avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Arestare sau tot suspendare?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Arestare sau tot suspendare?

Varul meu a fost condamnat la 6 luni cu suspendare pt. o infractiune cu intentie, dupa vechiul cod penal. I s-a stabilit un termen de incercare, care inca nu sa terminat. Anul trecut, a savarsit o infractiune, tot cu intentie, lovind pe cineva si are dosar penal.

Daca nu se impaca cu respectivul, poate fi condamnat cu executare, chiar daca pedeapsa de la prima infractiune este de 6 luni?

Am citit art. 41 din codul penal si la recidiva, trebuie ca prima si a doua sa fie peste 1 an de zile. Cum ar veni, la el o conditie nu se indeplineste.

Art. 41
Recidiva
(1) Există recidivă când, după rămânerea definitivă a unei hotărâri de condamnare la pedeapsa închisorii mai mare de un an şi până la reabilitare sau împlinirea termenului de reabilitare, condamnatul săvârşeşte din nou o infracţiune cu intenţie sau cu intenţie depăşită, pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de un an sau mai mare.

Deci va fi 100% condamnat cu executare, sau poate scapa si cu suspendare, chiar daca el nu recunoaste fapta a doua.
Cel mai recent răspuns: Imparatul , utilizator 19:38, 14 Mai 2016
Daca e pe recidiva ajunge la inchisoare.
Daca nu e recidiva poate scapa.

S-a gandit ca poate apela la avocat ca sa il ajute?
Daca nu se impaca sunt aplicabile disp.art.83 c.pen.
Din pacate se revoca beneficiul suspendarii conditionate, se executa cele 6 luni si se adauga pedeapsa pentru noua infractiune. Cele doua pedepse nu se contopesc.

Art. 83
Revocarea în cazul săvârşirii unei infracţiuni

Dacă în cursul termenului de încercare cel condamnat a săvârşit din nou o infracţiune, pentru care s-a pronunţat o condamnare definitivă chiar după expirarea acestui termen, instanţa revocă suspendarea condiţionată, dispunând executarea în întregime a pedepsei, care nu se contopeşte cu pedeapsa aplicată pentru noua infracţiune.

Revocarea suspendării pedepsei nu are loc însă, dacă infracţiunea săvârşită ulterior a fost descoperită după expirarea termenului de încercare.

Dacă infracţiunea ulterioară este săvârşită din culpă, se poate aplica suspendarea condiţionată a executării pedepsei chiar dacă infractorul a fost condamnat anterior cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei. În acest caz nu mai are loc revocarea primei suspendări.

La stabilirea pedepsei pentru infracţiunea săvârşită după rămânerea definitivă a hotărârii de suspendare nu se mai aplică sporul prevăzut de lege pentru recidivă.


Nu este din culpa infractiunea a doua. Este cu intentie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sentinta alcool la volan sabin_is sabin_is Buna ziua! In urma cu un an am fost prims cu o alcolemie de 1.75 in sange. Am primit in urma cu o luna 1 an de inchisoare de suspendare, anularea permisului si ... (vezi toată discuția)
Injurii si amenintari adrianionica adrianionica fostul meu prietenul meu a fost condamnat cu suspendare 3 cu 5 ani pentru talharie.acum ma tot ameninta cu bataia si vorbe urate.daca eu ma duc sa depun ... (vezi toată discuția)
Despre recidiva si reabilitare in penal gabitzu1ro gabitzu1ro Buna.in cazul in care a fost condamnarea cu suspendarea ei la 3 ani si supravegerea de 5 ani care sa stins adica reabilitat deja in termen ( desii a suferit ... (vezi toată discuția)