avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 815 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Neplata daunelor morale si materiale tentativa la omor
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Neplata daunelor morale si materiale tentativa la omor

Buna! O persoana, in urma infractiunii de tentativa la omor, a fost condamnata, pe langa pedeapsa cu suspendare, la plata unor daune morale si materiale in valoare de aproximativ 15 000 euro. Aceasta persoana, la aproximativ o saptamana de la comiterea faptei, si-a trecut bunurile avute in posesie in proprietatea sotiei/fiului.M-ar interesa ce se intampla in acest caz, daca persoana nu are loc de munca si bunuri pe nume, exista sanse de recuperare in vreun fel a sumei? Sau poate primi pedeapsa cu inchisoarea pentru neplata acestor daune? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: xuser , utilizator 18:23, 7 Martie 2012
cu privire la prima intrebare exista actiunea revocatorie aflata la indemana creditorului pentru revocarea actelor incheiate de debitor care cu viclenie si fraudulos isi micsoreaza patrimoniul,cu privire la cea de a doua dc in hot este prev un termen in care sa achite si nu achita in termen despagubirile se poate cere revocarea suspendarii daca nu dvs in termen de 3 ani de la ramanerea definitiva a hot puteti solicita revocarea suspendarii si sa fie obligat la executare,termenul de 3 ani este termen de prescriptie cu privire la suma de bani,daca nu se achita se revoca masura suspendarii
Ultima modificare: Miercuri, 16 Noiembrie 2011
Diana Ben Othmane, Avocat
Buna ziua.Am fost victima unei agresiuni ,mai precis,am fost lovit in frunte cu o bata,am 10 zile de conc.medical,fara internare.Va rog sa ma lamuriti si pe mine:
1- daca agresorul impreuna cu instigatorul si-au recunoscut vina,mai trebuie sa-mi iau avocat?
2-taxa de timbru,si onorariile avocatului se pot recupera din cheltuielile de judecata ?
(n-am avut deaface cu legea niciodata)
3-exista riscul sa raman cu capul spart si cu banii pierduti.Multumesc anticipat
Ultima modificare: Miercuri, 1 Februarie 2012
geo_geo, utilizator
geo_geo a scris:

Buna ziua.Am fost victima unei agresiuni ,mai precis,am fost lovit in frunte cu o bata,am 10 zile de conc.medical,fara internare.Va rog sa ma lamuriti si pe mine:
1- daca agresorul impreuna cu instigatorul si-au recunoscut vina,mai trebuie sa-mi iau avocat?
2-taxa de timbru,si onorariile avocatului se pot recupera din cheltuielile de judecata ?
(n-am avut deaface cu legea niciodata)
3-exista riscul sa raman cu capul spart si cu banii pierduti.Multumesc anticipat

1 - Faceti plangere penala si scoateti-va obligatoriu certificat medico-legal, ca parte vatamata nu sunteti obligat sa aveti avocat, este numai recomandat pt a va face o buna aparare.
2- Nu exista taxa de timbru in procesele penale. In momentul in care faxceti plangerea, mentionati si faptul ca va constituiti parte civila pt recuperarea prejudiciului suferit (si pt cheltuielile de judecata in situatia in care va luati avocat). De asemenea in fata instantei, mentionati din nou ca va constituiti parte civila cu suma de x lei, si pastrati toate bonurile fiscale, facturile si chitantele ca dovada.
3 - Daca faceti plangere in termen de 2 luni de la cunoasterea faptuitorului (in situatia in care este vorba despre o infractiune de vatamare), si nu va retrageti plangerea aceasta posibilitate se limiteaza si aveti toate sansele sa va recuperati banii si faptuitorul sa fie tras la raspundere penala.

un_sauvage a scris:

Buna! O persoana, in urma infractiunii de tentativa la omor, a fost condamnata, pe langa pedeapsa cu suspendare, la plata unor daune morale si materiale in valoare de aproximativ 15 000 euro. Aceasta persoana, la aproximativ o saptamana de la comiterea faptei, si-a trecut bunurile avute in posesie in proprietatea sotiei/fiului.M-ar interesa ce se intampla in acest caz, daca persoana nu are loc de munca si bunuri pe nume, exista sanse de recuperare in vreun fel a sumei? Sau poate primi pedeapsa cu inchisoarea pentru neplata acestor daune? Va multumesc

Victima poate merge in instanta civila cu o actiune revocatorie asa cum vi s-a explicat mai sus.

Pe latura penala, aveti toate sansele sa vi se revoce suspendarea deoarece v-ati sustras cu rea-credinta de la plata despagubirilor civile.
Sfat: Daca nu doriti sa va executati pedeapsa in inchisoare, indepliniti-va obligatiile civile cu privire la victima.
va multumesc mult pt raspuns si totusi am inteles ca in functie de suma pe care o voi cere ca daune morale,de la cei doi,va trebui sa platesc o taxa la judecatorie.....este asa sau sunt doar povesti?;daca cer bani vor scapa de inchisoare(in cazul in care in certif.medico-legal scrie ca mi-a fost pusa viata in pericol ...si care imi va fi eliberat in cateva zile),cu stima va multumesc

Alte discuții în legătură

Plangere penala sergiu_23 sergiu_23 am fost agresat fara vina intr-o seara in comuna mea si fost la medicul legist urmand sfatul politiei si am primit un certificat medico legal cu 7 zile de ... (vezi toată discuția)
Arestare sau tot suspendare? Imparatul Imparatul Varul meu a fost condamnat la 6 luni cu suspendare pt. o infractiune cu intentie, dupa vechiul cod penal. I s-a stabilit un termen de incercare, care inca nu ... (vezi toată discuția)
Agresiune Ena1987 Ena1987 Buna seara, In urma unei discutii contradictorii cu prietenul meu a inceput sa ma bata cu palmele peste fata, m-a dat cu capul de un perete si m-a strans ... (vezi toată discuția)