avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Conflict cu angajatorul. Am nevoie de un sfat va rog!!!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Conflict cu angajatorul. Am nevoie de un sfat va rog!!!

Salut tuturor membrilor!!!! M-am hotarat sa-mi fac si eu un cont pe avocatnet deoarece ma aflu intr-o situatie speciala, un conflict cu angajatorul daca pot spune asa. Am revenit la locul de munca dupa 3 saptamani de concediu din care 5 zile mi-au fost acordate pentru casatorie. La sfarsit de luna trebuia sa mi se plateasca salariul conform CIM dar asa cum s-a intamplat de multe alte ori seful meu nu mi-a platit salariul. In schimb colegei mele care in perioada lipsei mele a fost la birou i-a fost platit. Cand am intrebat care este motivul pentru care colegei mele i s-a platit salariul si mie nu, seful meu a avut o reactie foarte urata si mi-a zis ca sunt "nepoliticoasa" si ca dupa 3 saptamani de stat acasa mai am si tupeul sa-l intreb de ce nu mi-a platit salariul (desi repet eu mi-am luat concediul la care aveam drept prin CIM si cu care el a fost de acord!!!).:(( Apoi mi-a zis ca in lipsa mea colega mea s-a ocupat foarte bine de toate sarcinile si ca, daca nu-mi convine pot sa las demisia pe biroul lui. Si-a motivat neplata salariului in final prin scuza ca "nu a avut bani" desi am vorbit cu colega mea in ziua respectiva si bani erau in cont pt a-mi plati salariul dar pt ca, colega mea era angajata pe o alta firma a sefului in care nu avea bani la acel moment a transferat banii respectivi pe firma la care era angajata colega mea si i-a platit ei salariul. Trebuie sa mentionez ca in aceasta firma nimic nu este cum trebuie, nu ni s-a facut instructie pentru protectia muncii, nu avem o fisa a postului, un regulament intern etc!!! Practic seful meu ma obliga acum sa-mi dau demisia pentru ca si-a dat seama ca se poate descurca cu un angajat si ca ar putea scuti niste bani. Eu oricum vreau sa plec de aici si-mi caut un alt loc de munca dar intre timp as vrea sa tin acest loc de munca pentru ca am nevoie sa lucrez momentan si nu-mi pot permite sa stau acasa!!! Mie sincer mi s-a parut discriminare ceea ce a facut (daca nu avea bani trebuia sa nu ne plateasca pe nici una deoarece suntem doar 2 angajate pe 2 firme pe care le are!!!!!). Dar totusi ma poate obliga sa-mi dau demisia sau in cel mai rau caz ma poate concedia doar pt ca am avut "tupeul" de a intreba de ce colegei i s-a platit salariul si mie nu??????
Astept si opinia voastra si va multumesc frumos tuturor!!!!!
Cel mai recent răspuns: Nicoleta Ilea , Consultant resurse umane 10:39, 12 Februarie 2009
Nu sunt avocat, dar pot cred ca pot sa-ti spun urmatoarele:

1 - nu te poate "obliga" sa-ti dai demisia, este doar alegerea ta daca o faci sau nu. Eu una n-as face-o.
2 - nu intra in discutie datul afara pentru ca ai pus o intrebare.

Eu una i-as face sesizare la ITM, pt toate neregulile pe care la are firma. Poti sa-i spui despre asta inainte sau dupa B-)
Atata vreme cat exista o cerere de oncediu de odihna si o cerere pentru concediu pentru evenimente speciale in familie, ambele aprobate, atunci trebuie sa va plateasca banii cuveniti.
Nu va poate obliga sa va semnati demisia din punct de vedere legal, dar din cate observ va contrang sa faceti acest lucru.
Daca tot vor sa va dati demisia, atunci puneti un pret pe semnatura dvs.
Faceti o cerere in dublu exemplar pe care obtineti de la secretariat un numar de inregistrare, prin care solicitati plata drepturilor salariale cuvenite si neachitate. Daca nu va vor plati salariul, cei de la ITM vor fi bucurosi sa afle de acest lucru si sa ii zdruncine putin.
Fiti ferm, clar si cu incredere, daca tot pe lumea asta orice costa, atunci si semnatura pe demisie dvs costa. Spuneti ca in alte conditii nu acceptati si faceti reclamatie la ITM.
Mult noroc!
1. Conflictul cu seful dvs.s-ar putea sa fie unul conjunctural si sa reveniti amandoi la starea de dinaintea acestuia. Era un banc in care se spunea ca sa nu pleci in concediu mai mult de o zi, sa nu sa vada ca se poate si fara tine. S-ar putea sa fie suparat ca v-ati casatorit sau ca nu l-ati invitat la nunta, dar ii va trece. (Apropos: casa de piatra!).
2. Raspunsul dat de seful dvs.arata un grad scazut de cultura si civilizatie, ca sa nu spun mai mult.
3. Cele enumerate de dvs. arata ca in firma exista grave abateri de la legislatia muncii. Puteti face sesizare la ITM, prezentand toate aspectele semnalate aici, pe forum (in special ca nu ati primit salariul la timp).
4. Nimeni nu va poate obliga sa demisionati. Demisia este un act unilateral de vointa al salariatului, nu se face la ordinul sefului.
5. Ca sa va concedieze, angajatorul trebuie sa aiba motive serioase si temeinice:
- ati savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la disciplina muncii (dar nu aveti Regulament intern pe care sa-l incalcati);
- sunteti inapta, din punct de vedere medical, pentru functia ocupata (situatie constatata de o expertiza medicala);
- daca nu corespundeti profesional locului de munca i care sunteti incadrata;
- daca se desfiinteaza locul de munca ocupat de dvs.
Concedierea pentru ultimele trei motive va da dreptul sa beneficiati de indemnizatie de somaj (pana va gasiti un alt loc de munca).
6. V-am ascultat, v-am raspuns, acum poate v-ati mai linistit si va impacati cu seful si ramaneti la locul de munca existent.
Bafta!
Ultima modificare: Miercuri, 1 Octombrie 2008
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Va multumesc frumos pentru sfaturi. Vreau sa va spun ca atunci cand am plecat in concediu eram in relatii bune cu seful si l-am invitat la nunta dar el a zis ca vine si nu a mai venit. Cu toate astea am fost amabila si i-am dat un raspuns la scuza invocata cum ca, nu este nici o problema si inteleg ca nu a putut veni. Seful meu la acest moment nu ma poate concedia pe nici unul din motivele mai sus mentionate dar mai mult ca sigur se va purta urat cu mine si ma va impinge sa-mi dau demisia si sincer daca as fi sigura ca imi gasesc un loc de munca in 2-3 saptamani i-as cere atat salariu datorat cat si pe cele 2 sapt de preaviz si as pleca!!! Dar cum nu sunt sigura de acest lucru prefer sa stau si sa inghit...altceva nu stiu ce as putea sa mai fac! Va multumesc pentru urari si pentru raspunsuri tuturor!!!!
Nu trebuie sa te intimidezi.
Trebuie sa ai incredere in puterile tale. Internetul este plin de locuri de munca, apelati la toate cunostintele, trebuie sa existe ceva bun si pentru dvs. Poate cineva dintre colegii nostri de aici va poate ajuta.
Nu trebuie sa "stati si sa inghititi", sclavia a fost abolita de mult.
Fruntea sus si mult noroc!

Alte discuții în legătură

Nerespectare preaviz maya01 maya01 Cat de mult ma poate afecta o incheiere din motive disciplinare a contractului de munca? Va intreb ptr ca eu la jumatatea lunii august mi-am dat demisia din ... (vezi toată discuția)
Perioada preaviz demisie...modificare..., nu vor sa imi semneze lichidarea ! Silviubil Silviubil Buna ziua. Am o nelamurire. Azi mi-am dat demisia de la locul de munca. As vrea sa stiu daca in perioada de preaviz pot beneficia de zilele de concediu de ... (vezi toată discuția)
Obligatoriu preaviz la contract de 4 ore? Flori00 Flori00 Buna ziua,am fost concediata marti de la firma unde lucram ca secretara..eu in nervii mei in ziua respectiva mi-am facut cerere de demisie cu preaviz de 14 ... (vezi toată discuția)