avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale bunuri abandonate
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

bunuri abandonate

Exista o firma care a fost radiata conform: art.31 din L359/2004 - durata societatii expirata.
Am citit acum art. 31 din aceasta lege si spune asa la aliniatul 7:
Bunurile ramase in patrimoniul persoanei juridice dupa radierea acesteia din registrul comertului, in conditiile alin. (5) si (6), se considera bunuri abandonate.

Aveti idee cum poate statul sa preia aceste bunuri abandonate? Este vorba in acest caz de un imobil si persoana juridica respectiva nu mai are nici un reprezentant legal care sa poata fi gasit. ( nu au facut recurs nici la dizolvare nici la lichidare )
Cel mai recent răspuns: mhulea , utilizator 07:34, 4 Decembrie 2006
Heh., acum am vazut ca a aparut o lege nr. 360 din sept. 2006 care schimba aliniatul 7 al articolului 31 si bunurile revin actionarilor. Poate cineva sa confirme acest lucru? nu am la indemana textul exact al legii, am gasit doar un articol pe net.
Heh., acum am vazut ca a aparut o lege nr. 360 din sept. 2006 care schimba aliniatul 7 al articolului 31 si bunurile revin actionarilor. Poate cineva sa confirme acest lucru? nu am la indemana textul exact al legii, am gasit doar un articol pe net.
Art. I. - Alineatele (4), (5) şi (7) ale articolului 31 din Legea nr. 359/2004 privind simplificarea formalităţilor la înregistrarea în registrul comerţului a persoanelor fizice, asociaţiilor familiale şi persoanelor juridice, înregistrarea fiscală a acestora, precum şi la autorizarea funcţionării persoanelor juridice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 839 din 13 septembrie 2004, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
"(4) Dacă nu există reprezentant legal ori acesta nu procedează la numirea lichidatorului în termenul prevăzut la alin. (3), la cererea oricărei persoane interesate, formulată în termen de 6 luni de la expirarea termenului prevăzut la alin. (1), judecătorul delegat numeşte un lichidator de pe lista practicienilor în insolvenţă, remunerarea acestuia urmând a fi făcută din patrimoniul persoanei juridice dizolvate sau, în cazul lipsei acestuia, din fondul de lichidare constituit în temeiul Legii nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei.
(5) Dacă până la expirarea termenului prevăzut la alin. (4) nu a fost înregistrată nicio cerere pentru numirea unui lichidator, persoana juridică se radiază din registrul comerţului, prin încheiere a judecătorului delegat, pronunţată la cererea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.
...............................................................................................................................
(7) Bunurile rămase în patrimoniul persoanei juridice după radierea acesteia din registrul comerţului, în condiţiile alin. (5), revin asociaţilor."
Art. II. - Legea nr. 359/2004 privind simplificarea formalităţilor la înregistrarea în registrul comerţului a persoanelor fizice, asociaţiilor familiale şi persoanelor juridice, înregistrarea fiscală a acestora, precum şi la autorizarea funcţionării persoanelor juridice, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta lege, va fi republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouă numerotare.

Ok, dar totusi legea nu se poate aplica retroactiv,nu? Si avand in vedere ca radierea aceasta a avut loc in aprilie 2006 se aplica vechea lege 359/2004 care spunea la aliniatul 7 din art. 31
ca devin bunuri abandonate ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Radiere firma Estic Estic Buna ziua. O mica intrebare. E vorba de un SRL, unic asociat, fara datorii. Daca firma a fost radiata, ce trebuie facut pentru ca patrimoniul sa ajunga in ... (vezi toată discuția)
Radierea unui srl Catalin2010 Catalin2010 In cat timp de la dizolvare prin hotarare judecatoreasca un srl este radiat din oficiu? (vezi toată discuția)
Raspunderea personala titirca titirca am fost administrator la o societatea comerciala a carei activitate s-a sfarsit in anul 2001 prin decizia asociastului unic si a fost dizolvata din registrul ... (vezi toată discuția)