Buna ziua
Indraznesc sa va prezint speta mea, deoarece informatiile pe care le primesc sunt contradictorii:
Sunt insarcinata 22 de saptamani (aprox 5 luni jumatate), data estimata a nasterii fiind martie 2012, deci concediul prenatal l-as putea lua undeva in luna ianuarie 2011.
Azi am fost anuntata ca firma la care lucrez, aflata deja in procedura de insolventa, i se va pronunta falimentul in data de 10 ianuarie 2011.
Ma aflu in pozitia in care nu stiu ce se va intampla cu stagiul de cotizare in acest caz, adica cine imi va plati medicalul?
Sunt doua posibilitati, fie mi se emite prenatalul inainte de data pronuntarii falimentului fie dupa. Care ar fi alternativele mele?
Va dati seama ca nu ma angajeaza nimeni in stadiul acesta avansat de sarcina, pentru cateva luni, ca sa spun ca plec de la aceasta firma si ma duc la alta.
Administratorul mentionase la un moment dat de Fondul de garantare al salariilor, dar nimic mai mult si ma tem ca partea aceasta de medicale si faliment imi este total straina.
1. Daca societatea intra in insolventa , atunci c.i.m. va inceta situatie in care puteti beneficia de somaj .. din somaj se poate intra in concediu de maternitate si apoi in CCC, urmand ca la terminarea CCC sa va reluati somajul.
2. Intr-adevar, din fondul de garantare a salariilor se pot plati:
- salariile restante;
- compensatiile banesti restante, datorate de angajatori pentru concediul de odihna neefectuat de salariati, dar numai pentru maximum un an de munca;
- platile compensatorii restante, in cuantumul stabilit in contractul colectiv de munca si/sau in contractul individual de munca, in cazul incetarii raporturilor de munca;
- compensatiile restante pe care angajatorii au obligatia de a le plati, potrivit contractului colectiv de munca si/sau contractului individual de munca, in cazul accidentelor de munca sau al bolilor profesionale;
- indemnizatiile restante, pe care angajatorii au obligatia, potrivit legii, de a le plati pe durata intreruperii temporare a activitatii.
3. Exista doua conditii preliminare pentru accesarea Fondului de garantare a creditelor salariale:
- Angajatorul sa fi intrat in procedura de insolventa in temeiul unei hotarari judecatoresti definitive;
- Sa fi fost dispusa masura ridicarii totale sau partiale a dreptului de administrare.