geo_geo a scris:
Buna ziua.Am fost victima unei agresiuni ,mai precis,am fost lovit in frunte cu o bata,am 10 zile de conc.medical,fara internare.Va rog sa ma lamuriti si pe mine:
1- daca agresorul impreuna cu instigatorul si-au recunoscut vina,mai trebuie sa-mi iau avocat?
2-taxa de timbru,si onorariile avocatului se pot recupera din cheltuielile de judecata ?
(n-am avut deaface cu legea niciodata)
3-exista riscul sa raman cu capul spart si cu banii pierduti.Multumesc anticipat
1 - Faceti plangere penala si scoateti-va obligatoriu certificat medico-legal, ca parte vatamata nu sunteti obligat sa aveti avocat, este numai recomandat pt a va face o buna aparare.
2- Nu exista taxa de timbru in procesele penale. In momentul in care faxceti plangerea, mentionati si faptul ca va constituiti parte civila pt recuperarea prejudiciului suferit (si pt cheltuielile de judecata in situatia in care va luati avocat). De asemenea in fata instantei, mentionati din nou ca va constituiti parte civila cu suma de x lei, si pastrati toate bonurile fiscale, facturile si chitantele ca dovada.
3 - Daca faceti plangere in termen de 2 luni de la cunoasterea faptuitorului (in situatia in care este vorba despre o infractiune de vatamare), si nu va retrageti plangerea aceasta posibilitate se limiteaza si aveti toate sansele sa va recuperati banii si faptuitorul sa fie tras la raspundere penala.