avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... pfa cod CAEN 6619
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

pfa cod CAEN 6619

Buna ziua,
Sotul meu si-a deschis PFA in august acest an. El mai are inca un job cu norma intreaga. Si-a depus declaratia 220 la finante, desi celorlalti "colegi" care au acelasi cod CAEN, dar au mers mai tarziu la finante li s-a spus ca nu mai trebue depusa - ce spune legea?
A platit si CASS-ul pe intreg anul. Mai are alte contributii care trebuie sa le plateasca pana la sfarsitul anului?
Daca ar renunta la job si ar ramane doar PFA ce alte taxe ar trebui sa mai plateasca?
Dar daca ar ramane ca si part-time?
A facut contracte de comodat pe apartament (proprietate personala) si a trecut ca il foloseste in proportie de 30%. E ok?
De asemenea a facut contract de comodat pe masina(proprietate personala). intrebarea e: cum face foile de parcurs, avand in vedere ca el merge zilnic si la 8 clienti - trebuie sa treaca toate aceste 8 trasee - inseamna cel putin 20 de foi de parcurs pe luna, sau e suficient sa treaca pe fiecare zi cati km a facut.
In regidtrul jurnal de incasari si plati se face totalul doar la sfarsitul anului? Pana in prezent veniturile sunt mai mici decat platile. Daca ramane tot pe minus pana la sfarsitul anului (mentionez ca ii impoziteaza venitul la sursa cu 10%), anul viitor cum isi regularizeza impozitul pe venit si CASS-ul?

Multumesc anticipat1
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 20:23, 18 Noiembrie 2011
decl. de venit estimat se depune in termen de 15 zile de la autorizare - art. 81, alin 1 cod fiscal.
daca a platit contributia la sanatate, nu trebuie sa mai plateasca nimic, intrucat are deja un contract individual de munca si nu este obligat sa mai plateasca si contributia la casa de pensii.
daca renunta la contractul individual de munca, trebuie sa plateasca contributia la pensie aferenta veniturilor din activitatea independenta.
daca ramane ca part-time, angajatorul ii plateste contributia la pensie si nu este obligat sa mai plateasca si pentru activitatea independenta.
e ok 30% din suprafata apartamentului - in acest caz poate deduce 30% din cheltuielile aferente facturilor de utilitati, chiar daca acestea sunt emise pe numele proprietarului si nu pe numele PFA-ului.
cheltuielile cu combustibilul nu sunt deductibile decat daca se poate demonstra faptul ca autovehiculul este utilizat exclusiv utilizat in activitatea autorizata.
foile de parcurs se completeaza pentru fiecare vizita efectuata la clienti.
in RJIP se trec veniturile si cheltuielile zilnic, in ordine cronologica.
pentru a fi deductibile cheltuielile trebuie sa fie aferente unor venituri realizate.
venitul realizat se inregistreaza in intregime, chiar daca s-a retinut 10% de catre platitorul venitului. aceste retineri reprezinta plati anticipate in contului impozitului pe venit, urmand ca in anul urmator sa se efectueze regularizarile, odata cu depunerea decl. 200.
intr-adevar, nu se depune decl. de venit estimat in cazul contribuabililor pentru care impozitul se percepe prin retinere la sursa.

eu nu inteleg de ce se retine impozit prin stopaj la sursa?!?!? nu se incadreaza la nici una din categoriile prevazute de lege.

ART. 52 Reţinerea la sursă a impozitului reprezentând plăţi anticipate pentru unele venituri din activităţi independente
(1) Plătitorii următoarelor venituri au obligaţia de a calcula, de a reţine şi de a vira impozit prin reţinere la sursă, reprezentând plăţi anticipate, din veniturile plătite:
a) venituri din drepturi de proprietate intelectuală;
b) venituri din vânzarea bunurilor în regim de consignaţie;
c) venituri din activităţi desfăşurate în baza contractelor de agent, comision sau mandat comercial;
d) venituri din activităţi desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor civile încheiate potrivit Codului civil ;
e) venituri din activitatea de expertiză contabilă şi tehnică, judiciară şi extrajudiciară;
e^1) venitul obţinut de o persoană fizică dintr-o asociere cu o persoană juridică contribuabil, potrivit titlului IV^1, care nu generează o persoană juridică.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa/sc dates.raluca dates.raluca Buna dimineata, care este diferenta dintre o persoana fizica autorizata si o societate comerciala? Ce avantaje/ dezavantaje au? Va multumesc (vezi toată discuția)
Diferenta intre profesie liberala si persoana fizica autorizata Mainerici  Ctin Mainerici Ctin care este diferenta intre desf activitati ca profesie liberala sau ca pfa (vezi toată discuția)
Declaratie pe propria raspundere plata cas Viorel80Viorel Viorel80Viorel Imi puteti oferi va rog un sfat pentru situatia in care ma aflu ? Sunt (am fost) apicultor de ceva ani, in urma cu 3 ani am decis sa ma apuc serios de ... (vezi toată discuția)