avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 935 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act de vinzare/cumparare vs titlu de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act de vinzare/cumparare vs titlu de proprietate

Socri mei au cumparat acum 40 de ani o casa si un teren aferent pentru o anumita suma de bani, ambii fiind proprietari. Acum 6 ani au fost dati in judecata de un descendent al unui proprietar care a detinut terenul respectiv in urma cu 70 de ani, pe motivul ca pe acolo ar fi trecut un drum de servitute care ii apartine si il doreste inapoi. In actele de vinzare/cumparare nu este spcificat asa ceva, iar in plus socri mei au cumparat casa si terenul de la un al 2lea proprietar, ei fiind cei de al 3lea. In actele de cadastru ale primariei nu figureaza acest drum, nici in arhive ci doar in declaratiile unor martori(platiti su nu) adusi de reclamant. In primul proces intentat socrilor mei au cistigat, a urmat al 2lea pe aceiasi tema intentat soacrei(in primul sa gresit numele de familie, dar a mers) care a ajuns acum la recurs. In spatele proprietati socrilor, reclamantul are o alta proprietate( avind doar titlu de proprietate, la care nu are dezbatuta mostenirea), pe care a dat-o spre folosinta unui nepot (acesta a construit o casa, grajd si alte anexe fara autorizatie, inainte de 1989 si chiar in urma cu citva ani,) urmind a o vinde, dar nu are acces la nici o strada invecinata decit prin proprietatea unui alt vecin. Cum acest vecin le-a interzis accesul prin proprietatea lui, "Nepotul" i-a actionat in instanta tot pe socrii mei pentru a cere acces la drumul principal(la prima infatisare, au cistigat, urmeaza cea de-a 2a). De mentionat ca au acelasi avocat si flosesc actele adunate din dosarul anterior. Asi dori sa mi sa raspunda la urmatoarele intrebari:
-Cum dupa atita vreme poate cineva sa revendice ceva care nu stie sigur daca este al lui sau al altui mostenitor, neavind dezbatuta mostenirea?
-Cum poate cineva sa actioneze in insatnta o persoana al carui nume nu este corect cu inscrisurile legale, iar dupa ce pierde sa actioneze pe numele corect?
-Cum poate cineva sa actioneze in instanta daca nu are documentele necesare legale(act de vinzare sau alt act de posesie, acte si autorizati de constructii, cadastru sau titlu de proprietate)?
-Cum poate ajuta sau nu in cazul de fata "uzul capiunii"?
-Cum de actul de vinzare/cumparare intarit de instanta sa fie asa usor de atacat in cazul de fata?
-Cum de nu se iau in considerare si deciziile comisiilor de expertiza, diferite, care au dat 3 hotariri nepartinitoare?:help:
Cel mai recent răspuns: popgeorge_ion , utilizator 00:06, 16 Noiembrie 2011
In principiu actiunea in revendicare este imprescriptibila,se poate invoca uzucapiunea de 10-20 de ani dc a existat titlu ale carui vicii nu-i sunt cunoscute si 30 de ani dc nu a existat nici un act,alaturi de alte conditii ce trebuiesc indeplinite:posesie,publica,neviciata sub numele de proprietar etc,dc ambii au titlu se mege pe comparare de titluri,daca se invoca uzucapiunea se invoca pe cale de exceptie
Toate aceste probleme pe care le ridicati trebuie sa constituie aparari formulate in proces.
Singurul sfat pe care am sa vi-l dau este sa formulati cerere de indreptare a erorii materiale privitoare la nume din hotararile pronuntate in dosarul anterior, apoi sa invocati exceptia autoritaii lucrului judecat.
Va rugam sa ne spuneti daca in primul proces a castigat vecinul sau nu.Daca nu au castigat dvs ,puteti face cerere de indreptare eroare materiala al numelui soacrei dvs ,depunand act de stare civila din care sa rezulte ca o chema ----.Apoi invocati autoritatea de lucru judecat in al doilea proces si ati terminat.Trebuia audiati martori care sa faca dovada ca vecinul dvs nu a trecut niciodata pe terenul dvs.Dar cred ca va trebuie un avocat.Am avut un dosar asemanator care a durat cam trei ani ,dar pana la urma actiunea vecinului a fost respinsa.Angajati avocat este mai bine ,sunt lucruri pe care doar un profesionist le cunoastte.
In primul proces intentat, in care sa facut greseala de nume, socri mei au cistigat. Acum este in curs al 2lea proces pe aceiasi tema care a ajuns la recurs(socrii mei piarzind de data asta). Nepotul poate sa actioneze in judecat si sa invoce dreptul la trecere daca nu a facut-o nici odata, pe proprietatea lor?
Luati legatura cu un avocat sa discutati speta in concret,nepotul daca are casa intr-un loc infundat fara a avea acces la drumul public,poate solicita un drept de servitute,de trecere este imprescriptibila aceasta actiune,

Alte discuții în legătură

Drept de proprietate - solicit ajutor balseanu carmen balseanu carmen in 1988 cumpar un imobil. In actul de proprietate se trece suprafata de 422 m2. Dupa 21 de ani vreau sa ies din indiviziune si la masuratori se gaseste ... (vezi toată discuția)
Revendicare drum acces domeniul public mangaliotul mangaliotul buna ziua! Va rog sa ma indrumati ce trebuie sa fac in urmatoarea speta: -intre mine si vecinul meu exista o sosea cu destinatia drum acces in lungime de 75ml ... (vezi toată discuția)
Titlu de proprietate pe teren folosit (uzucapiune) brelado29 brelado29 Buna ziua, Socrii mei au o casa cu teren pentru care au contract de vinzare cumparare autentificat , de prin 1970. Ei folosesc , tot de atunci, un teren de ... (vezi toată discuția)