avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 897 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Firma radiata L359/2004
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Firma radiata L359/2004

Buna ziua. O mica intrebare. E vorba de un SRL, unic asociat, fara datorii. Firma a fost radiata conform art.31 din L359/2004 in care se precizeaza ca bunurile se considera abandonate. Se mai poate face ceva pentru ca patrimoniul sa ajunga in posesia unicului asociat?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: mhulea , utilizator 11:05, 13 Ianuarie 2009
Imi este teama ca nu aveti solutii la aceasta speta.
O firma a fost radiata si statul si-a intabulat dreptul de proprietate pe baza hotararii judecatoresti de radiere cf. art. 31 L359/2004. S-a intentat proces asociatului unic pentru revendicarea imobilului, judecata se efectueaza in lipsa lui.

Dreptul de proprietate a statului pe baza L. 359/2004 a fost trimis din cauza procesului la curtea constitutionala. Daca curtea accepta ca nu este constitutional articolul, si persoana castiga procesul, cum ramane cu intabularea statului?

Daca curtea constitutionala spune ca nu este constitutional articolul, procesul continua dar nu se da castig de cauza reclamantului... ce se intampla cu proprietatea?

Multumesc
Ultima modificare: Vineri, 9 Ianuarie 2009
mhulea, utilizator
E foarte ciudat ce spuneti dumneavoastra. Cum sa intabuleze statul dreptul de proprietate?, fiti va rog mai explicit.
Clarificari:

Statul si-a intabulat dreptul de proprietate in baza hotararirii judecatoresti de radiere a firmei ce a avut la baza L359/2004. Pur si simplu statul s-a dus cu aceasta hotarare care este executorie de drept la cartea funciara si si-a intabulat dreptul de proprietate, avand in vedere ca la momentul radierii art. 31 alin. 7 spunea ca bunurile sunt abandonate. In plus statul s-a bazat si pe O.G. 14/2007 si H.G. 731/2007 care reglementeaza valorificarea bunurilor abandonate.
Ca si idee figureaza la proprietar: statul roman prin directia de finante publice....etc

Acum procesul de care vorbeam mai devreme este intentat de o persoana fizica impotriva asociatului unic al firmei cu pretentia ca a exista un act de vanzare-cumparare neautentificat de pe vremea cand nu trebuia sa ai intabulare ca sa vinzi imobile si practic el cere de la instanta recunoasterea actului ca act autentic.

Si ajungand in acest impas cu trimiterea la curtea constitutionala pentru clarificarea constitutionalitatii art. 31, alin. 7 care declara bunurile abandonate, ma intreb ce se intampla cu intabularea in sine.. cum va fi atacata? si daca se decide ca nu a fost constitutional articolul ( intre timp s-a modificat cu L360/2006 si se dau bunurile asociatilor ), si cumva statul nu are acest drept, dar nici persoana fizica care incearca sa obtina in instanta actul autentic nu castiga, a cui este proprietatea?

Ultima modificare: Vineri, 9 Ianuarie 2009
mhulea, utilizator
Foarte interesnta speta, eu chiar nu gasesc o solutie adecvata.
La Curtea Constitutionala este clar ca nu aveti sanse.
Eu asi trata acesta speta in mai multe directii:
1) - si in cazul dizolvarii - lichdarii din oficiu se face Bilant de Lichidare, daca nu s-au prezentat actele contabile lichidatorul a intocmit un raport de lichidare prin care a consemnat acest lucru si s-a pronutat radierea.
2) cum a identificat Fiscul bunurile daca ele nu au fost trecute in Bilantul de lichidare?
3) daca bunurile erau tercute in Bilantul de lichidare ele reveneu Asociatului Unc.
Nu vad decat o solutie, introducerea unei cereri in revendicare mizind pe faptul in urma lichidarii patrimoniul firmei ar fi revent Asociatului Unic.
Ultima modificare: Luni, 12 Ianuarie 2009
Florian Turlete, Avocat

Alte discuții în legătură

Radiere firma Estic Estic Buna ziua. O mica intrebare. E vorba de un SRL, unic asociat, fara datorii. Daca firma a fost radiata, ce trebuie facut pentru ca patrimoniul sa ajunga in ... (vezi toată discuția)
Proprietate persoana juridica radiata mhulea mhulea Salut, As vrea sa stiu ce se intampla cu o proprietate ( imobil+teren ) detinuta de o persoana juridica care a fost radiata de ONRC pe motiv de expirare ... (vezi toată discuția)
Bunuri abandonate mhulea mhulea Exista o firma care a fost radiata conform: art.31 din L359/2004 - durata societatii expirata. Am citit acum art. 31 din aceasta lege si spune asa la ... (vezi toată discuția)