "abatere" la un omor din culpa, imi vine sa-i strang de gat, chit ca n-am nici o treaba cu victima. iarta-l, domne, e prima oara cand omoara pe cineva...
Dar @Mariana , aplicarea lui art.83 alin 3 , cea cu aplicarea unei pedepse cu suspendarea in cazul savarsirii unei infractiuni din culpa in termenul de incercare , este OPTIONALA . Deci aprecierea este tot a judecatorului :( Daca vrea el , ii da tot cu suspendare , dar daca fura ceva i se revoca si ii da cu suspendare
in noul cod penal se elimină neajunsul ca o faptă să fie sancţionată ca fiind din culpă atunci când are o componentă infracţională gen cond fără permis sau cons de alcool. În altă ordine de idei, condamnarea pt cond fără permis atrage, dacă nu mă înşel, interdicţia de a obţine permis o perioadă de timp pe care nu o cunosc, dar, bănuiesc, până la reabilitare. Deci nu cred că se pune problema dreptului de a conduce în termenul de încercare pt. o astfel de persoană.
ªi, iertaţi-mă, din nou, dar abordaţi la un mod pe alocuri infantil problema pedepselor neprivative. Ca om care lucrează în domeniu am înţeles măcar atât: tendinţa justiţiei actuale este una restaurativă, urmărind atât repararea ,,răului" produs prin infracţiune, cât şi reintegrarea infractorului în societate şi ,,vindecarea" sa. Din câtă criminologie am citit eu(precum şi din...da, experienţă!)nu coerciţia cât mai aspră este cea care îi îndeamnă pe oameni să nu greşească. Aţi fi uimiţi să ştiţi ce destine se ascund , uneori, în spatele unui omor din culpă(de acord, fără comp. intenţională), şi aţi conştientiza că asta i se poate întâmpla fiecăruia dintre voi. Oare acţionăm toţi ca nişte roboţei cuminţi şi respectăm până... dincolo de literă-să zicem- viteza legală? Un simplu gest pe care nici nu aveţi timp să-l conştientizaţi se poate transforma în ,,lipsa de prevedere" sau ,,impudenţă" . Se poate compara asta cu procesul psihic ce stă la baza rezoluţiei infracţionale? ACEASTA este raţiunea pentru care legea aplică acest tratament diferit infracţiunilor din culpă. Nu vă blocaţi pe consecinţe; cu toţii ştim că urmările contează, dar nu numai ele! Un profesionist al dreptului nu trebuie să judece visceral, ci trebuie să ţină seama, cu obiectivitate, de toţi factorii prevăzuţi de lege pentru apreciere, pentru că există o ,,matematică" şi aici, nu este numai o problemă de conştiinţă a judecătorului.