avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 860 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Furt telefon mobil din locuinta
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Furt telefon mobil din locuinta

Buna ziua,
Am si eu o curiozitate despre procedura care se aplica in cazul unui furt din locuinta. In fapt, un amic al pagubitului i-a sustras acestuia telefonul mobil din locuinta si a plecat linistit. Cand pagubitul a observat lipsa telefonului, la cateva munite dupa ce plecase oaspetele, a alergat dupa acesta si l-a aoprit din drumul lui, dar, desi a recunoscut ca el il luase, telefonul nu mai era asupra lui (a motivat ulterior ca l-a aruncat). S-a facut plangere la politie, faptasul si-a recunoscut vina si a ramas ca va plati despagubiri (contravaloarea telefonului) "victimei.
Intrebarea mea e : faptasul nu risca nimic? gen inchisoare? cum isi poate recupera omul prejudiciul?
Cel mai recent răspuns: florinat , utilizator 16:03, 14 Noiembrie 2011
Buna ziua,
Atata timp cat s-a facut plangerea la politie si faptasul a recunoscut si i s-a luat declaratie, partea vatamata (cea la care i s-a furat telefonul) ar trebui sa preimeasca o adresa de la politie daca se constituie parte civila (adica daca doreste despagubiri ), dar asta doar in cazul in care dosarul s-a demarat si nu s-a ajuns la o intelegere intre parti
Ultima modificare: Luni, 14 Noiembrie 2011
Adorjan Ramona, Consilier juridic
daca s-a depus plangere la politie..atunci organele de cercetare penala isi vor face treaba..
astfel isi va recupera si paguba, prin promovarea unei actiuni civile in procesul penal...
insa e posibil ca cei doi sa se impace in momentul in care faptuitorul ii va achita celui pagubit contravaloarea telefonului (deoarece vorbim despre un telefon, iar valoarea acestuia e posibil sa fie una modica, atunci riscurile penale ce decurg si comiterea acelei infractiuni sunt rezervate)
Daca audit vinovatul a recunoscut fapta,ramane ca partaea vatamata sa poata recupera prejudiciul prin promovarea unei actiuni civile
In raport de valoarea prejudiciului ,de aspectul ca autorul a recunoscut fapta ,necunoscand antecedentele penale ale acestuia ,numai procurorul este abilitat sa se pronunte asupra incadrarii faptei si eventualelor sanctiuni
Va multumesc frumos pentru raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Furt cu returnarea pagubei .... claus1001 claus1001 Buna ziua. In urma cu doua saptamani s-a furat un telefon mobil din clasa nepoatei mele de 16 ani. Faptasul a fost descoperit, iar telefonul furat a fost ... (vezi toată discuția)
Articolul 210(251)furt intre rude ContSters83983 ContSters83983 Buna seara!Am si eu o problema.In urma cu 6 ani am luat la mine in casa o fosta colega de facultate,in fine in luna iulie a acestui an am constatat ca aceasta ... (vezi toată discuția)
Distrugere - taiat cauciucuri bogdan.bogdan bogdan.bogdan Un cretin mi-a taiat cauciucurile, am depus plangere (am martori) si am primit un tel de la politie in care un ofiter imi spunea ca individul nu ... (vezi toată discuția)